Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Γιορτινό Βrunch!




Τα πιο γιορτινά πρωινά-μεσημέρια της χρονιάς ζητούν κάτι περισσότερο από έναν καφέ παρέα με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όσα κομμάτια βασιλόπιτας περίσσεψαν. Είναι λοιπόν ώρα για brunch! 

Brunch λέμε το γεύμα που συνδυάζει το πρωινό και το μεσημεριανό. Το απολαμβάνουμε συνήθως αργά το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, καθώς σερβίρεται, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
Για εσάς που δεν θέλετε να αφήσετε τη θαλπωρή του σπιτιού σας και έχετε όρεξη να περιποιηθείτε τους αγαπημένους σας με ξεχωριστά πιάτα, σας έχουμε λαχταριστές προτάσεις για brunch. Μη διστάσετε να καλέσετε και φίλους, θα περάσετε ακόμη καλύτερα.

Βurger στο άψε σβήσε


Όπως θα διαπιστώσετε και από τα μενού των εστιατορίων, το brunch το θέλει το burger του. Ποιος μπορεί ν’ αντισταθεί σε ένα λαχταριστό μπέργκερ με ζουμερό μπιφτέκι, λιωμένο τυρί και σος; Κανείς!
Γι αυτό μην παραλείψετε να τα φτιάξετε και για το δικό σας brunch στο σπίτι. Γίνονται άλλωστε πολύ γρήγορα. 

Υλικά
Για τα μπιφτέκια
600γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας σόγια σος
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο νερό παγωμένο

Για το σερβίρισμα
6 ψωμάκια στρογγυλά για μπέργκερ
6 φέτες τυρί τσένταρ
μουστάρδα
μαγιονέζα
μαρούλι
ντομάτα


Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνετε τον κιμά, τη σόγια σος, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο να μαλακώσει και το ρίχνετε στον κιμά. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και πλάθετε 6 μπιφτέκια.
Λαδώνετε και ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα. 
Ψήνετε τα μπιφτέκια για 10-15 λεπτά, γυρνώντας τα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και το τελευταίο λεπτό, βάζετε από μία φέτα τυρί πάνω στα μπιφτέκια να λιώσει. 
Βγάζετε τα μπιφτέκια σε πιάτο.
Ανοίγετε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνετε στο ίδιο τηγάνι για 2-3 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε μαγιονέζα, κέτσαπ και μουστάρδα να ομογενοποιηθούν και αλείφετε με αυτή τη σος το κάτω μέρος των ψωμιών. 
Μοιράζετε από πάνω μαρούλι, ντομάτα και τα μπιφτέκια με το τυρί. 
Αλείφετε και το πάνω κομμάτι των ψωμιών με λίγη σος και σκεπάζετε τα μπέργκερ.
Στερεώνετε κάθε μπέργκερ με καλαμάκι και συνοδεύετε με πατάτες τηγανητές.

Σημ:Ετοιμάζουμε από τη προηγούμενη ημέρα τα μπιφτέκια και τα διατηρουμε στην κατάψυξη τυλιγμένα με λαδόκολα και σε σακουλάκι poly-bag.Μπορείτε να τα ψήσετε και στο φούρνο.


Μαφινομελετίτσες σε 2 γεύσεις για σάντουιτς


Κάνουμε τις ομελέτες σαν μάφιν, που γεμίζονται με νόστιμα υλικά και ψήνονται στο φούρνο για να γίνουν ακόμη πιο υγιεινές και μαζί τους φτιάχνουμε λαχταριστά σάντουιτς.

Υλικά
5 αβγά
60ml γάλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Α΄ γέμιση
ντοματίνια σε φέτες
φέτα
ρίγανη φρέσκια
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Β’ γέμιση
πιπεριά πράσινη
ζαμπόν
γραβιέρα τριμμένη

Για τα σάντουιτς
1 ψωμί μαργαρίτα
βούτυρο soft
ρόκα
ντομάτα σε φέτες
μαρούλι


Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε τις 12 υποδοχές ενός ταψιού για μάφιν. 
Μοιράζετε στις υποδοχές τις 3 γεμίσεις.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα, αλάτι και πιπέρι και μεταφέρετε το μίγμα σε κανάτα.
Μοιράζετε το μίγμα στις θήκες των μάφιν και ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου.
Για τα σάντουιτς: Κόβετε τη μαργαρίτα και βουτυρώνετε την κάθε φέτα. Απλώνετε πάνω ρόκα, ντομάτα, από μια ομελετίτσα, σκεπάζετε και σερβίρετε.

Σαλάτα με ξινόμηλα, πορτοκάλι, αντίδια, ρόδι και βαλσαμικό ξίδι


 Μια αρωματική σαλάτα γιορτινή και αποτοξινωτική που συνδυάζει πρασινάδες με φρούτα του χειμώνα είναι απαραίτητη και στο brunch!

 Υλικά
2 ξινόμηλα μεγάλα, 
καθαρισμένα, σε μικρούς κύβους
1 πορτοκάλι καθαρισμένο καλά, 
με τις σκελίδες χωρισμένες
4 ρίζες αντίδια
1 φλιτζάνι σπόρια από ρόδι
2 κουτ. σούπας σιρόπι από βαλσαμικό ξίδι
χυμό από ½ λεμόνι
100γρ. τυρί γραβιέρα, σε κύβους
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
αλάτι

Εκτέλεση
Περιχύνετε τα κυβάκια του ξινόμηλου με το χυμό μισού λεμονιού για να μη μαυρίσουν. 
Χοντροκόβετε τα αντίδια -που όπως ξέρετε έχουν μια ελαφρά πικρή γεύση- και τα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα. 
Ρίχνετε και τις σκελίδες του πορτοκαλιού, τα ξινόμηλα, τα σπόρια ροδιού, τους κύβους του τυριού και ανακατεύετε έτσι ώστε τα υλικά να σκορπιστούν ομοιόμορφα στη σαλατιέρα. 
Αλατίζετε ελαφρά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ελαιόλαδο με το ξίδι και τη μουστάρδα. 
Τα χτυπάτε απαλά με ένα πιρούνι. 
Περιχύνετε τη σαλάτα σας λίγο πριν από το σερβίρισμα με το dressing, ανακατεύετε μια τελευταία φορά και περιχύνετε με το σιρόπι βαλσαμικού.

Γιορτινό κέικ με cranberry


Εκτός από τα δώρα και τη γιορτινή διακόσμηση, τα γλυκά και τα χριστουγεννιάτικα κέικ έχουν την τιμητική τους. Δείτε παρακάτω πώς θα φτιάξετε το πιο νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό χριστουγεννιάτικο κέικ cranberry για εσάς και τους οικείους σας.

Υλικά
Για το κέικ
187 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κούπα cranberries (νωπά ή αποψυγμένα)
150 γρμ λευκή σοκολάτα σε κομμάτια
½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
300 γρ. ζάχαρη (1 ½ φλιτζάνια)
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι τυρί μασκαρπόνε
3 αυγά
2 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Για το γλάσο
¼ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
120 γρ. τυρί κρέμα
1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 βανίλια

Για το γαρνίρισμα
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries
½ φλιτζάνι λευκά τσιπ σοκολάτας


Eκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς
Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα σας για να είναι έτοιμη
Σε ένα μπολ κοσκινήστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά βάλτε τις δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να πάρει ένα ωραίο πορτοκαλί χρώμα, αφαιρέστε τον αφρό και αφήστε το να κρυώσει.
Με το μίξερ χτυπήστε σε ένα μπολ τα αυγά με το εκχύλισμα βανίλιας.
Έπειτα ανακατέψτε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες, προσθέστε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει.
Τέλος προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το μασκαρπόνε και συνεχίστε το χτύπημα.
Διατηρήστε σε χαμηλή ταχύτητα το μίξερ και προσθέστε σταδιακά εναλλάξ το μείγμα με τα αυγά.
Προσθέστε το αλεύρι κουταλιά-κουταλιά και εναλλάξ με τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε με μια μαρίζ.
Τέλος ανακατέψτε τα cranberries και τοποθετήστε το μείγμα στην φόρμα σας.
Χτυπήστε ελαφρά στον πάγκο ώστε να μην έχει αέρα το κέικ μέσα.
Με ένα μαχαίρι τραβήξτε μια γραμμή οριζόντια στο κέικ και ρίξτε το ψημένο βούτυρο που έχετε στην άκρη.
Ψήστε μέχρι το κέικ να ροδίσει και με μια οδοντογλυφίδα δείτε αν είναι καθαρή (περίπου 55 – 65 λεπτά).
Αφήστε το να κρυώσει εντελώς και ετοιμάστε το γλάσο σας.

Γλάσο
Με το μίξερ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μαζί με μαλακό βούτυρο και το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει λείο.
Σιγά-σιγά προσθέστε την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και τέλος προσθέστε τη βανίλια.
Απλώστε το γλάσο πάνω στο κέικ, πασπαλίστε με αποξηραμένα cranberries και λιωμένη λευκή

Σημ: Ετοιμάζουμε το κέικ από την προηγούμενη ημέρα

Ζεστή σοκολάτα με νουτέλα


Μια ζεστή σοκολάτα είναι ότι πρέπει για ένα brunch!
Για μία μεγάλη κούπα σοκολατένιου ροφήματος,θα χρειαστούμε

3 κουταλιές της σούπας Nutella,
1 και 1/3 κούπες γάλα 
(ή 1 κούπα γάλα και 1/3 της κούπας κρέμα γάλακτος).

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι (μέτρια θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας) βάζουμε τη Nutella και το 1/3 της κούπας γάλα (ή κρέμα γάλακτος). Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Προσθέτουμε και τη 1 κούπα γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Γεμίζουμε την αγαπημένη μας κούπα και απολαμβάνουμε.

Μαρμελάδα των Χριστουγέννων 


Μία ξεχωριστή και πολύ γιορτινή μαρμελάδα με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ιδανική για το πρωινό και το brunch των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δείτε:https://sofissecrets1.blogspot.com/2018/12/blog-post_99.html




πηγη:olivemagazine.gr/sofissecrets1.blogspot.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου