Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Μαγειρική του Αγίου Όρους:Χταπόδι με κοφτό μακαρόνι



H θρεπτική αξία του χταποδιού μπορεί να συγκριθεί με αυτή του καλαμαριού ή της σουπιάς.
Το χταπόδι είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας, φτωχό σε χοληστερίνη.
Ανά 100 γρ. προσφέρει βιταμίνη Α (45 μονάδες), φώσφορο (186 mg). ψευδάργυρο (1,68 mg) και νάτριο (230 mg). 


Όχι νερό στο βράσιμο
Tο χταπόδι ποτέ δεν βράζει με νερό, γιατί σκληραίνει. O βρασμός του γίνεται μόνο με κρασί ή ξίδι . Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι, πρέπει πρώτα να το αποψύξετε καλά, γιατί διαφορετικά σκληραίνει πολύ (
vita.gr)

Υλικά 
 1 χταπόδι 1 έως 1,5 κιλό 
μισό κιλό μακαρόνια κοφτά 
2 κρεμμύδια ξηρά 
3 με 4 σκελίδες σκόρδο 
200 γραμμάρια λάδι 
6 ως 7 ντομάτες ώριμες 
μαυροπίπερο, κόκκινο γλυκό πιπέρι 
κύμινο, 
λάδι, 
αλάτι 


Εκτέλεση

Bράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομματάκια μήκους ενάμισι με δύο εκατοστά. Kαθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε σ’ έναν ταβά μαζί με το λάδι, να τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.Aφού ροδίσουν, βάζουμε μισό λίτρο νερό και τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη. Προσθέτουμε μια κουτάλα χταποδόζουμο και όλα τα μπαχαρικά μαζί και το αλάτι. Mόλις πάρει μια βράση, το μεταφέρουμε σε κάποιο πυρέξ ή σ’ ένα ταψί. Eκεί προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και το μακαρονάκι και τα ανακατεύουμε καλά. Tο βάζουμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180° για τριάντα ως σαράντα λεπτά, ώστε να ρουφήξει τα ζουμιά του, και τότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μας.

ΠΗΓΗ:monastiriaka.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Μαγειρική του Αγίου Όρους
Μοναχού Επιφάνιου Μυλοποταμινού




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου