Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ ΛΗΜΝΟΥ:Το γλυκό που "αγάπησε" ο Βενιζέλος

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ: ΜΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΑ!
Μπορεί ο Βενιζέλος να έμεινε στην ιστορία της Ελλάδας, αλλά αυτό το γλυκό έγραψε εποχή στην ιστορία... της γαστρονομίας!
Μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι ένα γλυκό θα έπαιρνε το όνομα ενός ηγέτη; Και όμως, το παραδοσιακό γλυκό της Λήμνου χρωστάει την ύπαρξή του στον σημαντικότερο πολιτικό της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, το 1912, ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε τη Λήμνο, μετά την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
Ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί οι νοικοκυρές ετοίμασαν για κέρασμα αυτά τα μικροσκοπικά γλυκάκια με τη σοκολατένια υφή και το τραγανό αμύγδαλο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «φοντάν» καλυμμένο με ένα υπέροχο λευκό γλάσο από το κλασικό γλυκό της μαστίχας-υποβρύχιου. 
Ο Βενιζέλος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ με το γλύκισμα που του προσέφεραν οι Λήμνιοι, που αποφάσισαν να το βαφτίσουν «βενιζελικό» προς τιμή του. Από τότε το γλύκισμα λόγω της λευκής όψης άλλα κυρίως χάρη στην ενδιαφέρουσα σοκολατένια υφή του καθιερώθηκε στο νησί ως το επίσημο κέρασμα σε αρραβώνες, γάμους και βαπτίσεις. 
Σήμερα το βρίσκουμε μόνο εκεί να φτιάχνεται σε τοπικά ζαχαροπλαστεία και διάφορες παραλλαγές. Συνήθως προσθέτουν έξτρα καρύδι μαζί με το αμύγδαλο και αντικαθιστούν τα μπισκότα με κομμάτια από σοκολατένιο κέικ. Επειδή δεν προστίθενται συντηρητικά, είναι δύσκολο να συντηρηθεί για περισσότερες από 5-6 ημέρες, γιατί μετά σκληραίνει και σπάει εύκολα η εξωτερική επικάλυψη του γλάσου.
Venizeliko-images
Πηγή:mirsini.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου