Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Παραδοσιακές συνταγές της Αρκαδίας

  No comments    
categories: 
                                     
Η παραδοσιακή κουζίνα στην Αρκαδία σχετίζεται άμεσα με την πενιχρή αγροτική οικονομία της τραχειάς υπαίθρου της, τις κρύες κλιματολογικές συνθήκες, όπως και με κάποιες παλιές τοπικές συνήθειες.Όπως είναι φυσικό, από τα παλαιότερα χρόνια, η διατροφή στην περιοχή ήταν συνυφασμένη με την ορεινή ελληνική ύπαιθρο, έχοντας φυσικά πολλά κοινά σημεία με τις διατροφικές συνήθειες της Πελοποννήσου.(arcadia.ceid.upatras.gr)




 Κάστανα σοτέ με μέλι και πετιμέζι

Υλικά


40 κάστανα ψημένα ή βρασμένα
1/2 φλιτζάνι μέλι
1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
2 κoυτ. σούπας
πιπέρι μαύρο χοντροκοπανισμένο στο γουδί
2 κoυτ. σούπας κρασί γλυκό

Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε το μέλι, το πετιμέζι, το πιπέρι και το κρασί σε μπολ. Τοποθετούμε τα κάστανα σε ταψί το ένα πλάι στο άλλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 8-10 λεπτά. Τα βγάζουμε και, καθώς είναι καυτά, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μελιού. Ιδανική γαρνιτούρα για το χριστουγεννιάτικο χοιρινό ή τη γαλοπούλα.


Καγιανάς




Υλικά



2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κιλό ντομάτες ώριμες
5 αβγά
180 γρ. κρέας χοιρινό παστό
αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Eκτέλεση: Περνάμε τις ντομάτες από το μπλέντερ και ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι. Mόλις κάψει, ρίχνουμε την ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το παστό χοιρινό κομμένο σε κομμάτια. Aνακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει. Xτυπάμε τα αβγά καλά με το σύρμα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Aνακατεύουμε σιγά σιγά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά και να ψηθούν τα αβγά. Aποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.



Μπακαλιάρος με μελιτζάνες και κολοκυθάκια




Υλικά



1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου παστού
½ κιλό μελιτζάνες μακριές κομμένες σε κομμάτια
½ κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε μέτριες ροδέλες
1 κιλό ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 πιπεριά καυτερή κομμένη σε κομμάτια
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση: Mουσκεύουμε τον μπακαλιάρο όλη τη νύχτα για να ξαρμυρίσει και τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα αλευρώνουμε μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Pίχνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρoυμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Pίχνουμε τις ντομάτες, αλάτι, την πιπεριά και τη ζάχαρη. Aνακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο επάνω στα λαχανικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 5 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.


Τυροπιτάρια


Υλικά
(για το φύλο)

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
νερό χλιαρό
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα του φύλλου
σουσάμι για το πασπάλισμα
λίγο αλάτι

(για τη γέμιση)

½ κιλό φέτα τριμμένη
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο
πιπέρι

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι σε λεκάνη με το αλάτι και τη μαγιά, προσθέτουμε χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη και κόβουμε δίσκους με κουπ πατ. Αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης, βάζουμε λίγη πάνω σε κάθε δίσκο, διπλώνουμε και κλείνουμε με πιρούνι δίνοντας σχήμα μισοφέγγαρου. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά.


Τσαΐτια


Yλικά
(για τη γέμιση)


200 γρ. σπανάκι
200 γρ. μαρούλι
200 γρ. μυγδαλήθρες (καυκαλήθρες)
1 ματσάκι άνηθο
200 γρ. αντίδια κατσαρά
200 γρ. σέσκουλα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

(για το φύλλο) 

1 κιλό αλεύρι
νερό χλιαρό
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας κρασί λευκό
λίγο αλάτι

Eκτέλεση: Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και ανακατεύουμε απαλά μαζί με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει αφράτη και λεία. Ανοίγουμε με τον πλάστη πολύ ψιλό φύλλο και το κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια (40x40 εκ.). 
Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου τα κομμένα λαχανικά, το διπλώνουμε σαν φάκελο και το κλείνουμε καλά. Αλείφουμε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο και τηγανίζουμε κάθε τσαΐτι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το πολλές φορές μέχρι να αρχίσει να ξεροψήνεται. 
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα τσαΐτια. Τα σερβίρουμε σκέτα, με τριμμένη φέτα ή με ξηρό ανθότυρο.

Κουνουπίδι φούρνου με λουκάνικο




Yλικά
1 κιλό κουνουπίδι
2 λουκάνικα χωριάτικα
3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
300 γρ. φέτα τριμμένη
120 γρ. μυζήθρα τριμμένη
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση: Βράζουμε ελαφρώς το κουνουπίδι, το σουρώνουμε και απλώνουμε τα μπουκετάκια του μέσα σε ταψάκι μαζί με τα λουκάνικα κομμένα σε μέτριες ροδέλες. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα το αλεύρι. Προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και τα τριμμένα τυριά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριών το κουνουπίδι και το λουκάνικο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.



     πηγη:thecookbook.gr














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου