Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Οι μικροί, μεγάλοι Παξοί




Ένα από τα νησιά του Ιονίου που γνώρισα ήταν το μικρό νησί των Παξών.Κοσμοπολίτικο, με φυσικές καλλονές, μαγευτικές παραλίες και ιδανικά σοκάκια στους οικισμούς του για ρομαντικούς περιπάτους το βράδυ με άφησε καταγοητευμένη.Φεύγοντας από το νησί πήρα μαζί μου πολλές φωτογραφίες και τις ομορφότερες εντυπώσεις...
 

Η αιτία για να δημιουργηθούν οι Παξοί ήταν ο έρωτας του Ποσειδώνα για την Αμφιτρίτη. Έτσι για να προστατεύσουν οι δυο ερωτευμένοι τον έρωτα τους πρόβαλε ένα μικρό νησί πάνω στο οποίο κρύφτηκαν οι δυο εραστές. Από τότε λοιπόν το σύμβολο του νησιού είναι η τρίαινα.

Οι Παξοί είναι το μικρότερο από τα Επτάνησα και βρίσκονται 7 μίλια Νότια της Κέρκυρας, 8 μίλια από τις Ηπειρωτικές ακτές και 12 μίλια από την Πάργα.

Από που προήλθε το όνομα Παξοί; Οι εκδοχές είναι πολλές. Κατά το Στράβωνα η ονομασία προήλθε από τη φοινική λέξη "πακς" που σημαίνει γεωμετρικό τραπέζιο δηλαδή νησί με αυτό το σχήμα. Άλλη εκδοχή είναι ότι η ονομασία προέρχεται από τη λέξη "παξ" που σημαίνει πλάκα και "αε" ή "αι" που σημαίνει νησί. Παξ λέγονταν οι πλάκες που έβγαιναν στο νησί και γίνονταν εξαγωγή.



Η ιστορία του νησιού είναι κοινή με της Κέρκυρας πάνω-κάτω. Οι Παξινοί αντιστάθηκαν στους πειρατές και στους Τούρκους. Οι Ενετοί κράτησαν το νησί για 400 χρόνια.Έπειτα το παρέδωσαν στους Γάλλους Δημοκρατικούς για 2 χρόνια. Το 1800 κηρύσσεται η "Επτάνησος Δημοκρατία" κάτω από το βλέμμα της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Το 1807 παραχωρούνται στους Αυτοκρατορικούς Γάλλους μέχρι το 1814 όπου οι Άγγλοι με ταγματάρχη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη διώχνουν τους Γάλλους. Το 1817 τα Ιόνια νησιά αποτελούν το "Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων" υπό Αγγλική προστασία. Ώσπου το 1864 γίνεται η ένωση με την Ελλάδα. 

Πρωτεύουσα των Παξών είναι το γραφικό λιμάνι του Γάϊου. Πήρε το όνομα αυτό από τον μαθητή του Απόστολου Παύλου που δίδαξε το χριστιανισμό στους Παξινούς. Το προστατεύουν δυο μικρά κατάφυτα νησάκια η Παναγιά με το ομώνυμο μοναστήρι και το νησάκι του Αγίου Νικολάου με το βενετσιάνικο κάστρο του 1423. Το νησάκι αυτό δεντροφυτεύτηκε το 1930 από τους μαθητές της εποχής και σήμερα προστατεύεται από την πολιτεία.


Ο οικισμός είναι πολύ γραφικός. Μπαίνοντας στο λιμάνι περνάς το φιόρδ που σχηματίζεται από τα νησάκια.Η αρχιτεκτονική είναι παραδοσιακή επτανησιακή. Τα σπίτια βαμμένα στο χρώμα της ώχρας, του ροζ και του σιέλ δημιουργούν μια αλλοτινή εποχή.



Κατά μήκος της παραλίας θαυμάζουμε τα αρχοντικά του επτανησιακού ρυθμού. Ενώ μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια με τα διάφορα μικρά μαγαζιά θα σας μείνει αξέχαστη από τη χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιουργούν.Επισκέπτεστε το Ιστορικό Αρχείο του νησιού, την εκκλησία  των Αγίων Αποστόλων, στο νησί υπάρχουν 64 εκκλησίες,και το Μουσείο των Παξών όπου με τα εκθέματα που συγκεντρώνει παρουσιάζει όλη την ιστορία του νησιού. Αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι στεγάζεται στο διατηρητέο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα (1906).

Λάκκα

Ο δεύτερος σε μέγεθος οικισμός του νησιού είναι ο Οτζιάς νοτιοανατολικά του νησιού. Άλλοι οικισμοί είναι στα βόρεια η Λάκκα και στα ανατολικά ο Λόγγος.

Οι "σπιάτζες" όπως ονομάζονται οι παραλίες είναι πολλές, μικρές, παραδεισένιες με διαυγή νερά που είναι δύσκολο να συναντήσεις σε άλλα μέρη.

Κάνοντας το διάπλου του νησιού μαγευόμαστε από τις πολλές σπηλιές που η θάλασσα σμήλεψε επάνω στις βραχώδεις ακτές εδώ και πολλά χρόνια. Οι σπηλιές στο Μογγονήσι, στο Αχάι, ο Τρυπητός με τη φυσική γέφυρα, ο Ορθόλιθος, όρθιος βράχος μέσα στη θάλασσα.

 

Όμως οι εκπλήξεις των μικρών Παξών δεν τελειώνουν εδώ. Στο νησί πηγάζουν ιαματικές πηγές και μαζί με το πράσινο και τη θάλασσα συνεισφέρουν στην ευεξία που προσφέρει το νησί.

Οι κάτοικοι των Παξών παραμένουν πιστοί στις λαϊκές γιορτές και στα έθιμα τους, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, μουσικά φεστιβάλ, έθιμα της Αποκριάς και του Πάσχα. 

Μαζί με το μικρό νησάκι των Αντίπαξων θα σας αφήσουν τις ωραιότερες αναμνήσεις από της διακοπές που θα ζήσετε σε αυτά......    






      

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου