Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ταξίδι στην Αράχωβα

Ιδανικές διακοπές για το χειμώνα μπορεί να σας προσφέρει η κοσμοπολίτικη κωμόπολη του νομού Βοιωτίας. Σε απόσταση λιγότερη από 160χλμ. από την Αθήνα και με πλήθος δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες η… «Μύκονος του χειμώνα»,  συγκεντρώνει κάθε χρόνο, από Οκτώβρη μέχρι Μάρτη, πλήθος κόσμου. Χτισμένη σε πλαγιά του Παρνασσού και με υψόμετρο 940 μέτρων, προσφέρει πολλές δυνατότητες για τους λάτρεις της διασκέδασης, των χειμερινών σπορ και του καλού φαγητού. Φύγαμε για Αράχωβα!
Ακόμα κι αν είστε περαστικοί από την Αράχωβα, η αύρα της πόλης θα σας παρακινήσει να σταματήσετε. Ένας καφές στην είσοδο της κωμόπολης κοντά στο ρολόι, ελκύει ακόμα και τους λιγότερο ρομαντικούς. Τα σαββατοκύριακα στην Αράχωβα υπάρχει απίστευτη συμφόρηση. Συνήθως Αθηναίοι, που γυρεύουν ένα διήμερο για αλλαγή παραστάσεων ή λάτρεις του σκι, κατακλύζουν το κέντρο, τα χιονοδρομικά και τους δρόμους.
Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο όμορφο αυτό μέρος είναι πολλές. Ας δούμε ορισμένες:
Σκι
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της αξιοποίησης του Παρνασσού, η Αράχωβα διαθέτει από τα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής είναι από  τα παλιότερα και καλύτερα εξοπλισμένα. Δύο βρίσκονται στο βουνό. Το πρώτο είναι στα Κελάρια-Φτερόλακκα. Διαθέτει 18 πίστες, 13 λιφτ (5 εναέρια-7 συρόμενα και1 τηλεκαμπίνα) και είναι και το πιο δημοφιλές. Μπορείτε να νοικιάσετε εξοπλισμό ενώ υπάρχουν δάσκαλοι του σκι για να σας διδάξουν το άθλημα. Το δεύτερο είναι  στο Γεροντόβραχο. Διαθέτει 4 πίστες και τρία συρόμενα λιφτ (1 baby). Είναι το περισσότερο οικογενειακό χιονοδρομικό του Παρνασσού και διαθέτει, μεταξύ άλλων, παιδική χαρά και Σαλέ για φαγητό.
Περισσότερες από 20 πίστες λοιπόν, συνολικής διαδρομής 14.000 μέτρων φιλοξενούν καθημερινά χιλιάδες σκιέρ μαθητευόμενους και μη, αλλά και λάτρεις του snow board, που εντυπωσιάζουν το κοινό με τις φιγούρες τους.
Έξοδοι
Όπως ήδη αναφέραμε, η Αράχωβα είναι ιδιαίτερα κοσμοπολίτικη και προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους αρέσει η νυχτερινή ζωή και το ξεφάντωμα. Δεν είναι τυχαίο πως εκατοντάδες επώνυμοι την έχουν επιλέξει εδώ και χρόνια για χειμερινό στέκι τους. Περπατώντας στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας θα συναντήσετε από μεζεδοπωλεία έως gourmet εστιατόρια και νυχτερινά club ή live σκηνές για τους πιο απαιτητικούς. Ιδιαιτέρως τα σαββατοκύριακα και τις αργίες ο κόσμος φεύγει τις πρώτες πρωινές ώρες από τα μαγαζιά. 
Δελφοί-Ιτέα-Γαλαξίδι
Κατά τη διαμονή σας στην Αράχωβα, μπορείτε να κάνετε εκδρομές σε άλλες κοντινές κωμοπόλεις και χωριά. Ξεχωριστό ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Δελφοί. Αξίζει να πραγματοποιήσετε μια περιήγηση στο Μουσείο και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, ώστε να αντιληφθείτε το λόγο που οι Δελφοί θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Μουσείο μπορείτε να θαυμάσετε εκθέματα όπως η Σφίγγα των Ναξίων και, φυσικά, ο περίφημος Ηνίοχος. Πρόκειται για ένα χάλκινο άγαλμα, που αποκαλύπτει το μεγαλείο τη γλυπτικής τέχνης.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται η Ιτέα και το Γαλαξίδι. Και οι δύο κωμοπόλεις είναι ιδιαίτερα γραφικές. Κυρίως τους πιο ζεστούς μήνες, μια βόλτα για να δείτε λίγο γαλάζιο θα είναι όμορφη ενώ οι γευστικές απολαύσεις σε ταβερνάκια των περιοχών θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Παράδοση
Μπορεί να θεωρείται κοσμοπολίτικη και μέρος για να περάσετε έντονες στιγμές, όμως η Αράχωβα δεν παύει να διαθέτει κάποια παραδοσιακά μνημεία σημαντικής καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Ένα από αυτά είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Τα σκαλοπάτια για να ανέβετε είναι  πολλά, όμως αφού φτάσετε στην εκκλησία, η θέα θα σας ανταμείψει. Στον περίβολό της θα δείτε τα απομεινάρια  της μεγάλης μάχης, πολεμίστρες  κι ένα κανόνι που βρίσκεται μπροστά στο μνημείο που στήθηκε στο όνομα του μεγάλου οπλαρχηγού Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης είναι ο βράχος της Ώρας ή Τυριάς και το παλιό χτισμένο ρολόι πάνω του. Ο βράχος, χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής οι ντόπιοι έκρυβαν εκεί μέσα αντικείμενα. Σύμφωνα με εξιστορήσεις ντόπιων, στο σημείο εκείνο ανέβαινε ο ντελάλης για να ανακοινώνει τα νέα του χωριού.
Εκτός των άλλων μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχοβας. Εκεί θα δείτε σημαντικά εκθέματα από την αγροτοκτηνοτροφική ζωή και την καθημερινότητα του τόπου. Πέραν του ναού του Αγίου Γεωργίου η Αράχωβα διαθέτει συνολικά 35 εκκλησίες. Ο Άγιος Ιωάννης, (εκκλησία με βυζαντινές αγιογραφίες), το ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας (όπου ξεκίνησε η επανάσταση στη Ρούμελη) και άλλες λιγότερο γνωστές.
Πηγή:flowmagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου