Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Αιματοκρίτης:Τι σημαίνουν τα όρια στην εξέταση αίματος -Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία-Τι πρέπει να τρώτε για να τον αυξήσετε

  No comments    
categories: 

Ένα τεστ αιματοκρίτη είναι μέρος μίας γενικής εξέτασης αίματος. Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.

Ο αιματοκρίτης δηλαδή είναι ένας δείκτης που προκύπτει από τεστ αίματος, το οποίο μετρά το ποσοστό του όγκου του ολικού αίματος που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτή η μέτρηση εξαρτάται από τον αριθμό και το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Γνωρίζετε, όμως, τι δείχνουν οι τιμές του αιματοκρίτη για την υγεία σας; Γνωρίζετε τι μπορεί να σημαίνει μια υψηλή ή χαμηλή τιμή στον αιματοκρίτη και ποιες ασθένειες μπορεί να υποδεικνύει η κάθε περίπτωση;


Ένα χαμηλό επίπεδο αιματοκρίτη, κάτω από το φυσιολογικό όριο, μπορεί να υποδεικνύει:
-Ανεπαρκής παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
-Μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λόγω κάποιας μακράς διάρκειας ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος, ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων
-Ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες, ή μέταλλα
-Πρόσφατη απώλεια αίματος

Από την άλλη πλευρά τα επίπεδα αιματοκρίτη πάνω από τα φυσιολογικά όρια μπορεί να υποδεικνύουν:

-Αφυδάτωση
-Μια διαταραχή, όπως η αληθής πολυκυτταραιμία, που προκαλεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
-Πνευμονική, ή καρδιακή νόσο. Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.



Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη

Οι φυσιολογικές τιμές για του αιματοκρίτη ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την πιθανή εγκυμοσύνη και το υψόμετρο στο οποίο ζει κανείς. Τα παρακάτω είναι τα φυσιολογικά περιθώρια αιματοκρίτη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες:
Νεογνά: 55% -68%
Μίας (1) εβδομάδας βρέφος: 47% -65%
Ενός (1) μήνα βρέφος: 37% -49%
Τριών (3) μηνών βρέφος: 30% -36%
Ενός (1) έτους παιδί: 29% -41%
Δέκα (10) ετών παιδί: 36% -40%
Ενήλικας άντρας: 42% -54%
Ενήλικη γυναίκα: 38% -46%
Ενήλικες έγκυες γυναίκες: Από 30% - 34% (χαμηλό όριο) έως 46% (άνω όριο)
Κάτοικοι σε μεγάλο υψόμετρο: περίπου 45% - 61% στους άνδρες και 41% - 56% στις γυναίκες (Αυτά τα επίπεδα είναι υψηλότερα επειδή οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο χρειάζονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή είναι εκείνα που μεταφέρουν οξυγόνο και υπάρχει μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα)







Πάντως είναι δυνατόν να ανεβάσετε το χαμηλό αιματοκρίτη αν αλλάξετε κάποιες διατροφικές συνήθειες.
Δείτε τι πρέπει να τρώτε

Επιβάλλεται να βάλετε στο πιάτο σας κόκκινο κρέας όπως είναι το μοσχάρι και το κοτόπουλο.

Μη ξεχνάτε να καταναλώνετε όσπρια και οι φακές οι οποίες είναι μοναδικές πηγές σιδήρου


Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε ντομάτες, πιπεριές,πατάτες, λάχανο και μπρόκολο.
Επίσης να προτιμάτε το συκώτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά.


πηγη:iatropedia.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου