Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες αποδράσεις σε πέντε από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Τσιμπούσια και αστικές βόλτες στην Θεσσαλονίκη. Βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς και των Ιωαννίνων. Ρομαντζάδα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και περίπατοι στο φθινοπωρινό σκηνικό του ποταμού των Τρικάλων. Από τη Μακεδονία και την Ήπειρο ως τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, βρίσκουμε αφορμές για μικρές αλλά απολαυστικές φθινοπωρινές αποδράσεις σε πέντε από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Θεσσαλονίκη
Θα βολτάρετε στα αναγεννημένα Λαδάδικα που προς μεγάλη μας χαρά, απέκτησε και πάλι ζωή.
Μακριά από τις υπερβολές του παρελθόντος, αλλά και αυτές του παρόντος στην περίπτωση της πιάτσας Συγγρού-Βαλαωρίτου που «κάηκε» γρήγορα, τα εναλλακτικά μεζεδοπωλεία έχουν δώσει νέα ώθηση στις γραφικές πλακόστρωτες πλατείες, οι live μουσικές βρήκαν πάλι τον χώρο τους, ενώ η διαδρομή από το κέντρο προς τα Λαδάδικα δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει κι άλλα γοητευτικά μέρη, όπως την στοά Μοδιάνο και το Καπάνι, τις παλιές αγορές της πόλης που διατηρούν ακόμη κάτι από το παλιό εβραϊκό μεγαλείο, ανάμεσα σε αρχοντικά κτίρια με νοσταλγικές προσόψεις.     

Την νοσταλγική Άνω Πόλη, που σαν ένα μικρό παραδοσιακό χωριό μέσα στην Θεσσαλονίκη, με τα ανηφορικά καλντερίμια της και τα ανθισμένα σκαλάκια μας «γαργαλάει» μόνιμα να αψηφήσουμε το λαχάνιασμα που προϋποθέτει η ανάβαση ως εκεί και να επιχειρήσουμε περιπάτους ανάμεσα στα υπέροχα σπίτια, τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα τείχη και τα βυζαντινά μνημεία.

Περισσότερο από καθετί εντυπωσιάζει η απλότητα και η ομορφιά της λαϊκής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που διασώζεται ατόφια, λίγα μόλις βήματα από το κέντρο. Αγαπημένο σημείο της Άνω Πόλης, το Τσινάρι, με τα ωραία του ουζερί, τους κρυφούς κήπους και την ανατολίτικη αύρα.  με την «χωριάτικη» ατμόσφαιρα και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Θα φτάσετε ως τα Κάστρα για ουζάκι και πάλι πίσω στους πεζοδρόμους του κέντρου για καφέ και shopping therapy. 
Θα επισκεφθείτε κάποιο από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης με την γοητευτική βυζαντινή αύρα.
 Και θα εκμεταλλευτείτε τις φοβερές τιμές της Θεσσαλονίκης, πιάνοντας τραπέζι σε κάποιο από τα συγκλονιστικά μεζεδοπωλεία, τις γωνιές με street food, τα μπουγατσατζίδικα και τα στέκια του κέντρου.  

Τρίκαλα
Θα χορτάσετε ποδηλατάδες στην πλέον κατάλληλη πόλη για το πετάλι. Θα βολτάρετε στο Φρούριο  και στον λόφο του Προφήτη Ηλία εκεί όπου δεσπόζει καμαρωτό  και το Ρολόι, που κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα. 



Στη συνοικία Βαρούσι με τα όμορφα αρχοντικά στους πλακόστρωτους δρόμους αξίζει κανείς να περπατήσει, αφενός για το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα παραδοσιακά αρχοντικά χτισμένα μεταξύ του 17ου και 19ου αιώνα από καλαμωτές, σοβά και πλίνθους, και βαμμένα σε διάφορα χρώματα, αφετέρου γιατί εκεί βρίσκονται και τα περίφημα στενά που ”φάγανε” τον Σακαφλιά, έναν μάγκα του μεσοπολέμου, όπως αναφέρονται στο περίφημο άσμα του Τσιτσάνη. 

 Και φυσικά στις όχθες του Ληθαίου, του ποταμού της πόλης, με το πιο αυθεντικό φθινοπωρινό σκηνικό που θα συναντήσετε στη Θεσσαλία, γεμάτο χρυσοκίτρινα φύλλα, ρομαντικές γωνιές και γέφυρες πάνω από το κελαρυστό νερό. 
Η κεντρική γέφυρα επί του Ληθαίου ποταμού είναι το δεύτερο βασικό αξιοθέατο των Τρικάλων δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι βέβαιο πως φτάνοντας εκεί θα περπατήσετε πάνω του. 
Η μεταλλική αυτή γέφυρα κατασκευάστηκε το 1886 από Γάλλους μηχανικούς και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην πόλη, αφού ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Το 1996 η γέφυρα πεζοδρομήθηκε με σκοπό να προσφέρει στους περαστικούς την ευκαιρία να σταθούν και να θαυμάσουν τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
 Θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Τρίκκης και θα έχετε επίσης την ευκαιρία να ανεβείτε στο πρωτοποριακό μίνι-λεωφορείο χωρίς οδηγό που κυκλοφορεί στην πόλη και περνά από οκτώ στάσεις κοντά στα αξιοθέατα του κέντρου, μια παγκόσμια καινοτομία που έχει τραβήξει τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας στα Τρίκαλα.
Τα ιστορικά αξιοθέατα στα Τρίκαλα αφθονούν. Από αυτά ”οφείλετε” να επισκεφτείτε το Κουρσούμ Τζαμί, που ανακατασκευάστηκε το 1996 και αποτελεί σήμερα έργο προστατευόμενο από την Unesco. Προσθέστε επίσης στη λίστα σας το Λαογραφικό Μουσείοτο άγαλμα του Ασκληπιού με τον εντυπωσιακό καταρράκτη, καθώς και το Μύλο Ματσόπουλου, το πρώτο αλευροποιείο και μακαρονοποιείο στην Ελλάδα που σήμερα στεγάζει τον Δημοτικό Κινηματογράφο.

Ναύπλιο
Θα χορτάσετε ρομαντικούς περιπάτους στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης, μίας από τις πιο όμορφες – αν όχι η ομορφότερη – της Ελλάδας. 

Περπατώντας ανάμεσα σε νοσταλγικά όσο και ιστορικά κτίρια και γραφικά μπαλκονάκια, café και μικρομάγαζα, θα βρεθείτε στη θάλασσα, εκεί όπου θα μπείτε στον πειρασμό να επισκεφθείτε το Μπούρτζι στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων για θέα από τις πολεμίστρες
Από την άλλη το Παλαμήδι με την πρόκληση των χιλίων (μείον ενός) σκαλιών και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του, καθώς και η Ακροναυπλία, όπου φυλακίστηκε ο Γέρος του Μοριά. Τρία κομμάτια της ιστορίας του τόπου «χτίζουν» το επιβλητικό φόντο της «ναυτικής πολιτείας» και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της περιήγησης του «πρωτάρη» στο Ναύπλιο. 



Η πλατεία Συντάγματος, περιστοιχισμένη από σημαντικά κτίρια της ιστορίας μας, όπως η πρώτη ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποτελεί αφετηρία για τις περισσότερες «πεζοπορίες» μας στο ιστορικό κέντρο. Προσπερνώντας τα ελαφρώς τουριστικά café της πλατείας και ανηφορίζοντας προς τον επιβλητικό και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Γεωργίου, γρήγορα μπορεί κανείς να χαθεί οικειοθελώς στα πανέμορφα σοκάκια. 

Τα ίδια σοκάκια στα οποία κάποτε δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, και που πλέον φιλοξενούνται χαριτωμένα μαγαζάκια, ζωντανά café και ήσυχες γωνιές κάτω από λουλουδιασμένα μπαλκόνια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά κτίρια, προσφέρονται για να απολαύσετε ένα δροσιστικό καφέ ή ένα παραδοσιακό γλύκισμα στο πλακόστρωτο. 
Βέβαια θα δοκιμάσετε το εξαιρετικό φαγητό στα ταβερνάκια της πόλης ή  θα κάνετε μια επίσκεψη στο μοναδικό στο είδος του Μουσείο Κομπολογιού. 

Ιωάννινα
Θα πάρετε βαθιά γεύση από φθινόπωρο κάνοντας περιπάτους στις όχθες της λίμνης. Θα επισκεφτείτε το Μουσείο του Αλή Πασά πάνω στο νησάκι της Παμβωτίδας. 


Θα ανέβετε στο επιβλητικό Κάστρο της Πόλης και θα εξερευνήσετε το (ηλικίας… ενάμιση εκατομμυρίου ετών) Σπήλαιο του Περάματος λίγο έξω από τα Ιωάννινα.Κατά την εισβολή των κατοχικών δυνάμεων το 1940, πολλοί Γιαννιώτες έψαχναν μέρη να κρυφτούν στην γύρω περιοχή. Κάπως έτσι, ανακάλυψαν το σπήλαιο.  

Πίσω στην πόλη,το πλούσιο παρελθόν της είναι εμφανές στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων, στα σοκάκια που κρύβουν παλιά αρχοντικά, στις γειτονιές που παντρεύουν τον ευρωπαϊκό αέρα με την ηπειρώτικη παράδοση, στα όμορφα μαγαζάκια παραδοσιακών προϊόντων, στους μιναρέδες και στους χριστιανικούς τρούλους. 
Οι αφορμές για βόλτα –και φωτογραφίες- δεν τελειώνουν ποτέ.     

Θα απολαύσετε ηπειρώτικη κουζίνα στα ταβερνάκια της πόλης ή της παραλίμνιας περαντζάδας και καφεδάκι στις ολοζώντανες φοιτητοπιάτσες της. 
Θα επισκεφθείτε το Ιστορικό Μουσείο Κέρινων ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη. 
Το θρυλούμενο κρυφό σχολειό, οι ήρωες του ’21 και οι σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορίας αποδίδονται με την τεχνική των κέρινων ομοιωμάτων, στο μοναδικό ίσως ελληνικό μουσείο που έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο. 
Τα ομοιώματα τα έχει επιμεληθεί ολομόναχος ο Παύλος Βρέλλης, ενώ το κτίριο του μουσείου βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων.

Καστοριά
Θα ξεκινήσετε με τα… SOS. Θα κάνετε την διαδρομή της γυρολιμνιάς, δηλαδή τον γύρο της λίμνης Ορεστιάδας με τα πλατάνια, τα κρυμμένα σπήλαια και τις νοσταλγικές γειτονιές με τα αρχοντικά στις όχθες της. 


Θα τριγυρίσετε στην γοητευτική γειτονιά του Ντολτσού την πιο αρχοντική από τις γειτονιές της Καστοριάς. Η «παλιά πόλη» που ξεκινά από τον παραλιακό δρόμο στην νότια πλευρά, είναι ιδανική για βόλτα στην αρχιτεκτονική ιστορία της Μακεδονίας, στα πλακόστρωτα καλντερίμια με τα παλιά αρχοντικά και τα χαρακτηριστικά κτίσματα με την πέτρινη βάση και τα ξύλινα δοκάρια. Εδώ θα βρείτε επίσης πολλά παρεΐστικα μεζεδοπωλεία για γευστικό διάλειμμα.    

 


Θα ανηφορίσετε για καφεδάκι και θέα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, με το πάρκο των παγωνιών και την ιστορική Μονή στην κορυφή του. Για ποτό και φαγητό, θα επιστρέψετε στις όχθες, αφού στην «νότια» και στην «βόρεια παραλία» συγκεντρώνονται τα καλύτερα και τα πιο «ζωντανά» στέκια της Καστοριάς. 

Αν ο καιρός το επιτρέπει, θα πάρετε το τουριστικό πλοιάριο για μια βόλτα στα «ανοιχτά» της λίμνης, ανάμεσα στους κύκνους και τις ομορφιές των γαλήνιων νερών. 
Το μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας βρίσκεται στην πιο ήσυχη πλευρά της λίμνης, στη ανατολική της πλευρά και αποτελεί εξαιρετικό δείγμα από την μεγάλη βυζαντινή κληρονομιά της Καστοριάς. Ιδρυμένη τον 11ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’, ανήκει στην κατηγορία των μονόχωρων ξυλόστεγων βασιλικών, με ημικυκλική αψίδα και εξαιρετικές όσο και… μαρτυρικές τοιχογραφίες – όπως θα διαπιστώσετε, έχουν αφαιρεθεί με βάναυσο τρόπο όλα τα μάτια των μορφών της χριστιανοσύνης. 
Στο Ντόλτσο θα επισκευθείτε το Λαογραφικό Μουσείο αλλά και το μουσείο Ενδυματολογίας . Στο πρώτο, θα βρείτε σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα την αναπαράσταση ενός τυπικού καστοριανού σπιτιού, με τον καλό οντά, την κρεββάτα, το κελάρι, το ζυμωτήριο και όλα τα χαρακτηριστικά αντικείμενα της καθημερινότητας.
 
Στο δεύτερο, θα γνωρίσετε τις γυναικείες, ανδρικές και παιδικές φορεσιές της περιοχής, καθώς και συλλογές κοσμημάτων και νομισμάτων της Καστοριάς. 
Στον λόφο Ξενία, την «βυζαντινή ακρόπολη» της Καστοριάς, θα βρείτε επίσης το Βυζαντινό Μουσείο με μεγάλη συλλογή από εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, χειρόγραφα και ξυλόγλυπτα. 
Τέλος θα επισκεφθείτε το σπήλαιο το οποίο είναι επισκέψιμο, με ξεναγό που θα σας εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν οι εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες του σπηλαίου, γιατί δεν υπάρχει ζωή στις λίμνες εντός του και πώς πέθανε εκεί μια αρκούδα… 10.000 ετών. 

Πηγή:in2life.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου