Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Παγωτό Μπανόφι

Banoffee no-churn ice cream - this homemade ice cream is SO good, and so easy - you don't need any fancy equipment! Just throw it in the freezer, and the next day you'll have homemade ice cream that rivals even the best shop-bought brands.

Το 1972 οι Ian Dowding και Nigel Mackenzie, που εργάζονταν στο εστιατόριο The Hungry Monk στο Jevington του ανατολικού Sussex, δοκίμασαν ένα αμερικανικό γλυκό το Blum's Coffee Toffee Pie το οποίο είχε καραμέλα και σαντιγί με γεύση καφέ.

O Ian Dowding ενθουσιάστηκε με το γλυκό και θέλησε να το "πειράξει" λιγάκι. Έτσι αντί να φτιάξει κρέμα καραμέλα, πήρε μιά κονσέρβα γάλα ζαχαρούχο την οποία έβρασε για 2-3 ώρες με αποτέλεσμα το γάλα να καραμελώσει. Σε συνεργασία με τον Nigel Mackenzie πρόσθεσαν ώριμες μπανάνες στο γλυκό το οποίο ονόμασαν banoffee και πρόσθεσαν στο μενού του εστιατορίου τους. Προς μεγάλη τους έκπληξη, έκτοτε ,δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν το banoffee από το μενού και πολύς κόσμος τους επισκέπτονταν, ακριβώς για αυτό.!
Είχαν γράψει ιστορία!


Η συνταγή σιγά-σιγά έκανε τον γύρο του κόσμου και χρησιμοποιήθηκε από πολλά εστιατόρια της Αμερικής και της Αυστραλίας.
Το 1994, κάποια supermarkets άρχισαν να πουλάνε το γλυκό αναγράφοντας στην ετικέτα του ότι είναι αμερικανικής προέλευσης ωθώντας τον Nigel Mackenzie να δώσει 10.000 αγγλικές λίρες σε όποιον του έβρισκε οποιαδήποτε δημοσιευμένη συνταγή banoffee πριν το 1972.
Μετά απο αυτό και αφού φυσικά δεν διεκδίκησε κανένας τα χρήματα, ο Mackenzie τοποθέτησε στην είσοδο του εστιατορίου του μια μπλέ πινακίδα στην οποία αναγραφόταν ότι στο μέρος εκείνο γεννήθηκε το διάσημο σε όλο τον κόσμο banoffee.

Η συνταγή δημοσιεύτηκε το 1974 στο βιβλίο με συνταγές του εστιατορίου με τίτλο: The deeper secrets of the Hungry Monk και επαναδημοσιεύτηκε πολύ αργότερα το 1997 στο βιβλίο με τίτλο: In Heaven with the Hungry Monk.
O Dowding δημοσίευσε την αρχική συνταγή στο internet.
Συχνά η συνταγή συναντάται και στην ετικέτα του ζαχαρούχου γάλακτος της Nestle, χωρίς όμως να αναφέρεται η προέλευσή της.
Η λέξη banoffee εισήχθη πλέον επίσημα στο αγγλικό λεξιλόγιο και χρησιμοποιείται συχνά για την περιγραφή οποιασδήποτε τροφής ή προϊόντος που χαρακτηρίζεται από την οσμή ή την γεύση μπανάνας και καραμέλας. (somethingsweetbyzenia.blogspot.gr)

Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο παγωτό μπανόφι, χωρίς παγωτομηχανή. Εύκολο στη παρασκευή του, υπέροχο στη γεύση του για να το απολαύσετε όλες τις ώρες και σε όλες τις περιστάσεις.

Υλικά 
(Μερίδες: 8)

600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών + 2-3 κ.σ. επιπλέον

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
3 ώριμες μπανάνες
15 καραμέλες γάλακτος μαλακές (Αγελαδίτσα/γάλακτος χρυσή)
τριμμένο σε σκόνη μπισκότο και σιρόπι καραμέλας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση 

Λιώνετε σε μπεν μαρί, ή σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τις καραμέλες γάλακτος με τις 2 κ.σ. κρέμας γάλακτος, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να λιώσουν καλά. 
Αν χρειαστεί, για να είναι ρευστό το μείγμα προσθέστε 1-2 κ.σ. επιπλέον κρέμα γάλακτος για να έχετε ένα πηχτό αλλά ρευστό σιρόπι. 
Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
Σε ένα μπολ, βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε για 1/2 λ περίπου ή μέχρι να αφρατέψει ελαφρώς. 
Προσθέτετε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα για αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψει και πήξει αρκετά το μείγμα. (σύμφωνα με τον παρασκευαστή του παγωτού, το μείγμα να πήξει σε σημείο που να μπορείτε να γράψετε το όνομά σας με το μείγμα που θα στάζει από το σύρμα του μίξερ).
Banoffee no-churn ice cream - this homemade ice cream is SO good, and so easy - you don't need any fancy equipment! Just throw it in the freezer, and the next day you'll have homemade ice cream that rivals even the best shop-bought brands.

Λιώνετε σε καλά τις μπανάνες στο μούλτι (σε αλοιφή) και τις προσθέτετε στο μείγμα κρέμας-ζαχαρούχου και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
Στρώνετε το μισό μείγμα παγωτού σε ένα μεταλλικό σκεύος και το περιχύνετε με το μισή λιωμένη καραμέλα. Στρώνετε από πάνω το υπόλοιπο μισό μείγμα παγωτού και περιχύνετε την υπόλοιπη λιωμένη καραμέλα.
Βάζετε το παγωτό σας στη κατάψυξη για όλο το βράδυ ή μέχρι να παγώσει καλά. Το βγάζετε από τη κατάψυξη 5 λ πριν σερβίρετε το πασπαλίζετε με extra σιρόπι καραμέλας, ξύσμα σοκολάτας ή τριμμένα μπισκότα και σερβίρετε.

πηγη:sokolatomania.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου