Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Χορτόπιτα νηστίσιμη με σπιτική ζύμη


Η παρασκευή της ίσως είναι λίγο χρονοβόρα αλλά η νοστιμιά της και η θρεπτική της αξία είναι τόσο μεγάλη που δικαιώνει τον καταναλωμένο χρόνο και την καθιστά σε αναμφισβήτητη θέση στην γενικότερη διατροφή του ανθρώπου.
Ένα παραδοσιακό κομμάτι πίτας μπορεί να δίνει 150 με 200 θερμίδες. Δύο με τρία κομμάτια από κάθε πίτα αποτελούν ένα μικρό πλήρες γεύμα. Ένα μικρό κομμάτι από την πίτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρωινό αλλά και δύο μικρά κομμάτια σαν ελαφρύ βραδινό. Το κρίσιμο συστατικό το οποίο καθορίζει και το ποσό των θερμίδων που περιέχεται σε αυτές είναι τα λιπαρά (είτε από το λάδι, είτε από τα τυριά που βάζουμε).  
Υλικά
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
300 γρ. μυρώνια ψιλοκομμένα
κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γρ.καυκαλήθρες  ψιλοκομμένες
 2 πράσα ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι λίγο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη ζύμη
αλεύρι: 500γρ.
αλάτι: λίγο
2-3 κ.σ.ξύδι
λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε μια σφιχτή ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι λίγο χλιαρό νερό και το ξίδι. Ζυμώνετε πολύ καλά τα υλικά και χωρίζετε τη ζύμη σε 6 κομμάτια. Πλάθετε στρογγυλές πιτούλες και ενώνετε πρώτα τις 3 πιτούλες, τοποθετώντας τη μία πάνω στην άλλη αφού τις αλείψετε με λάδι.

Πιέζετε να ενωθούν οι πίτες καλά και τις ανοίγετε σε χοντρό φύλλο με τον πλάστη. Κάνετε άλλο ένα χοντρό φύλλο με τις υπόλοιπες πιτούλες. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση ως εξής: βάζετε τα χόρτα όλα μαζί σε μια λεκάνη και τα πασπαλίζετε με αλάτι. Ανακατεύετε καλά και παίρνετε μικρές ποσότητες από τα χόρτα ,και τις στύβετε καλά.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα χόρτα μέχρι να μαραθούν καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Στρώνετε σε ορθογώνιο ταψί αφού πρώτα το έχετε λαδώσει με ένα πινελάκι ή με το χέρι σας, το πρώτο φύλλο ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Απλώνετε τη γέμιση και καλύπτετε με το δεύτερο φύλλο. Διπλώνετε τις άκρες χαράσσετε την πίτα μέχρι την μέση (προσοχή δεν κατεβάζετε μέχρι κάτω το μαχαίρι) και ρίχνετε λίγο λάδι από πάνω. Ψήνετε την πίτα 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει.

ΣΗΜΕΊΩΣΗ: Στην ίδια πίτα μπορούμε να βάλουμε τυρί φέτα εάν δεν νηστεύουμε. Την σπάμε με το χέρι μας και την πασπαλίζουμε επάνω από τη γέμιση που έχουμε ρίξει επάνω στο φύλλο. Θα χρειαστούν περίπου στα 400 γρ.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο χωριάτικο ή φύλλο κρούστας. Θυμηθείτε ωστόσο, πως όσο πιο λεπτό είναι το φύλλο τόσες περισσότερες οι στρώσεις. Τα 3 πιο χοντρά φύλλα ισοδυναμούν με 5 ή 6 λεπτά.
Επίσης όπου τα φύλλα ακουμπάνε μεταξύ τους αλείφονται με λάδι αλλιώς δεν θα ψηθούν καλά.
Μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα σας με σουσάμι.

ΠΗΓΗ:icookgreek.com/diatrofi.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου