Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Αρακάς λαδερός




Θυμίζει λαχανικό, κι όμως είναι όσπριο. Αλλά οι... αμφιβολίες για τον αρακά σταματούν εδώ, καθώς κανείς δεν αμφιβάλλει για τις γευστικές του ιδιότητες και κυρίως για τη μεγάλη θρεπτική αξία του, που τον κάνουν πραγματικό φίλο του οργανισμού μας.

Η πιο συνηθισμένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή αρακά είναι ο κατεψυγμένος. Αν και θυμίζει λαχανικό (πωλείται μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και μαγειρεύεται ως λαδερό), ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Ο αρακάς, λόγω της γλυκιάς γεύσης του, της υφής, του χρώματος, αλλά και του σχήματός του, είναι το πλέον αγαπητό φαγητό, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα όσπρια και λαδερά, των παιδιών.


Υλικά 
(Μερίδες:4)

1 Kg αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
2 πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ.ντομάτα ψιλοκομμένη 
άνηθος: 2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγο αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τις πατάτες και το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον αρακά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά (και να ξεπαγώσει αν είναι κατεψυγμένος) ο αρακάς. Αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε τον άνηθο και την ψιλοκομμένη ντομάτα . Προσθέτετε τη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 30΄-40΄ακόμη. Δέκα λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζετε με το μπούκοβο


πηγη:icookgreek.com/iatronet.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου