Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οδηγός σωστής συμπεριφοράς στο τραπέζι



Από το συγγραφέα της Αναγέννησης Έρασμο και τον Αντουάν ντε Κουρτέν του 17ου αιώνα με το εμβληματικό βιβλίο του «Νέος οδηγός πολιτισμού» ως τη βαρόνη φον Σταφ που έθεσε τους «Κανόνες του savoir vivre μέσα στη μοντέρνα κοινωνία» (1889) και, φυσικά, τους δικούς μας, την Ελένη Χαλκούση («Σαβουάρ Βιβρ», 1968) και τον Χρήστο Ζαμπούνη, τον οποίο το ελληνικό και κυπριακό κοινό έχει συνδέσει με το σαβουάρ βιβρ, οι κανόνες για τους τρόπους και τη συμπεριφορά στο φαγητό δεν αλλάζουν αισθητά μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδιοι και σήμερα.
Σ΄ ένα επίσημο γεύμα, χρειάζεται να ακολουθήσετε συγκεκριμένους κανόνες του savoir vivre, προκειμένου να μην τραβήξετε τα βλέμματα πάνω σας!
Δεν είναι κακό να προσαρμοστείτε  στις εκάστοτε συνθήκες και να εξασκείσετε τους καλούς σας τρόπους όταν σας δίνεται η ευκαιρία.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επόμενη φορά που θα βγείτε για επίσημο δείπνο.

Πριν το γεύμα

Καθόμαστε μπροστά από το πιάτο μας, με την πλάτη ίσια στην «πλάτη» της καρέκλας. Στη συνέχεια, ξεδιπλώνουμε διακριτικά τη λινή πετσέτα μας και την απλώνουμε στα πόδια, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσουμε να τρώμε. 
Η πετσέτα θα προστατέψει τα ρούχα μας από ψίχουλα ή οτιδήποτε άλλο πέσει από το πιάτο μας, ενώ τη χρησιμοποιούμε και για να σκουπίσουμε με απαλές κινήσεις το στόμα μας πριν πιούμε από το ποτήρι μας, αλλά και τα δάχτυλά μας. 
Τα προσωπικά αντικείμενα τύπου τσαντάκια, κινητά, κλειδιά κ.ο.κ. τα κρατάμε εκτός τραπεζιού.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

Οι βασικές γνώσεις της art de la table θα μας «σώσουν» από το λαβύρινθο του σωστού πιρουνιού και μαχαιριού και από το ενδεχόμενο να πιούμε νερό στο ποτήρι του κρασιού ή να «καρφώσουμε» το ψαρονέφρι μας με το πιρούνι και να απορούμε για τα βλέμματα όλων.
Τι πρέπει να θυμόμαστε:

1.Τα πιρούνια είναι πάντα τοποθετημένα αριστερά από το πιάτο μας και τα μαχαίρια δεξιά. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε και τα αντίστοιχα χέρια για να τα πιάσουμε. Το να πιάνουμε την μπουκιά που κόψαμε με το πιρούνι στο αριστερό χέρι κι έπειτα να την τρώμε με το δεξί το ξέρουμε ότι βολεύει, αλλά στους υπόλοιπους θα φαντάζει σαν να μπήκε ένας ροζ ελέφαντας στην αίθουσα.

2.Τα μαχαιροπίρουνα ακολουθούν τη σειρά των πιάτων από έξω προς τα μέσα, άρα όταν, για παράδειγμα, έρθει το πρώτο πιάτο, παίρνουμε το πρώτο από τα αριστερά πιρούνι και το πρώτο από τα δεξιά μαχαίρι. Έτσι θα αποφύγετε να φάτε το κυρίως με το πιρούνι της σαλάτας.


3.Το κουτάλι της σούπας θα το βρείτε στην πλευρά των μαχαιριών.

4.Το ποτήρι του νερού είναι τοποθετημένο πιο κοντά στα μαχαίρια, ενώ το ποτήρι του κρασιού πιο κοντά στο πιάτο. Αν υπάρχουν τρία ποτήρια, το πιο κοντινό στο πιάτο είναι για το πρώτο κρασί του γεύματος (συνήθως το λευκό), ακολουθεί το δεύτερο για το κόκκινο κρασί και το ποτήρι του νερού εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα μαχαίρια.

5.Το μικρό πιατάκι πάνω αριστερά είναι για το ψωμί, ενώ το μεγαλύτερο για τη σαλάτα.

Αφού ξεκαθαρίσουμε τα πιρούνια, τα μαχαίρια και τα ποτήρια, παραγγείλουμε και ξεκινήσουμε να τρώμε, τότε καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας τα εξής:

1.Αποφεύγουμε κάθε είδους θόρυβο, είτε αυτό περιλαμβάνει δυνατό και θορυβώδες μασούλημα με ανοιχτό στόμα, είτε ρούφηγμα σούπας. Τρώμε πάντα με κλειστό στόμα και στην περίπτωση της σούπας, την τρώμε από τη μύτη του κουταλιού ή το πλάι του, πάντα αθόρυβα.

2.Όταν κόβουμε κάτι, το κάνουμε όσο πιο εκλεπτυσμένα γίνεται, χωρίς να γρατζουνάμε το πιάτο ή να μοιάζουμε με το δολοφόνο με το πριόνι.
 
3.Κόβουμε κάθε φορά την μπουκιά που θα καταναλώσουμε και όσο λαχταριστό κι αν είναι το φαγητό μας, κρατάμε τις μπουκιές μας μικρές. Σε καμία περίπτωση δεν γεμίζουμε το στόμα μας σαν να τρώμε «πίτα-γύρο απ’ όλα».

4.Το ποτήρι του κρασιού το πιάνουμε από τη βάση του κι έτσι δεν μεταβάλλουμε και τη θερμοκρασία του.

5.Στα διαλείμματά μας τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα σταυρωτά στο πιάτο μας, έτσι ώστε ο σερβιτόρος να καταλάβει ότι δεν έχουμε τελειώσει.

6.Το επιδόρπιο το τρώμε με το κουτάλι ή το πιρούνι που θα έρθει μαζί με το γλυκό. Διαφορετικά, θα βρίσκεται πάνω από το πιάτο, οριζόντια.

Στο τέλος του γεύματος

Όλα πήγαν καλά και το γεύμα έφτασε στο τέλος του. Τι κάνουμε τώρα για να μην τα… θαλασσώσουμε τελευταία στιγμή;

1.Καταρχάς τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα παράλληλα μέσα στο πιάτο, με τα δόντια του πιρουνιού προς τα πάνω και τις λαβές να δείχνουν στις 5 η ώρα (αν φανταστούμε το πιάτο μας σας ρολόι), έτσι ώστε ο σερβιτόρος/οικοδεσπότης να καταλάβει ότι έχουμε τελειώσει.
 
2.Μπορούμε να αφήσουμε τώρα την πετσέτα στα αριστερά του πιάτου. Προσοχή: προτού το κάνετε αυτό, μην αρχίσετε να την τινάζετε σαν να είστε στο μπαλκόνι σας και αερίζετε σεντόνια.


3.Αν αισθάνεστε ότι το κρέας που έχει μείνει ανάμεσα στα δόντια σας είναι περισσότερο από αυτό που έχετε φάει, μην αρχίσετε να ψάχνετε για οδοντογλυφίδες και να τα σκαλίζετε, κάνοντας τον κλασικό χαρακτηριστικό ήχο. Μπορείτε να απομακρυνθείτε προς την τουαλέτα λέγοντας ένα διακριτικό «Με συγχωρείτε» και να κάνετε τη δουλειά σας εκεί.

Μικρά μυστικά που θα… βοηθήσουν την κατάσταση

1.Όταν θέλουμε να φτάσουμε κάτι που βρίσκεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού δεν τεντωνόμαστε να το πιάσουμε πέφτοντας επάνω τους συνδαιτυμόνες μας δημιουργώντας domino, αλλά ζητούμε ευγενικά να το πιάσει για εμάς όποιος βρίσκεται κοντά του.

2.Αν δεν επιθυμούμε να μας γεμίσουν το ποτήρι με κρασί, λέμε ευγενικά «Όχι, ευχαριστώ» αποφεύγοντας απότομες κινήσεις του τύπου «Σπρώχνω το μπουκάλι» ή «Καλύπτω το ποτήρι μου».

3.Αν σηκωθούμε για κάποιο λόγο από το τραπέζι, τοποθετούμε την πετσέτα στην καρέκλα και με την επιστροφή μας, την επανατοποθετούμε στα πόδια μας.

4.Δεν ακουμπάμε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα πάνω στο τραπεζομάντηλο.

5.Οι συζητήσεις στο τραπέζι γίνονται χαμηλόφωνα – δεν φωνάζουμε ούτε υψώνουμε τους τόνους στη διάρκεια του φαγητού.
Εννοείται ότι οι έντονες συζητήσεις και τα δύσκολα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν διαφωνίες καλό είναι να αποφεύγονται.

6.Δεν μιλάμε με το στόμα γεμάτο και φυσικά το καλύπτουμε με το χέρι μας αν χρειαστεί να βήξουμε.

7.Οι κυρίες κάθονται πάντα στις καλύτερες θέσεις δηλαδή ποτέ δεν κοιτάζουν τοίχο και δεν έχουν την πλάτη τους γυρισμένη στην είσοδο.

8.Το σήμα για να ξεκινήσουμε το δίνει ο οικοδεσπότης με άλλα λόγια δεν ξεκινάμε να τρώμε αν δεν ξεκινήσει όλη η παρέα.

9.Εννοείται ότι αποφεύγουμε να μιλάμε στο κινητό ή να χαζεύουμε στο facebook κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αν είναι κάτι επείγον, το σωστό είναι να απομακρυνθούμε από το τραπέζι για να μιλήσουμε.

Υπάρχουν πολλοί ακόμα κανόνες και κώδικες συμπεριφοράς στο τραπέζι… Η λίστα είναι τεράστια. Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι savoir vivre σημαίνει «να ξέρεις να ζεις» και ότι ο καλύτερος τρόπος για να ζεις και να απολαμβάνεις είναι με διακριτικότητα, ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους.


πηγη:clickatlife.gr/tovima.gr













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου