Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Έδεσσα:Το ''Μάντσεστερ των Βαλκανίων'' σας περιμένει


Πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας, από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας, είναι χτισμένη στις άκρες του εύφορου κάμπου που διαρρέει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας και με σήμα κατατεθέν τους πανέμορφους καταρράκτες και τα νερά που τη διατρέχουν ολόκληρη.



Το νερό την ακολουθεί σε ολόκληρη τη μακραίωνη πορεία της ( το όνομα «Έδεσσα» έχει φρυγική προέλευση και σημαίνει «πύργος στο νερό» ) και την ανέδειξε σε βιομηχανικό κέντρο στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς δημιουργήθηκαν εδώ υδροκίνητα κλωστοϋφαντουργεία, μεταξουργεία, νερόμυλοι, ελαιοτριβεία, σησαμοτριβεία και ταπητουργεία και της έδωσαν τον τίτλο «Μάντσεστερ των Βαλκανίων».


Οι πανέμορφοι καταρράκτες και η εκπληκτική φυσική ομορφιά του τοπίου της πλέον την έχουν κάνει σημαντικό τουριστικό κέντρο, ενώ η εύφορη κοιλάδα του Εδεσσαίου προσφέρεται για την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – ανάμεσά τους και τα περίφημα κεράσια Βοδενών, τα οποία υποστηρίζουν μια ολόκληρη σειρά σχετικών μεταποιητικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Μέσα στην πόλη θα βρείτε πολύ ατμοσφαιρικούς παραδοσιακούς ξενώνες στο Βαρόσι.



Τα ξενοδοχεία, στην πλειονότητά τους ανακαινισμένα, καλύπτουν τις ανάγκες μιας ευπρεπούς και άνετης διαμονής – λίγο έξω από το κέντρο της, μάλιστα, θα βρείτε και μονάδες υψηλότερου επιπέδου.

Μόλις μερικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεγαπλατάνου θα συναντήσετε το Λουτράκι,ι ένα μικρό χωριό, γεμάτο πέτρινους ξενώνες και εστιατόρια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πραγματικά εξευτελιστικές τιμές.


Σε αυτό έχουν συμβάλλει στο μέγιστο, τα Λουτρά Πόζαρ λόγω των ιαματικών τους πηγών, που προσελκύουν πλήθος ατόμων της τρίτης ηλικίας, που πρέπει να έρθουν εδώ για θεραπείες, αλλά δεν έχουν την οικονομική άνεση.

θερμές αυτές ιαματικές πηγές (37οC) βρίσκονται κρυμμένες σε ένα καταπράσινο δάσος, στην είσοδο του Φαραγγιού Ράμνο Μπορ (Ίσιο Πεύκο) και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, είτε επιλέξει κάποιος τη λουτροθεραπεία, είτε την ποσιθεραπεία. Κατά τη γνώμη μου βέβαια, αρκεί μία βόλτα σε αυτό τον παραδεισένιο τόπο για να θεραπευτείς από όλες τις σύγχρονες αρρώστιες (βλ. άγχος)!






πηγη:travelstyle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου