Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη κοτόπιτα χωρίς φύλλο


Σήμερα μπορούμε να τις κατατάξουμε ανάλογα με το αν είναι με φύλλα ή όχι, από τον τόπο καταγωγής τους, σε γλυκές ή αρμυρές, σε νηστίσιμες ή όχι.

Οι πίτες ιδιαίτερα στα χωριά της πατρίδας μας αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη κύριο γεύμα. Οι νοικοκυρές εκμεταλλευόμενες τα υλικά του κήπου τους και τα παράγωγα προϊόντα από τα ζωντανά τους ανοίγουν φύλλο και σκαρώνουν τις πίτες στο άψε σβήσε.

Πολλές πίτες βέβαια γίνονται χωρίς χωρίς φύλλα δημιουργώντας μείγμα λαχανικών που «κάθεται» πάνω σε πηχτό χυλό καλαμποκάλευρου, ή δημιουργώντας μείγμα τυριών με αλεύρι ή όχι το οποίο θα ψηθεί σε καλά βουτυρωμένο ταψί.



Στα αστικά κέντρα οι πίτες έχουν διαφοροποιηθεί και εξελιχθεί ανάλογα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις.

Έτσι σήμερα συναντάμε πίτες και πίτες με φύλλο έτοιμο ή σπιτικό, με σφολιάτα, με ζύμες ψωμιού αρμυρές και γλυκές.
Πολλές από αυτές έχουν επιρροές από ξένες κουζίνες

Οι πίτες αυτές μιας και αναφέρθηκα έχουν διαφορετική δομή, συνήθως μπαίνουν όλα τα υλικά στο ταψί και επικαλύπτονται με φύλλο σφολιάτας ή πουρέ πατάτας.

Ένας άλλος τύπος πίτας άλλων χωρών είναι αυτός που έχει μια ζυμαρένια βάση ψωμιού ή σφολιάτας από πάνω τοποθετείται η γέμιση με επικάλυψη από την ίδια ζύμη ή όχι.(asproylas.gr)


Υλικά 
1 κοτόπουλο βρασμένο
4 καρότα μεγάλα
5-6 πατάτες
4 φέτες ψωμί του τοστ
2 φλ. τσαγιού ανάμεικτα τυριά τριμμένα
αλάτι
πιπέρι

Για την κρέμα
750 γραμμ. γάλα φρέσκο
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 αυγά
αλάτι
Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο (ξαφρίζοντάς το συχνά). Μόλις μισομαλακώσει, προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε φέτες και τις πατάτες σε κύβους. Αλατοπιπερώνουμε. 
Βγάζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε. Στραγγίζουμε καλά τα βρασμένα λαχανικά. Τον ζωμό τον κρατάμε αν θέλουμε για άλλο φαγητό. Ετοιμάζουμε την κρέμα. 
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι και το ψήνουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε (εκτός φωτιάς) το γάλα και το μοσχοκάρυδο. 
Αλατίζουμε. Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα. Βουτυρώνουμε ένα πυράντοχο σκεύος. 
Απλώνουμε τις φέτες του τοστ. Επάνω τοποθετούμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα λαχανικά. 
Πασπαλίζουμε με τα μισά τυριά. 
Περιχύνουμε με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Ψήνουμε την κοτόπιτα για 25΄-30΄, να ροδίσει, στους 200οC.

Από την Ελένη Κράνη, Πρέβεζα
πηγη:argiro.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου