Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Λήμνος: Η ανεμόεσσα του Βορείου Αιγαίου


 Στην στήλη αυτή, θα σας γνωρίσουμε ένα άγνωστο, για τους περισσότερους από εσάς, νησί τη Λήμνο. Πολύ αγαπημένο όμως για εμένα!!!

Η Λήμνος βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο ανάμεσα στη Σαμοθράκη, το Άγιο Όρος, τη Λέσβο και την Ίμβρο. Μαζί με το νησάκι του Αγ. Ευστρατίου ανήκουν στο Νομό Λέσβου. Είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί της χώρας μας.


Είναι ένα νησί ηφαιστειογενές, με μεγάλες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα,παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και περιζήτητα προϊόντα από την αρχαιότητα.
Το φημισμένο τυρί της το καλαθάκι που πήζει μέσα σε καλαθάκι πλεγμένο από βούρλα, το μελίπαστο τυρί που έχει λιαστεί στον ήλιο, μέλι με έντονο άρωμα θυμαριού, ξερά σύκα γεμισμένα με αμύγδαλα και πασπαλισμένα με σουσάμι,τοπικά γλυκά όπως τα βενιζελικά που φτιάχτηκαν προς τιμήν του Ελευθέριου Βενιζέλου όταν είχε επισκεφθεί το νησί.


Επίσης με το εξαιρετικό σιτάρι που καλλιεργείται στο νησί από την αρχαιότητα φτιάχνονται τα τοπικά ζυμαρικά τα φλομάρια και οι τραχανάδες. Τέλος το βραβευμένο γευστικό κρασί και τα φρέσκα προϊόντα της θάλασσας κλείνουν τον κατάλογο των προϊόντων του νησιού.

Θεωρείται το νησί του Ηφαίστου,λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας μαλώνοντας με την Ήρα πέταξε τον Ήφαιστο από τον Όλυμπο στη Λήμνο. Εκείνος ήταν που δίδαξε τους κατοίκους την μεταλλουργία.

Επίσης οι Αχαιοί εγκατέλειψαν εκεί τον Φιλοκτήτη πηγαίνοντας για την Τροία όταν τον δάγκωσε ένα φαρμακερό φίδι.
Το νησί αποτέλεσε ενδιάμεσο σταθμό στις μεταναστεύσεις των διαφόρων προϊστορικών φύλων από την Ασία στην Ευρώπη.

Η ζωή εμφανίζεται κατά την Νεολιθική εποχή όπου έχουμε και τον πρώτο οικισμό της Πολιόχνης. Η διάρκεια του ξεπέρασε τα 1500 χρόνια. Εδώ έχουμε και το πρώτο βουλευτήριο της Ευρώπης καθώς και το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας.

Η Μύρινα είναι η πρωτεύουσα του νησιού ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με το μύθο από τη βασίλισσα κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα.
Σημαντικό σημείο της πόλης το κάστρο της. Απ΄ότι φαίνεται το έχτισε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Α΄ο Κομνηνός στα τέλη του 12ου αιώνα.Το στοιχείο όμως που δίνει μοναδικότητα είναι τα ελάφια που ζουν εκεί.


Κάτω από το κάστρο βρίσκεται το λιμάνι απ΄όπου ξεκινάει ο πλακόστρωτος δρόμος της αγοράς.Στη Μύρινα υπάρχουν εντυπωσιακά σπίτια της λημνιακής αριστοκρατίας χτισμένα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. 


Οι ιδιοκτήτες τους ήταν Λημνιοί της Αλεξάνδρειας, της Οδησσού και της Τεργέστης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Εκκλησιαστικό.

Η Λήμνος είναι γεμάτη όμορφα χωριά που κοινό χαρακτηριστικό τους έχουν τα λιθόστρωτα σοκάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα περισσότερα με δυο ορόφους.


Τα περισσότερα χωριά είναι συνδεδεμένα με το παρελθόν.Ο Κάσπακας, από τα αρχαιότερα χωριά ιδρύθηκε από βυζαντινό ναύαρχο.Ο Κορνός, παραδοσιακό χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στην απογραφή του 1361. 

Ο Μούδρος, εμπορικό κέντρο της Ανατολικής Λήμνου έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τους βαλκανικούς πολέμους αλλά και στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.Ο Κοντιάς, παραδοσιακός προμεσαιωνικός οικισμός με εντυπωσιακά κτήρια,ανεμόμυλους στην είσοδο του χωριού και το μουσείο Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης.Η Καλλιθέα, στο χωριό αυτό λειτούργησε το πρώτο σχολείο του νησιού το 1868.

Το Λιβαδοχώρι, που αναφέρεται για πρώτη φορά το 1355.Η Ν .Κούταλη, το χωριό των προσφύγων του 1922 από την Προποντίδα. Στο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης ο επισκέπτης μπορεί να δει τη ναυτική ζωή των Κουταλιανών πριν τον ξεριζωμό.
Το Πορτιανού, γραφικό χωριό με περίφημα αρχοντικά, το Δημοτικό Σχολείο του 1870 και το Λαογραφικό Μουσείο. Τα Τσιμάνδρια, που είναι ένα χωριό που πήρε το όνομα του από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Τσιμισκή.


Τα αξιοθέατα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Οι τρεις λίμνες του νησιού Αλυκή, Ασπρολίμνη και Χορταρολίμνη αποτελούν σημαντικό υδροβιότο για τα αποδημητικά πουλιά, όπως τα φλαμίγκος, για αυτό προστατεύεται από το NATURA 2000.Το 1994 η ερευνητική ομάδα της Γεωλογικής Σχολής της Αθήνας ανακάλυψε απολιθωμένο δάσος όμοιο με αυτό της Λέσβου.


Στο βόρειο τμήμα του νησιού εκτός από τις ωραίες παραλίες ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που θυμίζει την έρημο της Σαχάρας και οι ντόπιοι ονομάζουν Παχιές Αμμουδιές.


Τελευταία αφήσαμε τα Ιαματικά Λουτρά των Θέρμων. Το νερό σε βάθος 1200 μέτρων έχει πάντα θερμοκρασία στους 42 βαθμούς Κελσίου.Εκτός για τη λουτροθεραπεία χρησιμοποιείται και ως πόσιμο.Έτσι ο επισκέπτης μετά την περιήγηση του στο νησί μπορεί να χαλαρώσει και με μια λουτροθεραπεία!!!!!

Η Λήμνος σας περιμένει!!!!!!!!!!!! 














































  
                                                                                      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου