Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Μήλος: Ανάμεσα στο γαλάζιο της θάλασσας και το μοναδικό σεληνιακό τοπίο


Γνωρίστε το πιο εξωτικό και εντυπωσιακό νησί των Κυκλάδων,το νησί όπου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου. Με έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα από την αρχαιότητα, που το έκανε ένα φυσικό γεωλογικό μουσείο.
Τα ηφαιστειογενή πετρώματα που βάφουν τα βράχια στις παραλίες κόκκινα, ροζ, πορτοκαλί από τη μια ενώ από την άλλη οι ολόχρυσες παραλίες, τα διάφανα νερά, τα άγρια βράχια και οι σμαραγδένιες σπηλιές εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη.


Η Μήλος βρίσκεται στην νοτιοδυτική άκρη των Κυκλάδων και είναι το 5ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, 120 χλμ (75 μίλια) ανατολικά των ακτών της Λακωνίας.
Είναι εύκολα προσβάσιμη (υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια πλοίων & αεροπλάνων) και ειδικά από την Αθήνα αποτελεί πλέον προορισμό Σαββατοκύριακου, καθώς βρίσκεται μόλις 86 μίλια από τον Πειραιά.
Έχει σχήμα πετάλου, σχηματίζοντας μεγάλο κόλπο. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας.
Το δυτικό μισό του νησιού είναι το πιο άγριο και γοητευτικό κομμάτι του νησιού υπάρχουν πλήθος από φυτά, βότανα και αγριολούλουδα και προστατευόμενα πουλιά όπως ο Μαυροπετρίτης, ένα σπάνιο μεταναστευτικό είδος γερακιού. Εδώ δεν υπάρχουν χωριά, παρά μόνο ελάχιστοι οικισμοί και κάποια παλιά ορυχεία. 
Το νησί είναι βιότοπος της μεσογειακής φώκιας, της κόκκινης οχιάς της Μήλου και της σαύρας.Επίσης είναι σημαντικός σταθμός μεταναστευτικών πτηνών.

Το κύριο λιμάνι της Μήλου είναι ο Αδάμας,μικρότερο λιμάνι (κυρίως για την συγκοινωνία Μήλου-Κιμώλου) είναι τα Πολλώνια. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μήλος που αποτελείται από δύο οικισμούς:την Πλάκα και τις Πλάκες

Η Πλάκα και το κάστρο
Οι πλάκες στο προαύλιο της Παναγίας της Κορφιάτισσας ζεσταίνουν τα γυμνά πόδια και εσείς εκεί, μαζί στα Μάρμαρα, ετοιμάζεστε να δείτε ένα από τα πιο ρομαντικά και ωραιότερα ηλιοβασιλέματα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Όταν πια σουρουπώσει, χαζεύετε τα πλοία στο Αιγαίο... Δίπλα, η νοικοκυρεμένη Πλάκα, με την καθολική εκκλησία της Παναγίας των Ρόδων, το καλοβαμμένο πηγάδι, τα εστιατόρια και τα καφέ. 


Η πρωτεύουσα της Μήλου κτίστηκε το 1800 από τις αρχαίες πέτρες του κάστρου της. Ανηφορίστε μέχρι τα ερείπιά του και απολαύστε χωρίς βιασύνη το πανόραμα που προσφέρει το προαύλιο της Παναγίας Θαλασσίτρας. 


Στο αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας, η θεά του έρωτα: το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, σε φυσικό μέγεθος.

Οι παραλίες της Μήλου 
Παλαιοχώρι, Παπάφραγκας, Γέροντας, Φυρή, Πλάκα, Τσιγκράδο, Πλάθιενα. Κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα και εκτυφλωτικά λευκά πετρώματα και βράχοι συνδυάζονται με νερά πρασινογάλαζα και τιρκουάζ και σμιλεύουν παραλίες μοναδικές. Η ηφαιστειακή γη της Μήλου γέννησε ένα θέαμα πέρα από κάθε φαντασία... Πηδήξτε σε ένα καραβάκι ή πάρτε το σκάφος σας και απολαύστε το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο των παραλιών της Μήλου σε όλο του το μεγαλείο.

Παραλία Παπάφραγκας
Η κατάβαση δύσκολη! Στο Βορρά κι αυτή η μικρή παραλία. Η θάλασσα μπαίνει από τον βράχο και καταλήγει σε μια πολύ μικρή αμμουδιά. Η παραλία είναι μικρής έκτασης, περικυκλωμένη από τα θεόρατα ανοιχτόχρωμα βράχια, ενώ για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να κατεβείτε από ένα απόκρημνο σκάλισμα πάνω στον βράχο.


Δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής, βρίσκονται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Το σπήλαιο του Παπάφραγκα είναι μια βαθιά θαλάσσια σπηλιά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε σε γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε γκρίζα βράχια που οδηγούν στην ανοιχτή θάλασσα. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο Παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Τριάδες

Τρεις αμμώδεις απόμερες παραλίες με καταγάλανα ρηχά νερά, τοποθετημένες η μία μετά την άλλη. Το τοπίο είναι βουκολικό με ξανθιά άμμο κλεισμένη ανάμεσα σε βράχια. Η διαδρομή είναι κουραστική, αλλά η απόκοσμη ομορφιά τους θα σας αποζημιώσει.

Παραλία Τσιγκράδο
Μία από τις καλύτερες παραλίες της Μήλου. Μικρό κολπάκι με μικρές σπηλιές για εξερεύνηση. Γαλάζια νερά, ωραία αμμουδιά, σκιά από τις 5:00 το απόγευμα αλλά ένα μεγάλο μειονέκτημα. Για να φτάσεις στην αμμουδιά θα δυσκολευτείς αρκετά.

Στις σπηλιές των πειρατών

Κλέφτικο, Παπάφραγκας, Σαρακήνικο, Κάτεργο. Οι τρομεροί πειρατές του Μεσαίωνα είχαν τα λημέρια τους στο νησί της Μήλου. Τα ίχνη τους θα τα βρείτε στο Κλέφτικο: οι δέστρες των πειρατικών πλοίων λαξεμένες πάνω σε θεαματικούς γκριζόλευκους βράχους, δίπλα σε γαλαζοπράσινα νερά και σπηλιές. 

Παραλία ΣαρακίνικοΗ πιο φημισμένη παραλία του νησιού, χάρη στο μοναδικό σεληνιακό τοπίο. Ολόλευκοι ηφαιστειακοί σχηματισμοί βράχων με έξοχα βαθυγάλανα νερά. Υπάρχει και ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, κλεισμένο ανάμεσα στα βράχια, με αμμουδιά και πρασινογάλανα νερά.


Το τοπίο είναι εκπληκτικό, με συνεχείς εναλλαγές ηφαιστειακών υλικών και άφθονα απολιθώματα. 
Το όνομα του οφείλεται στο ότι οι πειρατές το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο -ακόμη σώζονται σκαλισμένες στον βράχο οι δέστρες των πλοίων- εκπληκτικό! Το λευκό των βράχων και η έλλειψη βλάστησης δημιουργούν μια αίσθηση μοναδική, που δύσκολα θα ξεχάσετε!

Η «μικρή Βενετία»
Το απόγευμα κάνετε μια βόλτα στο γραφικό πολύχρωμο οικισμό πάνω στο νερό, όπου βρισκόταν το λιμάνι της αρχαίας Μήλου. Είναι από τους πιο ιδιαίτερους που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες


Τι τον κάνει ξεχωριστό; Τα 35 «σύρματα» που στέκονται πλάι-πλάι, παλιότερα υπόσκαφα σπιτάκια για τις βάρκες, τώρα παραθεριστικές κατοικίες. Περιπλανηθείτε στον οικισμό σύρριζα στο νερό και περιμένετε το ηλιοβασίλεμα. Τώρα είναι η καλύτερη ώρα για φωτογραφίες!

Συκιά: Το σπήλαιο
Σπήλαιο μοναδικού φυσικού κάλλους, προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα. 


Η σπηλιά της Συκιάς δεν έχει οροφή, με αποτέλεσμα οι αχτίδες του ήλιου να εισέρχονται, φωτίζοντας τα σμαραγδένια νερά της και να δημιουργούν μια οπτική πανδαισία χρωμάτων και λάμψης! Μοναδικά υπέροχο!

Οι κατακόμβες της Μήλου
Λίγο πιο κάτω από την Πλάκα, το χωριό Κλήμα με σπιτάκια λαξευμένα στους βράχους. Εδώ βρίσκονται και οι μοναδικές κατακόμβες στην Ελλάδα.
Οι κατακόμβες είναι σκαμμένες σε ηφαιστειακό έδαφος και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Είναι το μεγάλο κοινοτικό νεκροταφείο των πρώτων χριστιανικών χρόνων στη Μήλο.


Ανακαλύφθηκαν από αρχαιοκάπηλους και έγιναν γνωστές μετά τη σύλησή τους, το 1840. Είναι τρεις και μαζί με πέντε διαδρόμους και ένα νεκρικό θάλαμο αποτελούν ένα δαιδαλώδες σύστημα συνολικού σημερινού μήκους 185 μέτρων. Είχαν εισόδους στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά σήμερα λειτουργεί μόνο μία, αυτή της δεύτερης κατακόμβης ή των «Πρεσβυτέρων», απ' όπου μπορεί να εισέλθει ο επισκέπτης.


Η Αφροδίτη της Μήλου
Περίφημο άγαλμα της Ελληνιστικής εποχής, το οποίο βρέθηκε στη Μήλο το 1820. Το άγαλμα βρήκε κάποιος γεωργός με το όνομα Γεώργιος Κεντρωτάς, ο οποίος, μη γνωρίζοντας την αρχαιολογική του αξία, το έκανε φράχτη στο χωράφι του. 


Όταν αντιλήφθηκε η Γαλλική αρχαιολογική υπηρεσία την αξία του ευρήματος, το αγόρασε αμέσως από τον αγρότη για 400 γρόσια. Πολλοί αρχαιοκάπηλοι, αλλά και κάτοικοι του νησιού, προσπάθησαν να το κλέψουν χωρίς επιτυχία. 
Το άγαλμα φορτώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Κατά τη βίαιη μεταφορά χάθηκαν τα δύο χέρια του αγάλματος. 


Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, βρίσκεται «αυθεντικό αντίγραφο» του αγάλματος, φτιαγμένο στα εργαστήρια του μουσείου Λούβρου. Πριν λίγα χρόνια, έγινε έρευνα στο λιμάνι και βρέθηκαν 2 ανδρικά χέρια που ανήκαν σε άλλο άγνωστο άγαλμα. [Προσωπικές μαρτυρίες κατοίκων]

Ιαματικές πηγές
Στην έντονη μεταηφαιστειακή υδροθερμική δράση στο έδαφος της Μήλου οφείλεται η ύπαρξη πολλών θερμών πηγών, με πολύτιμα συστατικά για θεραπεία πολλών παθήσεων. Τα ιαματικά λουτρά του νησιού ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης το αναφέρει στο Ε΄ βιβλίο του Περί Επιδημιών.

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε:
– Μαντράκια: Παραδοσιακό ψαροχώρι, περιτριγυρισμένο από πολύχρωμα σύρματα. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόριο, καθώς και ήσυχη αμμουδιά σχεδόν 150 μέτρων, με ψιλό σκούρο γκρι βοτσαλάκι και αλμυρίκια.
– Τουρκοθάλασσα: Παραλία με απάνεμη αμμουδιά, βότσαλα και καταγάλανα νερά.
– Το υπέροχο Κλέφτικο!


Πρώην πειρατικό κρησφύγετο με καταπληκτικές σπηλιές μέσα στους βράχους.

-Τη «σκοτεινή» Θειάφα 
Ανακαλύψτε με σκάφος αυτό το απόκοσμο «σκηνικό» των παλιών θειωρυχείων στα ανατολικά του νησιού. 


Με τις στοές, τις σιδερένιες γέφυρες, τις ράγες, τα βαγονέτα και τα παλιά πέτρινα κτίσματα. Σε αυτό το νησί των Κυκλάδων θα βιώσετε το απόλυτο δέος.

-Την προϊστορική Φυλακωπή
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τον προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο στο δρόμο προς τα Πολώνια.
-Πολύ καλά διατηρημένο το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο
Οι γεύσεις της Μήλου 
Η πιο διάσημη γεύση είναι η γευστικότατη λαδένια (πίτα με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι), ενώ αξίζουν δοκιμή τα πιταράκια (έχουν γέμιση από πιπεράτο ξερό τυρί ή μυζήθρα με δυόσμο), η μυρωδάτη καρπουζόπιτα (αποτελεί μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα από καρπούζι) και τέλος το γλυκό κουφέτο (παρασκευάζεται από ψίχα γλυκού κολοκυθιού με μέλι και αμύγδαλα). 


Σίγουρα θα βρει κάποιος να φάει ψάρια και θαλασσινά για όλα τα γούστα, ενώ η κουζίνα περιλαμβάνει και εδέσματα από ντόπια κρέατα (κόκορα κοκκινιστό ή κρασάτο, αρνί φούρνου με πελτέ κλπ).
πηγη:infowoman.gr/el.wikipedia.org/discovergreece.com/parallaximag.gr




























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου