To τιραμισού (tiramisu), είναι από τα διασημότερα ιταλικά γλυκά παγκοσμίως και όχι άδικα. Η ιστορία της προέλευσης του γλυκού αυτού δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς κάποιες ιστορικές πηγές θέλουν να έχει πρωτοεμφανιστεί στην πόλη Σιένα, όπου και παρασκευάσθηκε προς τιμήν του μεγάλου Δούκα Cosimo de Medici.
Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με".
Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει.
Η πρώτη γραπτή αναφορά πάντως, ανήκει στον Ιταλό γαστρονόμο Giuseppe Maffioli, ο οποίος περιγράφει τη συνταγή σε βιβλίο του το οποίο εκδόθηκε το 1968. Ο Μaffioli υποστηρίζει πως το τιραμισού επινοήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50' στην πόλη του Τρεβίζο και δινόταν στους γάμους στο γαμπρό από τους φίλους του για να αντέξει την πρώτη νύχτα του έγγαμου βίου.
Υλικά
(για 12 μερίδες)
300 γρ. κρέμα γάλακτος
35% λιπαρά
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζ. Amaretto (λικέρ με γεύση πικραμύγδαλο)
40 - 45 μπισκότα σαβουαγιάρ
4 - 5 φλιτζ. διπλό εσπρέσο σκέτο, κρύο
100 - 125 γρ. κουβερτούρα, χοντροτριμμένη
125 γρ. κακάο
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στην άκρη. Στο μίξερ επίσης, χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα το μασκαρπόνε με την άχνη για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ποτού συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.
Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά, από κάτω προς τα πάνω. Ανακατεύουμε τον κρύο καφέ με το υπόλοιπο ποτό σε ένα μπολ. Εκεί βουτάμε στιγμιαία ένα-ένα τα σαβουαγιάρ.
Στρώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο πυρέξ με μία στρώση μουσκεμένα σαβουγιάρ. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και απλώνουμε την άλλη μισή κρέμα.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να κρυώσει και να δέσουν οι στρώσεις. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.
Μυστικά
Αντί για τον εσπρέσο, φτιάχνουμε ίδιας ποσότητας καφέ φίλτρου δυνατό ή έναν στιγμιαίο, επίσης δυνατό.
Στρώνουμε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο πυρέξ με μία στρώση μουσκεμένα σαβουγιάρ. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη κουβερτούρα.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και απλώνουμε την άλλη μισή κρέμα.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να κρυώσει και να δέσουν οι στρώσεις. Πασπαλίζουμε με κακάο και σερβίρουμε.
Μυστικά
Αντί για τον εσπρέσο, φτιάχνουμε ίδιας ποσότητας καφέ φίλτρου δυνατό ή έναν στιγμιαίο, επίσης δυνατό.
Ο καφές πρέπει να είναι κρύος, ώστε να μην πανιάσουν τα σαβουαγιάρ.
Αντί για σαβουαγιάρ, ταιριάζει πολύ γευστικά να βάλουμε πτι μπερ ολικής αλέσεως. Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε το τιραμισού με έτοιμο σοκολατένιο παντεσπάνι, σιροπιασμένο με το μείγμα καφέ και ποτού.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το Amaretto με κονιάκ στην ίδια ποσότητα ή να ρίξουμε μέσα στον καφέ 1½ κουτ. γλυκού εσάνς πικραμύγδαλου (βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ).
Τρίβουμε την κουβερτούρα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Για ευκολία, αγοράζουμε έτοιμο τρίμμα από το σούπερ μάρκετ, το οποίο όμως επιβαρύνει το κόστος του γλυκού. Πασπαλίζουμε τελευταία στιγμή με το κακάο, ώστε να μη νοτίσει.
Καλύτερα το γλυκό αυτό να το φάμε την επόμενη μέρα, οπότε θα έχουν δέσει απόλυτα οι γεύσεις.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου