Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μελιτζάνες τουρσί



Φτιάξετε μικρές μελιτζάνες τουρσί ή και με μελιτζανάκι αν βρείτε. Είναι πανεύκολο στην κατασκευή του και απολαυστικό στην γεύση του. Χρησιμοποιήστε υλικά καλής ποιότητας για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με τα νόστιμα, μικροσκοπικά όψιμα μελιτζανάκια, φτιάξτε ένα από τα ωραιότερα τουρσιά της ελληνικής παράδοσης, με καταγωγή από τα βάθη του χρόνου. Στα τσιπουράδικα του Βόλου είναι ο μεζές που πρώτος έρχεται στο τραπέζι, αφού ανοίγει την όρεξη, λατρεύει το τσίπουρο και όλα τα αποστάγματα.

Ωστόσο, εκτός από σκέτο, μπορείτε να το συνδυάσετε και με άλλα φαγητά, τέλειο με όλα τα όσπρια και ειδικά με την χειμωνιάτικη φασολάδα. Ταιριάζει στην μαρουλοσαλάτα, αβγοσαλάτα και την πατατοσαλάτα, σε μια σαλάτα με ψητά λαχανικά, κάνει ωραιότατες μπρουσκέτες με λίγη φέτα, παντρεύεται με όλα τα όσπρια και τα παστά ψάρια. Και διατηρείται για μεγάλο διάστημα και στο ψυγείο και σε δροσερό χώρο. Είναι τέλειο με φέτα, με φρέσκο ψωμί, φέτες αβοκάντο κι ένα αβγό.(terrapapers.com)


Υλικά

20 μικρά μελιτζανάκια τσακώνικα
4 καρότα
5 πιπεριές Φλωρίνης
2 ρίζες σέλινο με μακριά κλωνάρια
4 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας αλάτι χοντρό
2 φλυτζάνια τσαγιού ξύδι από κρασί.
8 ρεβίθια


Εκτέλεση

1. Σε βραστό νερό ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ξύδι, τις μελιτζάνες χαραγμένες κατά μήκος και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να τρυπιούνται με το πιρούνι. Τα βγάζουμε σε τρυπητό και βράζουμε στο νερό για λίγο τα κλωνάρια του σέλινου.


2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ψιλοκόβοντας τα καρότα το σκόρδο και τις καρδιές του σέλινου. Κόβουμε τις πιπεριές σε οκτώ λωρίδες την κάθε μία.

3. Πάνω σε ένα ταψάκι γεμίζουμε μία-μία τις μελιτζάνες και τις δένουμε με το σέλινο αφού τους βάλουμε πάνω από τη γέμιση ένα κομμάτι πιπεριάς. 



Τις τοποθετούμε σε γυάλινο μπολ και τις σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ξύδι στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι. 
Τις αφήνουμε έτσι για 3-6 ώρες ανάλογα με τη σκληρότητα του ξυδιού. Τις τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο και σε πυκνές σειρές με μια χούφτα χοντρό αλάτι και τα ρεβίθια διάσπαρτα μέσα στο βάζο. Τις σκεπάζουμε με ελαιόλαδο και σφραγίζουμε καλά το βάζο μας. Τις αφήνουμε για 15- 20 ημέρες σε δροσερό χώρο εκτός ψυγείου.

Μετά από τις 15-20 ήμερες για να τις διατηρήσουμε φτιάχνουμε σαλαμούρα (1 ποτήρι χοντρό αλάτι και 10 ποτήρια νερό) όπου τοποθετούμε μέσα τα μελιτζανάκια.

Νομίζω ότι αξίζει να δοκιμάσει κανείς!

Tip

Tο μυστικό στα γνήσια Ανατολίτικα τουρσιά είναι το ρεβίθι που έχει την ιδιότητα να ξινίζει μέσα στην άλμη με τον καιρό και δίνει αυτή την ιδιαίτερη γεύση που χαρακτηρίζει τα τουρσιά της Πόλης και της Ανατολής.


πηγη:ΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου