Φρέσκο ή φρεσκοκατεψυγμένο και καλοδιατηρημένο είναι το χταπόδι που έχει χρώμα άσπρο-γκριζωπό. Αν κοκκινίζει, σημαίνει πως είναι κάποιων ημερών ή έχει ταλαιπωρηθεί από απανωτές καταψύξεις και αποψύξεις.
Πεντανόστιμη και πολύ απλή συνταγή για το αγαπημένο μας χταπόδι, που όμως κρύβει συγκλονιστική γεύση! Σερβίρεται με ψητές πατάτες. Απλά φτιάξτε το!
Υλικά
1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. Βαλσαμικό ξίδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα ρίγανη
2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο
1. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο (ή απλό ξύδι από κρασί), το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
2. Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.
3. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο –όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο. Ψήνουμε το χταποδάκι για περίπου 1 ώρα και 15΄ έως 1 ώρα και 30΄στους 180οC και το σερβίρουμε.
Εxtra tips επιτυχίας:
Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι.
Για να κόψουμε πιο εύκολα το χταπόδι και να μην γλιστράει το αφήνουμε 30’ στην κατάψυξη.
Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.
πηγη:argiro.gr/gastronomos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου