Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Κέικ καρύδας σιροπιαστό

 

Η καρύδα είναι γνωστή για τη μεγάλη χρήση που έχουν τα διάφορα μέρη της και συναντάται στις τροπικές χώρες.
Το έλαιο και το γάλα της καρύδας χρησιμοποιούντε στο μαγείρεμα και στο τηγάνισμα
επίσης σε σαπούνια και καλλυντικά. Το διαυγές υγρό νερό καρύδας που υπάρχει μέσα είναι πόσιμο. Οι φλοιοί και τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για να γίνουν διάφορα προϊόντα επίπλωσης, διακόσμησης κ.ά.. Χρειάζονται περίπου 6000 ώριμες καρύδες για την παραγωγή ενός τόνου κόπρα,δηλαδή αποξηραμένης σάρκας.Έχει επίσης, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία σε πολλές κοινωνίες που χρησιμοποιείται.
Με τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας ο κοκοφοίνικας παράγει τον πρώτο καρπό του στα έξι με δέκα χρόνια του και χρειάζεται 15 με 20 χρόνια για να φτάσει στο αποκορύφωμα της παραγωγής του.

Ας ετοιμάσουμε ένα υπέροχο,γρήγορο και σιροπιαστό γλυκό που μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ σας ή να γίνει κέρασμα για τους επισκέπτες σας.
Υλικά

1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, μαλακωμένο
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη αποξηραμένη καρύδα 
(θα τη βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στις κάβες με ξηρούς καρπούς)
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 φλ. καρύδα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια νερό
2½ φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με το ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και σχετικά αφράτο μείγμα και η ζάχαρη να λιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι να ενωθούν καλά με το μείγμα. 
Στη συνέχεια ρίχνω το γάλα, την τριμμένη καρύδα και το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάω καλά μέχρι να φτιάξω ομοιογενές και λείο μείγμα. 
Τέλος, ρίχνω το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύω με μα ξύλινη κουτάλα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρώς μια μέτρια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψάκι και αδειάζω εκεί το μείγμα. Ψήνω το κέικ για 50 λεπτά.

Για το σιρόπι

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα βράζω για 7 - 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Αποσύρω και το αφήνω να γίνει χλιαρό.
Βγάζω το κέικ από το φούρνο και μόλις κρυώσει καλά το περιχύνω με το χλιαρό σιρόπι.


πηγή:dinanikolaou.gr/el.m.wikipedia.org





Related Posts:

  • Γαλατόπιτα Ηπείρου Οι πίτες είναι µια ολόκληρη ιστορία στην Ήπειρο και η γαλατόπιτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες πίτες για μικρούς και μεγάλους. Υλικά … Read More
  • Σοκολατένιο smoothie με ταχίνι, πορτοκάλι και μπανάνα Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρέσκα ή και κατεψυγμένα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο.… Read More
  • Banoffee (χωρίς ζαχαρούχο γάλα) Το Banoffee (γνωστό και ως Banoffee pie) έχει καταγωγή από την Αγγλία. Οι δημιουργοί του ήταν οι Nigel Mackenzie και ο Ian Dowding, ο ιδιοκτήτης κα… Read More
  • Μαλακό κέικ λεμονιού Είναι η εποχή με τα φρέσκα και ζουμερά λεμόνια. Αξιοποιήστε τα με όλους τους τρόπους και φτιάξτε κι ένα γλυκό.Σεβαστείτε τη δόση του λεμονιού. Αν β… Read More
  • Ροζ Μακαρόν Τα μακαρόνς γεννήθηκαν στην Ιταλία από τον σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων το 1533 κατά την διάρκεια του γάμου της με τον Δούκα … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου