Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση


Tα ασφαλή ταξίδια με ποιοτική οδήγηση στηρίζoνται σε βασικούς κανόνες οδικής συμΕίναι βασικό να γνωρίζουμε ότι αυτό καθαυτό το ατύχημα είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας λαθών. Σπάζοντας έγκαιρα αυτή την αλυσίδα, δηλαδή προλαμβάνοντας -όσο μπορούμε- τις αιτίες που οδηγούν στο μοιραίο, τότε παρεμποδίζουμε την εξέλιξη ενός ατυχήματος.

Πώς προλαμβάνουμε τα τροχαία ατυχήματα;


Οδηγώντας και κοιτάζοντας με μεγάλη προσοχή τον δρόμο.
Αντιδρώντας αποτελεσματικά σε μια έκτακτη ανάγκη έχοντας στο μυαλό μας ότι προτεραιότητά μας είναι η επαναφορά του αυτοκινήτου σε κατάσταση ισορροπίας.

Το μικρό παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει ότι δεν πρέπει να απασχολεί τον οδηγό. Ετσι, όταν μιλά, κινείται και γενικά κεντρίζει την προσοχή του οδηγού, είναι δυνατόν να τον αποπροσανατολίζει από τον δρόμο μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες να προκληθεί το μοιραίο.
Επιλέξτε το σωστό κάθισμα ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και κυρίως το ύψος του παιδιού. Αναζητήστε την επίσημη ένδειξη έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECE R4403).

Προσοχή στα μεταχειρισμένα καθίσματα. Ελέγξτε για τυχόν φθορές.
Η ζώνη ασφαλείας είναι επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά. Μέχρι την ηλικία των 13 ετών ή μέχρι να φτάσουν το 1,50 μ. ύψος, θα πρέπει να κάθονται στο ειδικό κάθισμα, ενώ μέχρι την ηλικία των 4 ετών συνιστάται να είναι με την ανάποδη φορά της κίνησης του αυτοκινήτου, ποτέ όμως με ενεργό αερόσακο μπροστά από αυτό. Είναι επίσης απαραίτητο να τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα -εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ISOFIX- στο πίσω μεσαίο κάθισμα.

Απαγορεύεται να λύνετε τις ζώνες ή να βγάζετε το παιδί από το κάθισμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το 75% των θανατηφόρων συμβαίνει στην πόλη. Τα χέρια του παιδιού πρέπει να είναι μέσα από τη ζώνη του καθίσματος. Ποτέ δύο παιδιά μαζί σε μια ζώνη ασφαλείας.
Μπροστά στο ταμπλό να τοποθετήσετε έναν μικρό καθρέφτη σε τέτοιο σημείο ώστε να παρακολουθείτε συνέχεια τα παιδιά σας πίσω.
Οι πόρτες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένες και να ανοίγουν μόνο από έξω.

Μην αφήνετε να ανοίγουν τα παράθυρα και να βγάζουν κεφάλι ή χέρια.
Ο ρόλος του συνοδηγού είναι πολλαπλός και κρίσιμος. 

Θα πρέπει να μην επιβαρύνετε τον οδηγό με ανούσια ή στρεσογόνα θέματα. Θέτετε σε άμεσο κίνδυνο εσάς και την οικογένειά σας, ιδίως στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους όπου αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες – τα όρια των οποίων παρεμπιπτόντως είναι εγκληματικό να υπερβαίνετε.

Μην ξεχάσετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας να τακτοποιήσετε το αυτοκίνητό σας. Απομακρύνετε παιχνίδια, τρόφιμα και άλλα σκεύη από τα καθίσματα και το πάτωμα του αυτοκινήτου. Σε στιγμή κρίσης και πανικού το τελευταίο που θέλει ο οδηγός να του συμβεί είναι να βρεθεί στο πεντάλ του φρένου ένα παιχνίδι του μωρού! Τοποθετήστε τα κοντά στο παιδί για να μη σηκώνεται ή κινείται.

Φροντίστε να τους δώσετε ελαφριά τροφή πριν ξεκινήσετε (και να πάνε και τουαλέτα), για να μην αποσπάται η προσοχή σας. Εάν γκρινιάζουν πιθανόν έχουν λόγο. Οτιδήποτε έκτακτο συμβεί, να σταματάτε στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης.
Σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης, διατηρήστε την ψυχραιμία του οδηγού, για να μπορέσει να επαναφέρει το αυτοκίνητο όσο το δυνατόν ταχύτερα και ήρεμα.
Σκεφτείτε τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών ιδίως σε μεγάλο ταξίδι. Βιβλία, tablets, iPads κ.λπ., όλα όμως με μέτρο γιατί θα ζαλιστούν και μπορεί να τους προκληθεί πονοκέφαλος, έμετοι κ.λπ.
Οταν απαιτείται πολύωρη οδήγηση, καλείστε να εξασφαλίσετε και τη νοητική εγρήγορση του οδηγού αλλά και τη φυσική του ικανότητα. 

Μερικές φορές θα πρέπει να έχετε την ικανότητα να παρέμβετε έγκαιρα, οδηγώντας εσείς με τη σειρά σας το αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι ένας κουρασμένος ή εκνευρισμένος οδηγός δεν έχει την ικανότητα της έγκαιρης πρόβλεψης και της αποτελεσματικής αντίδρασης.
Τέλος, αλλά και πιο ουσιαστικό, να θυμάστε ότι οι κανόνες οδικής συμπεριφοράς εδραιώνονται από πολύ μικρή ηλικία και γι’ αυτό είναι και τεράστιας σημασίας. 
Τα μικρά παιδιά που έχουν ως πρότυπα τους γονείς τους, θα μιμηθούν τους χειρισμούς που βίωσαν στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου και, ως αδέκαστοι μάρτυρες των γεγονότων, θα αντιδράσουν με την ανάλογη -ή μη- ωριμότητα όταν έρθει η ώρα να οδηγήσουν τα ίδια.

Είναι στο χέρι όλων μας η δημιουργία υπεύθυνων οδηγών.

ΠΗΓΗ: protothema.gr/Χαράς Καραμήτσου(λογοπεδικός, M.R.C.S.L.T.)







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου