Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Παγωτό βανίλια "snowcream"!




Το αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού, το παγωτό, έχει τη δική του παγκόσμια και γλυκιά ιστορία.

Για την ιστορική προέλευση του παγωτού οι πληροφορίες και δημοσιεύσεις είναι αντικρουόμενες. Δεδομένου ότι το παγωτό είναι παγωμένο γαλακτοκομικό προϊόν, η κατασκευή του προϋποθέτει ψύξη, άρα χιόνι ή πάγο, δεδομένης της ανυπαρξίας τεχνολογικής μεθόδου ψύξεως στα παλιά χρόνια.
Η πλέον επικρατούσα άποψη σήμερα είναι αυτή της πολλαπλής εφεύρεσης. Δηλαδή ότι το παγωτό εφευρέθηκε σε αρκετά μέρη του κόσμου όπου υπήρχε πρόσβαση σε χιόνι και πάγο. Έτσι η πλέον διαδεδομένη άποψη είναι της Κινεζικής προέλευσης από χιόνια των Ιμαλαΐων και κρέμα ρυζάλευρου, γάλα και μέλι.
Άλλη άποψη αναφέρει ότι το παγωτό δημιουργήθηκε πριν 4000 χρόνια στην Μεσοποταμία, αλλά είναι άξιο απορία πώς η θερμή αυτή περιοχή διαθέτει χιόνι ή πάγο.

Με τις πρώτες γραπτές πηγές να προέρχονται από την Κίνα, η ιστορία του παγωτού περνά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Μεσοποταμία, τη Σικελία, την Κωνσταντινούπολη, φτάνει στις αριστοκρατικές Βερσαλλίες της Γαλλίας και εν συνεχεία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική και εν τέλει σε όλο τον κόσμο. 
Μαρτυρίες υπάρχουν από τον 5ο αι. π.κ.ε. οι οποίες αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες σέρβιραν αντίστοιχα επιδόρπια με χιόνι, μέλι και φρούτα στην αγορά της Αθήνας καθώς ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους αρχαίους Έλληνες ασθενείς να τρώνε πάγο ανακατεμένο με μέλι και γάλα. Τον 4ο αιώνα π.κ.ε. ήταν ήδη γνωστό ότι ένα αγαπημένο γεύμα του Μακεδόνα Αλεξάνδρου ήταν «χιόνι» ανακατεμένο με γάλα, μέλι και νέκταρ.(ionsweets.gr)


Τώρα που όλα έχουν ντυθεί στα λευκά, είναι ευκαιρία να βγείτε και να παίξετε με τα παιδιά στο χιόνι. Τα παιδιά λατρεύουν το χιόνι. Σχεδόν όσο και το… παγωτό. Φανταστείτε πώς θα κάνουν αν τα συνδυάσετε αυτά τα δύο!

Καλό το χιόνι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις κλείνει όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι. Το πολύ-πολύ να βγείτε λίγο έξω για χιονοπόλεμο και χιονάνθρωπους. Αντί να… ξοδεύετε το χιόνι έτσι, τώρα μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο: να φτιάξετε στιγμιαίο παγωτό βανίλια με το χιόνι, ή αλλιώς, snowcream!

Οι συνθήκες… κατάψυξης άλλωστε που επικρατούν έξω είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο, δεν συμφωνείτε; Μπορείτε μάλιστα να έχετε μαζί σας όπου πάτε τα υλικά που θα δείτε και να φτιάχνετε παγωτό ανά πάσα στιγμή με το χιόνι.

Συμβουλές:
-Αν σκοπεύετε να το κάνετε σε εσωτερικούς χώρους, χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες τροφίμων για να αποθηκεύσετε τυχόν περίσσευμα (λέμε τώρα!...).
-Εάν δεν έχετε πολύ χιόνι στην περιοχή σας, ή αν φοβάστε ότι το χιόνι που έχει έξω δεν είναι φρέσκο ή καθαρό, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χιόνι στην συνταγή με πολύ καλά θρυμματισμένο πάγο.
-Για να βρείτε ασφαλές για κατανάλωση χιόνι, βεβαιωθείτε ότι θα μαζέψετε νωπό, κατάλευκο χιόνι μόνο. Θα πρέπει γενικά να μαζέψετε το επάνω στρώμα (2-3 εκατοστά) από το χιόνι που έχει στρωθεί έξω, ώστε να μην έχει εμποτιστεί με χώμα και άλλες βρωμιές. Εάν υπάρχουν ίχνη από ανθρώπους που έχουν περπατήσει στο σημείο που πάτε να μαζέψετε χιόνι από το έδαφος, αποφύγετε αυτή την περιοχή και αναζητήστε ένα τμήμα με καθαρού, ανέγγιχτο χιόνι.


Δείτε πώς θα φτιάξετε το δικό… snowcream με γεύση βανίλια:



Υλικά 
250 ml γάλα 
80 ml (ή 1/3 της κούπας) κρυσταλλική ζάχαρη
5 ml (ή 1 κουταλάκι του γλυκού) εκχύλισμα βανίλιας 
1 πρέζα αλάτι 
2.000 ml (περίπου 8 κούπες) καθαρό χιόνι 
Ένα μεγάλο πλαστικό μπολ


Ανακατέψτε το γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια και το αλάτι μέσα στο μπολ. Είναι σημαντικό το μπολ να είναι από ελαφρύ πλαστικό για να εκμηδενίσετε την μεταφορά θερμότητας


Ανακατέψτε μέσα και το χιόνι. Κάντε το άμεσα για να μην λιώσει το χιόνι. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πετύχετε την σύσταση που σας αρέσει στο μείγμα. Το… snowcream θα πρέπει να είναι αφράτο και όχι υγρό. Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι το χιόνι είναι πολύ καθαρό, χωρίς βρωμιές μέσα.

πηγη:iatropedia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου