Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Σαλάτα: Πράσινη με ροκφόρ αχλάδι και καρύδια

  No comments    
categories: 



Μια εξαιρετική συνταγή για μία πολύ ξεχωριστή και νόστιμη σαλάτα που θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ γεύμα.
Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού,δένει απόλυτα με τα μαλακά ή μπλε τυριά.

Στη σαλάτα αυτή θα χρησιμοποιήσετε το βασιλιά των μπλε τυριών το Roquefort.
Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία μας, είναι αμέτρητα.Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών».

Από την άλλη ο βασιλιάς Roquefort- που παρασκευάζετε από πρόβειο γάλα συγκεκριμένων φυλών όπως η φυλή lacaune- διατηρεί επάξια τη θέση του χάρη στην βουτυρένια υφή και την αλμυρή επίγευση του που διαμορφώνονται στις σπηλιές Combalou στη Ν. Γαλλία.Στις σπηλιές αυτές η υγρασία φθάνει το 98% και η θερμοκρασία μεταξύ 8 και 12oC. Υπό αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνει δράση ο μύκητας Penicillium roqueforti που αναπτύσσεται στο τυρί και δημιουργεί τα μπλε στίγματα και την ιδιαίτερη γεύση του Roquefort.
Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα μπλε τυριά μπορούν να παραχθούν και από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ενώ ο μύκητας προστίθεται στο τυροκομείο.
Η συνταγή είναι από τον αγαπημένο σε όλους μας Ηλία Μαμαλάκη.




Υλικά

600 γρ. πράσινες σαλάτες 
(iceberg, σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, κόκκινη λόλα, άνηθο)
1 αχλάδι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
60 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
150 γρ. ροκφόρ κομμένο σε μικρούς κύβους

Για το ντρέσινγκ
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το μπαλσάμικο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί. Το αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα σέικερ χτυπάτε το ελαιόλαδο μαζί με το μείγμα μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. 

Το αφήνετε να περιμένει.
Σε μια σαλατιέρα βάζετε τα καθαρά πράσινα φύλλα των λαχανικών ανακατωμένα. 
Σκορπάτε από πάνω τα κομματάκια του αχλαδιού, του ροκφόρ και πασπαλίζετε με τη καρυδόψιχα. 
Φυλάξτε τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα σκεπασμένη.Πριν τη σερβίρετε περιχύστε την με τ
ο ντρέσινγκ
 και ανακατεύετε καλά.

πηγη:eliasmamalakis.gr/fnl-guide.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου