Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Η μικρή Ροδαυγή



Το όνομα του το χρωστάει στο ρόδινο χρώμα που παίρνει το τοπίο την ώρα της αυγής στον ανατολικό ορίζοντα. Μιλάω για το γραφικό χωριό της Ροδαυγής στην ορεινή Άρτα.
Ξεκινώντας από την Άρτα σε απόσταση 26 χλμ. με κατεύθυνση προς Βορρά και περνώντας το χωριό της Γραμμενίτσας ανηφορίζουμε προς την Ροδαυγή. Σε υψόμετρο 740 μ. με καταπράσινο περιβάλλον, τρεχούμενα νερά και πηγές το μικρό χωριό περιμένει τους επισκέπτες του ακόμη και να τους φιλοξενήσει. Μέχρι το 1971 ονομαζόταν Νησίστα, από εκεί και μετά ονομάσθηκε Ροδαυγή.

Στα πόδια του χωριού απλώνεται η κοιλάδα του Άραχθου ενώ απέναντι του ορθώνεται ένα τμήμα της οροσειράς των Τζουμέρκων.



Στολίδι της πλακόστρωτης πλατείας της Ροδαυγής που προσφέρει λόγω της θέσης της ωραία θέα στη γύρω περιοχή και το φράγμα Πουρναρίου, είναι η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

Ο ναός κτίσθηκε το 1804 είναι μια θολωτή βασιλική με τρούλο, με πλακόστρωτη στέγη και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο πολύ περίτεχνο. Πρόκειται για ένα μνημείο όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και μνημείο εικαστικού ενδιαφέροντος.



Κάθε φθινόπωρο διοργανώνεται η "Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου".Επίσης στο χωριό έχει διασωθεί και ο παραδοσιακός χορός "Καγκελάρη".

Στο βουνό της Ροδαυγής στα 1200 μ. υψόμετρο βρίσκεται το χωριό Φανερωμένη. Και από εκεί η θέα είναι μαγευτική προς τα Τζουμέρκα,τον Άραχθο και τον Αμβρακικό.Σημαντικό σημείο αναφοράς αποτελεί η εκκλησία της Αγ. Τριάδας πρώην καθολικό της Μονής της Φανερωμένης που κτίσθηκε το 1800 και οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1803.


Φεύγοντας μη ξεχάσετε να πιείτε ένα τσιπουράκι στην πλατεία του χωριού.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου