Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Πόσο τακτικά πρέπει να επισκέπτεστε τον παιδίατρο με το μικρό σας

Αποτέλεσμα εικόνας για επισκέπτεστε τον παιδίατρο με το μικρό σας

Για να διασφαλίσουμε την υγεία του μωρού μας, προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε όλες τις εξετάσεις που περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος του μικρού μας και να επισκεπτόμαστε τακτικά τον παιδίατρο. Μόνο αυτός μπορεί να μας καθησυχάζει πως το αγγελούδι μας μεγαλώνει σωστά και φυσικά, να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει εγκαίρως οποιαδήποτε ασθένεια.

Μέχρι το μωρό να σβήσει το πρώτο του κεράκι, ο παιδίατρος πρέπει να το βλέπει κάθε μήνα. Είτε στο σπίτι μας, είτε στο ιατρείο του, η κλινική εξέταση περιλαμβάνει: ζύγισμα, μέτρηση ύψους, περίμετρο κεφαλιού, έλεγχο της πρόσθιας και οπίσθιας πηγής, της κατάστασης του στόματος (αν τα δοντάκια βγαίνουν στην ώρα τους), των αφτιών (για πιθανές μολύνσεις) και έλεγχο των αρθρώσεων. 

Αποτέλεσμα εικόνας για επισκέπτεστε τον παιδίατρο με το μικρό σας

Επίσης, ο ειδικός ακροάζεται την καρδούλα του, ψηλαφεί την κοιλίτσα του (για να διαπιστώσει αν είναι διογκωμένο κάποιο όργανο), παρατηρεί τα γεννητικά του όργανα (για πιθανές δυσμορφίες) και τέλος, ελέγχει αν το μωρό μας ακολουθεί τη φυσιολογική πορεία κινητικής ανάπτυξης. 
Εννοείται πως παράλληλα με τον προγραμματισμένο προληπτικό έλεγχο της υγείας του, τηρούμε το χρονοδιάγραμμα εθνικού εμβολιασμού που υπάρχει στο βιβλιάριο υγείας του μικρού μας.

Μην ξεχνάτε…
Στην ηλικία των 12-36 μηνών, καλό είναι ο παιδίατρος να βλέπει το παιδί κάθε 3 μήνες. Μια συνηθισμένη επίσκεψη περιλαμβάνει: μέτρηση βάρους και ύψους, έλεγχο σώματος (για πιθανά ορθοπεδικά προβλήματα) ακοής αλλά και έλεγχο της γενικότερης αναπτυξιακής του πορείας. Επίσης τώρα, ανεξάρτητα από το αν εμείς ή ο μπαμπάς του έχουμε κάποια πάθηση που «κληρονομείται», το παιδάκι μας μπορεί να κάνει τον πρώτο του αιματολογικό και ουρολογικό έλεγχο.

Της Έλενας Γεμελιάρη, με τη συνεργασία του παιδίατρου Ιωσήφ Σβουρή.
πηγη:paidimag.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου