Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Λιμοντσέλο αρωματικό


Ιδιαίτερα δημοφιλές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και πλέον, παράγεται ευρέως τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία, με ποικιλία εσπεριδοειδών και αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, το αυθεντικό λιμοντσέλο φτιάχνεται με λεμόνια sfusato, την τοπική ποικιλία που καλλιεργείται στο πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος του Σορρέντο και διακρίνονται για το μεγάλο μέγεθός τους, την παχιά και λιπαρή φλούδα τους, το έντονο άρωμα τους, καθώς και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. 

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι τα λεμόνια του Σορρέντο είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και γι αυτό, ένα αυθεντικό, εμφιαλωμένο λιμοντσέλο από το Αμάλφι και το Σορρέντο, θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Αυτό το γλυκό και ελαφρώς ξινό ποτό, με το φωτεινό κίτρινο χρώμα και το φίνο άρωμα συνώνυμο του καλοκαιριού και της λιακάδας στην Ιταλική Ριβιέρα, σερβίρεται πάντα παγωμένο
 με τριμμένο πάγο για να μην πικρίζει, ως «χωνευτικό» μετά το δείπνο ή το επιδόρπιο. Το λιμοντσέλο όμως είναι και το βασικό υλικό για να φτιάξουμε τα πιο ξεχωριστά λεμονάτα γλυκά, όπως το τσιζκέικ και τη λεμονόπιτα.

Υλικά
3 λεμονιών τη φλούδα ακέρωτα
250 ml αλκοόλ βότκα
250 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
Εκτέλεση
Πλένω καλά τα λεμόνια και αφαιρώ τη φλούδα τους (όχι τη λευκή σάρκα που πικρίζει).
Βάζω τις φλούδες σε γυάλινο βάζο μαζί με το αλκοόλ. Το φυλάσσω στο ντουλάπι για 1 εβδομάδα με 10 μέρες ανακινώντας το 1 – 2 φορές κάθε μέρα.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα, φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. 
Κατεβάζω το κατσαρολάκι από την εστία και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Στραγγίζω (με ένα σουρωτήρι) το μείγμα του αλκοόλ από το βάζο στο σιρόπι και αποθηκεύω το λιμοντσέλο σε γυάλινο μπουκάλι (σε ντουλάπι σκοτεινό).
Το λικέρ είναι έτοιμο, όσο περνάνε οι μέρες τόσο καλύτερο γίνεται.

Tip:Το Limoncello πάει παντού
Στη φρουτοσαλάτα
Στο παγωτό βανίλια, σορμπέ λεμόνι, μάνγκο, φρούτων του δάσους
Στο παγωμένο τσάι
Στη σαμπάνια ή τα αφρώδη κρασιά (ένα lemon Kir)
Με τόνικ, πάγο και μια φλούδα λεμονιού
Με όλους τους χυμούς φρούτων
Σε σάλτσες πουλερικών κατσαρόλας
Σε κέικ
Στις κρέμες πιάτου


πηγη:paxxi.gr/olivemagazine.gr


Related Posts:

  • Βανίλια υποβρύχιο Κάπως έτσι η γεύση σου έγινε η γεύση των μεσημεριών της Κυριακής και το άρωμά σου σύμβολο της αυγουστιάτικης ραστώνης...Τα πρώτα μου μακροβούτια ήτ… Read More
  • Παγωτό Μπανόφι Το 1972 οι Ian Dowding και Nigel Mackenzie, που εργάζονταν στο εστιατόριο The Hungry Monk στο Jevington του ανατολικού Sussex, δοκίμασαν ένα αμερι… Read More
  • Τα αγαπημένα σας γλυκά και η πατρίδα τους Τα γνωστά μας γλυκά, σιροπιαστά ή σοκολοτένια, κέικ ή πάστες, έχουν το χώρο τους, την πατρίδα τους, από εκεί που ξεκίνησαν! Διεκδικούν πάρα πο… Read More
  • "Λουκουμάδες της παραλίας" Πολλοί τους λένε "λουκουμάδες της παραλίας" και δεν έχουν άδικο , γιατί φέρνω στο μυαλό μου έναν κύριο με λευκό , μακρυμάνικο πουκάμισο και γένια … Read More
  • Μπισκότα:Βασική συνταγή μπισκότων με 3 υλικά Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι το ζαχαρούχο γάλα, ένα από τα πολύ αγαπημένα μου υλικά, που νομίζω ότι δίνει απίθανη γεύση και υφή σε οποιοδ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου