Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Τυροτηγανίτες. Παραδοσιακές τηγανίτες Βαρδουσίων

  No comments    
categories: 


Οι Αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν τηγανίτες (Αρχαία ελληνική ονομασία: τηγανίτης (tēganitēs) ταγηνίτης (tagēnitēs)ή ταγηνίας (tagēnias), λέξεις που προέρχονται από τη λέξη τάγηνον (tagēnon) (τηγάνι). 
Η παλαιότερη αναφορά στον ταγηνία βεβαιώνεται στα έργα ποιητών του 5ου αιώνα π.Χ. Κρατίνου και Μάγνη. 
Οι τηγανίτες παρασκευάζονταν με αλεύρι σίτου, ελαιόλαδο, μέλι και πηγμένο γάλα και σερβίρονταν για πρωινό. 
Ένα άλλο είδος τηγανίτας ήταν ο σταιτίτης (staititēs) που προερχόταν από τη λέξη σταίτινος (staitinos),που προέρχεται από σταῖς, ζυμάρι από αλεύρι ποικιλίας σιταριού. 
Ο Αθηναίος αναφέρει στους Δειπνοσοφιστές του ότι ο staititas ολοκληρώνεται με μέλι, σουσάμι και τυρί. 
Η λέξη Pancake, που σημαίνει τηγανίτα, εμφανίζεται στην αγγλική γλώσσα τον 15ο αιώνα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι αποκαλούσαν τις τηγανητές παρασκευές τους "alia dulcia", το οποίο στα λατινικά σημαίνει "αλά γλυκά". 
Αυτά τα εδέσματα ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που είναι σήμερα γνωστά ως τηγανίτες.

Εξαιρετικές τυροτηγανίτες που σερβίρονται ως πρωινό με μέλι ή ζεστές 
ως μεζεδάκι με 
κόκκινο
 κρασί!

Υλικά
4 αυγά
200 γρ γιαούρτι
300 γρ φέτα
1 κούπα λάδι
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 κουταλιά σούπας μπεκιν παουντερ
Εκτέλεση

Σε ένα λεκανάκι τρίβετε με το χέρι την φέτα,το αναμιγνύεται με το γιαούρτι,το λάδι,και τα αυγά,αφού ενώσετε τα υλικά προσθέστε το μπεκιν παουντερ με το αλεύρι λίγο λίγο,να γίνει μια μαλακιά ζύμη .Θα βάλετε λάδι να κάψει και με υγρό κουτάλι(έχετε ένα ποτήρι με νερό βουτάτε το κουτάλι κάθε φορά)θα παίρνετε κουταλιές από τη ζύμη και θα τις βάζετε στο λάδι. Θα τις γυρίζετε πολύ γρήγορα για να μη μαυρίσουν.

πηγη:sintages-jotis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου