Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μάφιν σιροπιαστά με αχλάδι και βανίλια




Τα οφέλη του αχλαδιού για την υγεία μας, είναι αμέτρητα. Πίνετε φρέσκο χυμό από αχλάδι για να δροσιστείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, για να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο και για πολλά ακόμη οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ο Όμηρος το ανέφερε ως « δώρο των θεών». Και μάλλον δεν είχε άδικο. Η γλυκιά, αρωματική, ζουμερή και μαλακή σάρκα του αχλαδιού, κάνει αυτό το φρούτο ιδιαίτερα αγαπητό, ενώ τα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας.


Ανάμεσα στις πολλές ποικιλίες των αχλαδιών, το κινέζικο αχλάδι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία, όμως και οι άλλες ποικιλίες είναι πολύ ωφέλιμες. Τα αχλάδια είναι στην εποχή όλο το χρόνο, αλλά κυρίως από τα τέλη του Ιουνίου μέχρι τον Φεβρουάριο, ανάλογα με την ποικιλία.
Αποτέλεσμα εικόνας για αχλαδι
Πώς να τα επιλέξετε

Επιλέξτε τα αχλάδια που έχουν λεία και γυαλιστερή επιφάνεια και είναι σφιχτά και με πλούσιο άρωμα. Αποφύγετε όσα έχουν χτυπήματα ή σκούρες κηλίδες. Έχτε υπόψη σας πάντως, ότι ορισμένοι τύποι αχλαδιών -συνήθως οι ασιατικές ποικιλίες- έχουν σκούρες κηλίδες στον φλοιό τους και αυτό είναι φυσιολογικό.

Διατηρείτε τα πιο άγουρα αχλάδια σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένα με χαρτί. Όταν μπορείτε να τα πιέσετε ελαφρά, είναι έτοιμα για κατανάλωση. (clickatlife.gr)

Αποτέλεσμα εικόνας για αχλαδι

Υλικά
(Μερίδες 10)

Για τα αχλάδια

4 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 2

1/2 λοβός φυσική βανίλια (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλιώς σε μπαχαράδικα)

2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το κέικ

180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 λοβός φυσική βανίλια

120 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35 - 36%

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Αποτέλεσμα εικόνας για μέλι
Εκτέλεση
Αχλάδια:
Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε κατά μήκος τη βανίλια και παίρνουμε με τη λάμα τα σπόρια. Σε ένα τηγάνι βράζουμε 220 ml νερό, τα αχλάδια, το μέλι και τα σπόρια μαζί με το λοβό βανίλιας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την ώρα που το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν τα αχλάδια. Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.

Κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Xτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο και τους σπόρους της βανίλιας με τη ζάχαρη για 5 - 6 λεπτά. Πρέπει να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αχλάδια. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες θήκες μάφιν (ή σε χάρτινες) και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ψηθούν τα μάφιν. Αποσύρουμε και περιχύνουμε το κάθε μάφιν με 1 κουτ. σούπας από το σιρόπι αχλαδιών.

Συνταγή ΆΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ
πηγη:gastronomos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου