Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Τυροπιτάκια ολικής άλεσης με λίγες θερμίδες

  No comments    
categories: 

Όταν λέμε προϊόντα ολικής αλέσεως συνήθως αναφερόμαστε στα δημητριακά, αλλά όχι αποκλειστικά. Η μέθοδος παρασκευής τροφής ολικής αλέσεως σημαίνει ότι ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο.

Αλέθοντας έναν καρπό, παράγουμε αλεύρι. Αλεύρι μπορεί να παραχθεί από όλους σχεδόν τους καρπούς, αλλά συνήθως το αλεύρι είναι από δημητριακά, ενώ το 95% των αλεύρων που χρησιμοποιείται καθημερινά είναι σιτάρι. Σπανιότερα βρίσκουμε αλεύρι από σίκαλη, βρώμη, κριθάρι και άλλα δημητριακά, αλλά οι πολύ μερακλήδες μπορούν να βρουν και αλεύρι από φαγόπυρο, ρεβύθια και άλλους σπόρους που δεν ανήκουν στα δημητριακά.

Άρα, όταν λέμε ολικής αλέσεως δεν εννοούμε ένα σπόρο, αλλά την επεξεργασία του. Τα προϊόντα που δεν είναι ολικής αλέσεως, σημαίνει ότι παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό.

Ελαφριά και πεντανόστιμα τυροπιτάκια με αλεύρη ολικής και λίγες θερμίδες.


Υλικά

Για τη ζύμη
2 αυγά
½ κούπα ελαιόλαδο
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
1 Φαρίνα ολικής άλεσης (500 γρ.)
Προαιρετικά:¼ κούπας τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγγάτο

Για τη γέμιση
1 μεγάλο αυγό
200 γρ. τριμμένη φέτα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το άλειμμα
1 κρόκος αυγού
1 κ.σ. νερό
Προαιρετικά: Σουσάμι

Εκτέλεση
Χτυπάς στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τα αυγά για δύο λεπτά. Μειώνεις την ταχύτητα και προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και την παρμεζάνα ή το ρεγκάτο. Συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτεις το αλεύρι και αν έχεις εξάρτημα ζύμης (γάντζο), χρησιμοποιείς αυτό για να συνεχίσεις. Ξεκινάς το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και στη συνέχεια αυξάνεις και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ομοιόμορφη ζύμη. Αν δεν έχεις εξάρτημα για το μίξερ, συνεχίζεις το ζύμωμα με τα χέρια.
Αφήνεις τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά.

Γέμιση
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάς το αυγό. Προσθέτεις την τριμμένη φέτα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύεις απαλά με ένα πιρούνι για να αναμιχθούν.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200° C. Στρώνεις ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τοποθετείς τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σου, την κόβεις σε κομμάτια και πλάθεις μικρές μπάλες (περίπου 30-35).
Πιέζεις με την παλάμη σου κάθε μπάλα ζύμης στον πάγκο για να γίνει ένα στρογγυλό φύλο.
Βάζεις μια μικρή ποσότητα από τη γέμιση (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) στο μισό μέρος του φύλου και κλείνεις το άλλο μισό από πάνω για να δημιουργηθεί ένα ημικύκλιο. Πιέζεις τις άκρες με τα δάχτυλά σου για να σφραγίσουν. Τοποθετείς τα τυροπιτάκια στο ταψί.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις τον κρόκο αυγού και το νερό με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Αλείφεις τα τυροπιτάκια με το αυγό και πασπαλίζεις με σουσάμι.
Ψήνεις για 25 λεπτά.


πηγη:
freshbakery.gr/athensmagazine.gr/abakirtzi.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου