Ένα από τα χαρίσματα που ευχόμαστε όλοι να αναπτύξει το παιδί μας μεγαλώνοντας είναι η εξυπνάδα. Θα ρωτήσετε εύλογα «η εξυπνάδα είναι κληρονομική ή καλλιεργείται στο σωστό περιβάλλον;». Η απάντηση, σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, βρίσκεται κάπου στη μέση. Ενώ η εξυπνάδα συνίσταται οπωσδήποτε από γενετικά χαρακτηριστικά, οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως συγκεκριμένες προσεγγίσεις στο μεγάλωμα του παιδιού μπορούν να δώσουν ώθηση στην ικανότητα εκμάθησης αλλά και στην πνευματική ανάπτυξη των νεαρών μυαλών.
Αναζητήσαμε τα στοιχεία των ερευνών αυτών και καταλήξαμε σε 10 τρόπους-μεθόδους που αποδεδειγμένα μπορούν να χτίσουν την διανοητική ισχύ του μικρού σας. Το μόνο που θα χρειαστεί από εσάς είναι να του αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας. Αλλά τι παραπάνω μπορεί να ζητήσει ένας νέος γονιός από ποιοτικό χρόνο με το παιδί του και τα εύσημα (μετά) ότι με το δικό του ενδιαφέρον έκανε το παιδί του ιδιοφυΐα;
1. Μουσική: Καταλαβαίνουμε ότι το να ακούτε καθημερινά το παιδί σας να παίζει τρομπόνι δεν είναι και η πιο ευχάριστη εμπειρία, ειδικά αν έχετε μόλις γυρίσει από την δουλειά και θέλετε απλά να χαλαρώσετε. Τα μουσικά μαθήματα, όμως, μπορούν να αποδειχθούν ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να εξασκήσει το παιδί σας σωστά τον εγκέφαλό του. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα οργανωμένα μαθήματα μουσικής φαίνεται πως όχι μόνο ενισχύουν το IQ του παιδιού αλλά βοηθούν και στην μετέπειτα ακαδημαϊκή απόδοση. Και όσο περισσότερο το παιδί παρακολουθεί τέτοια μαθήματα τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Η έρευνα δείχνει πως τα παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής έχουν πολύ καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και πολύ υψηλότερο ΙQ στην ενήλικη ζωή τους. Βοηθήστε τα, λοιπόν, να απελευθερώσουν τον Μότσαρτ που κρύβεται μέσα τους –γράψτε τα σε ένα Ωδείο ή κάντε τους ιδιωτικά μαθήματα μουσικής.
2. Θηλασμός: Το μητρικό γάλα είναι βασική τροφή του εγκεφάλου για το παιδί. Συνεχείς έρευνες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το μητρικό γάλα σε αμέτρητες εκφάνσεις της ζωής του μωρού. Το βοηθά να αποφύγει τις μολύνσεις, ενώ έχει σπουδαία διατροφική αξία. Δανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θηλασμός κάνει τα μωρά και υγιέστερα και εξυπνότερα. Η έρευνα, μάλιστα, έδειξε πως μωρά που θήλασαν για εννιά μήνες μεγαλώνοντας είχαν πολύ μεγαλύτερο IQ από μωρά που θήλασαν για έναν (ή λιγότερο) μήνα. Το συμπέρασμα; Αν μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας, χρησιμοποιήστε το σαν παρακαταθήκη για την μελλοντική του υγεία. Θα δείτε πως τα οφέλη θα είναι τεράστια.
3. Γυμναστική: Έρευνες του Πανεπιστημίου του Illinois σε παιδιά Δημοτικού έδειξαν πόσο ισχυρή είναι η σχέση ανάμεσα στις αθλητικές επιδόσεις και την ακαδημαϊκή απόδοση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα και δη ομαδικά αθλήματα ενισχύει την αυτοπεποίθηση, το ομαδικό πνεύμα και τις ηγετικές ικανότητες, σύμφωνα με έρευνα του Oppenheimer Funds. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 81% των γυναικών που τώρα καλύπτουν διοικητικές θέσεις, ασχολούνταν με κάποιο άθλημα όσο ήταν μικρές. Έτσι, αντί να αποσύρεστε στην τηλεόραση τις απογευματινές ώρες, μετά τα διαβάσματα, εμφανίστε την μπάλα ή παροτρύνετε το παιδί σας να βγείτε για βόλτα και τρέξιμο. Ακόμα προτιμότερο είναι να το εμψυχώσετε να ξεκινήσει ένα άθλημα στο σχολείο ή σε κάποιον αθλητικό σύλλογο.
4. Ηλεκτρονικά παιχνίδια: Όσο παράξενο και να σας ακούγεται, τα μισητά από τους περισσότερους γονείς ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν με κάποιο τρόπο να βοηθήσουν. Πράγματι, πολλά από αυτά είναι βίαια, κάνουν το παιδί μοναχικό και αφηρημένο, αλλά αν το προμηθεύσετε μόνο με αυτά που αναπτύσσουν την στρατηγική σκέψη και τις οργανωτικές ικανότητες που ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και την δημιουργικότητα, μπορεί και να το ωφελήσετε. Εταιρίες που ασχολούνται με την δημιουργία εκπαιδευτικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών για μικρά παιδιά, ακόμα και για μπόμπιρες, μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της λογικής και την απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσης με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Το Food Force και το Whyville είναι δύο εξαιρετικά από αυτά, αλλά δυστυχώς προς το παρόν δεν διατίθενται ακόμα στα ελληνικά. Βρήκαμε, ωστόσο, μεγάλη γκάμα εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τον υπολογιστή στο E-Shop. Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Rochester βρήκε ότι τα παιδιά που ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν πολύ ταχύτερη παρατηρητικότητα στις εικόνες από παιδιά που δεν ασχολούνται. Γι’αυτό, άλλωστε, πολλοί βρετανοί δάσκαλοι σήμερα χρησιμοποιούν video games στην τάξη.
5. Όχι στα junk foods: Κόψτε από την διατροφή του παιδιού την πολύ ζάχαρη, τα trans λιπαρά οξέα και όλα τα junk food (τύπου fast food) και αντικαταστήστε τα με θρεπτικά φαγητά, και θα δείτε θαύματα στην πνευματική και διανοητική του ανάπτυξη, ειδικά στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Για παράδειγμα, τα παιδιά χρειάζονται σίδηρο για την υγιή ανάπτυξη των εγκεφαλικών ιστών, καθώς έχει βρεθεί πως τα νευρικά ερεθίσματα είναι βραδύτερα σε παιδιά που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου. Έρευνες έχουν επίσης δείξει πως τα παιδιά που δεν τρέφονται σωστά έχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση ασθενειών (ακόμα και της απλής γρίπης), κάτι που οδηγεί στο να χάνουν μαθήματα από το σχολείο και να είναι χειρότεροι μαθητές. Δώστε προσοχή στο τι τρώνε τα παιδιά σας και δεν αποκλείεται να δείτε καλύτερους βαθμούς.
6. Ενισχύστε την περιέργειά τους: Οι ειδικοί λένε πως οι γονείς που δείχνουν οι ίδιοι την περιέργειά τους για πράγματα και ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ανακαλύπτουν νέες ιδέες, τα διδάσκουν τελικά ένα πολύτιμο μάθημα: Την αναζήτηση της γνώσης και την σημασία της. Υποστηρίξτε τα hobbies και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας κάνοντάς τους ερωτήσεις, μαθαίνοντάς τους νέες δεξιοτεχνίες και πηγαίνοντάς τα σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις (π.χ. εκθέσεις) για να αναπτύξουν νοητική περιέργεια.
7. Διαβάστε!: Η πλέον δοκιμασμένη και επιτυχημένη μέθοδος πολλές φορές παραβλέπεται από τους γονείς πάνω στην βιασύνη τους να αποκτήσουν για το παιδί την πιο καινούργια τεχνολογική εφεύρεση που θα ενισχύσει το IQ του παιδιού. Αλλά το διάβασμα είναι από τις πιο σίγουρες (αν και καθόλου τεχνολογικές) μεθόδους να βελτιώσει την ικανότητα της μάθησης και να αναπτυχθεί πνευματικά. Και αυτό ισχύει για παιδιά κάθε ηλικίας. Ξεκινήστε να τους διαβάζετε από μικρή ηλικία, γράψτε τα σε κάποια τοπική δανειστική βιβλιοθήκη και γεμίστε την βιβλιοθήκη του με χρήσιμα και ενδιαφέροντα βιβλία.
8. Πρωινό: Ήδη από έρευνες του 1970 είχε φανεί η τεράστια σημασία του καλού πρωινού στο να αναπτύξει το παιδί όχι μόνο ένα υγιές σώμα, αλλά και την μνήμη του, την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης. Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό τείνουν να κουράζονται ευκολότερα, να είναι πιο οξύθυμα και να μην έχουν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, όσο τα παιδιά που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα καλό γεύμα. Με τον τρόπο ζωής και τα πιεσμένα ωράρια των περισσότερων από εμάς σήμερα, βέβαια, ένα κανονικά πρωινό, που η οικογένεια θα κάτσει στο τραπέζι για να φάει, δεν είναι πάντα εφικτό. Αλλά ακόμα και λίγα δημητριακά με γάλα είναι αρκετά για να βοηθήσουν το παιδί σας να έχει αντοχές και να προσέχει στο μάθημα, τουλάχιστον στις πρώτες ώρες του σχολείου.
9. Εγκεφαλικά παιχνίδια: Σκάκι, σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, γρίφοι –όλα αυτά τα παιχνίδια λειτουργούν σαν γυμναστική του εγκεφάλου. Παιχνίδια, όπως π.χ. το Sudoku, μπορούν και να είναι ευχάριστα και να ενισχύουν την στρατηγική σκέψη του παιδιού, την ικανότητά του να λύνει προβλήματα και να παίρνει αποφάσεις. Έχετε πάντα στο σπίτι τέτοια παιχνίδια-σπαζοκεφαλιές και προκαλέστε τα παιδιά να τα λύσουν πιο γρήγορα από εσάς. Μην εκπλαγείτε αν, μετά από πολύ προπόνηση, τα καταφέρουν.
10. Ταξιδέψτε: Εντάξει, δεν λέμε να φτιάχνετε βαλίτσες κάθε λίγο και λιγάκι και να τρέχετε από τη μία στην άλλη άκρη της γης, αλλά έστω ένα ταξίδι στο εξωτερικό τον χρόνο και μερικές εκδρομές τα σαββατοκύριακα θα τους ανοίξουν όχι μόνο τα μάτια αλλά και το μυαλό. Θα τα βοηθήσουν να αντιληφθούν καλύτερα πράγματα που απλά ακούνε στο σχολείο σχετικά με άλλους πολιτισμούς, θα τους δημιουργήσουν πολύτιμες εικόνες που θα αναπτύξουν το πνευματικό, ίσως και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Έστω και μία βόλτα στον ζωολογικό κήπο θα τους μάθει καινούργια πράγματα. Τα ταξίδια είναι ο καλύτερος τρόπος όχι μόνο να μάθουν να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες αλλά και να περάσουν μαζί σας πολύτιμο χρόνο αναψυχής και διασκέδασης.
πηγη:in2life.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου