Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Τα Ψηλά Βουνά, του Ζαχαρία Παπαντωνίου.Διαβάστε την έκδοση του 1918 σε e-book




Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου (Καρπενήσι, Φεβρουάριος 1877 - Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 1940) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής, διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και ακαδημαϊκό και υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στο γλωσσικό ζήτημα.

Το 1918 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, συγγράφει κατ’ εντολή του Υπ. Παιδείας το πρώτο αναγνωστικό στη δηµοτική ελληνική γλώσσα: «Τα Ψηλά Βουνά». Για πρώτη φορά η εν χρήσει γλώσσα των νεοελλήνων διδάσκεται στις νεότερες γενιές με ένα έργο που υπήρξε ουσιαστικό και αξεπέραστο κατόρθωµα στην πενιχρή ιστορία της ελληνικής παιδαγωγικής λογοτεχνίας.


Στο βιβλίο, οι µαθητές, µε προτροπή του Δασκάλου τους, πραγµατώνουν το όνειρο της εκδροµής. Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση.

Ζουν το όραµα της νεανικής αυτεξουσιότητας. Μαθαίνουν να αγαπούν την Ελλάδα· τον εαυτό τους.


“Τα Ψηλά Βουνά” προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δηµοσίως από τις κυβερνήσεις µετά το 1920. Το βιβλίο, που αποτελεί κοµβικό σταθµό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας.

Επέστρεψε στα σχολεία µε τη νέα εκπαιδευτική µεταρρύθµιση της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929 και το 1933. Το 1974 “Τα Ψηλά Βουνά” ξανατυπώθηκαν για τα δηµοτικά σχολεία της Μεταπολίτευσης. Σήµερα “Τα Ψηλά Βουνά” είναι η πρώτη επιλογή στα προγράµµατα φιλαναγνωσίας.

Παιδείας Εγκώμιον…

“Με τα Ψηλά Βουνά εισέρχεται εις το δηµοτικό σχολείο η Ελλάς. Πόση ζωή, πόση ποίησης, πόση χάρη κατοικεί εκεί µέσα! Δεν ηξεύρω τι περισσότερο και τι ωραιότερο θα µπορούσε να επιθυµούσε κανείς ως αναγνωστικόν βιβλίον.”
Π. Νιρβάνας

“Έργο βαθιάς ελληνικότητας της γραφής µε εξαίρετη τυπογραφική καλαισθησία.”
Παλαµάς – Ξενόπουλος

“Πάσα έκφρασις είναι εικών, πάσα διήγησις είναι ποίηµα.’’
Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος

“Είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν µεγάλους.”
Σ. Σπεράντζας
viva.gr


Εάν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το
e-book δείτε:
http://www.helioskiosk.gr

πηγη:viva.gr/el.wikipedia.org
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου