Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Βελουτέ τραχανά με τραγανούς κύβους φέτας

  No comments    
categories: 

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.


Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος.

Έξω κρύο. Μέσα ζεστασιά και σούπα στο τσουκάλι...


Υλικά
(Μερίδες 4)

Για τον τραχανά
1½ φλιτζ. τσαγιού ξινός τραχανάς
4 φλιτζ. τσαγιού νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών 
ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
60 ml ελαιόλαδο

Για τους κύβους φέτας
200 γρ. φέτα, σε κύβους
περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το πανάρισμα)
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα


Διαδικασία Τραχανάς: 

Ζεσταίνουμε το νερό ή το ζωμό σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και, όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά (προσέχουμε γιατί φουσκώνει και «αφρίζει»). 
Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά στο μέτριο και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά περισσότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας (αν έχουμε τραχανά χύμα, υπολογίζουμε ότι σε γενικές γραμμές ο ξινός μαγειρεύεται συνήθως σε 10 - 15 λεπτά). 
Πρέπει να μαλακώσει και να φουσκώσει καλά, για να πολτοποιηθεί εύκολα.

Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο και το χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ετοιμάσουμε ένα λείο μείγμα. 
Αν δεν χωράει όλη η ποσότητα στο μπλέντερ (ή αν κάνουμε τη διαδικασία στο μούλτι), την πολτοποιούμε σε δύο δόσεις, βάζοντας το μισό λάδι σε κάθε δόση. Αφήνουμε τη βελούδινη σούπα κατά μέρος, ζεστή.
Κύβοι φέτας: 
Εν τω μεταξύ, βάζουμε κρύο νερό σε ένα μπολ και σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
Ρίχνουμε όλα μαζί τα κυβάκια φέτας στο νερό και με μια τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε αμέσως, αφήνοντας να στραγγίξει το νερό από τις τρύπες της κουτάλας. 
Τα ρίχνουμε στο πιάτο με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια μας. Τα τινάζουμε, παίρνουμε μικρές δόσεις και τα τηγανίζουμε, γυρίζοντάς τα με ξύλινη κουτάλα, ώστε να ροδίζουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές, για 1 - 2 λεπτά. 
Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το τυρί.

Σερβίρουμε την κρεμώδη σούπα σε βαθιά πιάτα και βάζουμε από μερικά κυβάκια στο κέντρο της σούπας, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα, για να παραμείνουν τραγανά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί.


πηγη:gastronomos.gr/
el.wikipedia.org











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου