Το τσιγαριαστό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της δυτικής Κρήτης και ειδικότερα τα Σφακιά.Φτιαχνόταν με αγρίμι (Κρι-κρι) αλλά μετά την απαγόρευση του κυνηγιού του το φτιάχνουμε ωραιότατα με κατσικάκι ή αρνί.
Η ευρηματικότητα και η καθαρότητα των γεύσεων συνυπάρχουν σε τούτο το ορεινό πιάτο. Λακωνικό εις το έπακρον, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά,αρνάκι ή κατσικάκι,ελαιόλαδο και κρασί.
Υλικά
Μερίδες: 4-5
1½ κιλό κατσικάκι ή αρνάκι
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο
Tip:
-Χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά αλλά όχι άπαχα - μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε μέρος του ζώου από το λαιμό μέχρι το μπούτι· ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομματάκια περίπου 4 εκ.
-Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 - 8 μηνών.
-Προαιρετικά προσθέτετε ¾ φλιτζανιού νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά.
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 - 3, τη βάζουμε στο 1 ή από 1-9 βάζουμε στο 2), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 - 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει.
Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του.
Το σερβίρουμε ζεστό με τηγανητές πατάτες ή πατάτες φούρνου.
πηγη:gastronomos.gr
πηγη:gastronomos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου