Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σαλάτες για το πασχαλινό τραπέζι

  No comments    
categories: 

Συνταγές για ελαφριές και υγιεινές σαλάτες, που θα ισορροπήσουν με την παρουσία τους τις λιπαρές λιχουδιές του λαμπριάτικου τσιμπουσιού.


Σαλάτα σπανάκι-μαρούλι-ρόκα

Υλικά
1/2 μαρούλι 
400 γρ. σπανάκι φρέσκο 
1 ματσάκι ρόκα 
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 ματσάκι άνηθο 
30 γρ. κουκουνάρι (προαιρετικά) 
αλάτι, πιπέρι 
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι 
1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε το μαρούλι και το σπανάκι, κόβετε τυχόν άκρες από φύλλα που σας μοιάζουν ταλαιπωρημένες, τα πλένετε και τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα κόβετε σε ροδέλες και τα προσθέτετε στο μείγμα μαρουλιού-σπανακιού. 
Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τη ρόκα όσο μεγάλη θέλετε και τα ρίχνετε κι αυτά στη σαλατιέρα. 
Αν βάλετε και κουκουνάρι το περνάτε ένα γρήγορο καβούρντισμα από το τηγάνι (όπως είναι, χωρίς λάδι) και το προσθέτετε κι αυτό στα σαλατικά. 
Σε βαζάκι που κλείνει καλά ή στο σέικερ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνετε με το μίγμα τα λαχανικά σας και σερβίρετε.



Μαρουλοσαλάτα με άνηθο

Υλικά 
1 μαρούλι 
2 αγγουράκια 
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 
1 ματσάκι άνηθο 
αλάτι 
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
2-3 κουταλιές της σούπας ξίδι

Εκτέλεση
Καθαρίζετε το μαρούλι, κόβετε τις άκρες από τα εξωτερικά φύλλα, τα πλένετε και τα ψιλοκόβετε ή τα χονδροκόβετε –ανάλογα πώς τα προτιμάτε. 
Τα ρίχνετε στη σαλατιέρα. Καθαρίζετε τα αγγουράκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα προσθέτετε στο μαρούλι. Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον ρίχνετε κι αυτόν στη σαλάτα. 
Αλατίζετε. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και όσο ξίδι θέλετε και ανακατεύετε πολύ καλά να αναμειχθούν όλα τα υλικά της σαλάτας μεταξύ τους. Σερβίρετε με τη σαλατιέρα στο κέντρο του τραπεζιού ή σε ξεχωριστά ατομικά μπολάκια.


Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά
500 γρ. χωρίς τα πράσινα φύλλα τους παντζάρια 
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη 
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος 
λίγο αλάτι 
Για τη σάλτσα
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 
150 γρ. μαγιονέζα (προαιρετικά) 
3 σκελίδες σκόρδο, 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. 
Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ το σκόρδο και κατόπιν προσθέτετε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα (αν βάλετε), το λάδι και το αλατοπίπερο. 
Χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. 
Βάζετε τη σος στο ψυγείο. 
Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε τα παντζάρια με το μαϊντανό, τα καρύδια –κρατάτε λίγο μαϊντανό και καρύδια για τη διακόσμηση– και το μείγμα γιαουρτιού. Βάζετε τη σαλάτα να κρυώσει και σερβίρετε πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα καρύδια και το μαϊντανό.

Tip Αν θέλετε, σερβίρετε την παντζαροσαλάτα χωρίς τη σος, μόνο με λαδόξιδο, τα καρύδια και μαϊντανό ή δυόσμο.


Σαλάτα πράσινη με αβοκάντο, φιστίκια Αιγίνης και κατίκι

Υλικά
3 ώριμα αβοκάντο 
½ λεμόνι (ο χυμός του), 
200 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη (φριζέ, μαρούλι, σπανάκι baby) 
2 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα 

Για τη σάλτσα και το γανίρισμα: 
3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 
1 1/2 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα (προαιρετικά) 
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί 
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 
200 γρ. κατίκι ή ανθότυρο κομματιασμένο 
50 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ψίχα καβουρντισμένη και χοντροκομμένη) πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Πλένετε και στραγγίζετε την πράσινη σαλάτα και τη βάζετε σε πιατέλα μαζί με τα κρεμμυδάκια. 
Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα αβοκάντο και τα κόβετε σε φέτες. Περιχύνετε τα αβοκάντο με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κατόπιν τα προσθέτετε και αυτά στην πιατέλα. 
Χτυπάτε τη μαγιονέζα με το γιαούρτι, το ξίδι, το ηλιέλαιο και το σκόρδο και περιχύνετε τη σαλάτα. 
Σκορπίζετε από πάνω το κατίκι ή το ανθότυρο και την ψίχα από τα φιστίκια. Πασπαλίζετε με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.


Χωριάτικη σαλάτα με παξιμάδια

Υλικά
2-3 ντομάτες 
1 αγγούρι 
1 πράσινη πιπεριά 
1 σκελίδα σκόρδο 
2 μεγάλα παξιμάδια σταρένια ή κρίθινα 
200 γρ. φέτα κομματιασμένη 
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες 
1 φλιτζάνι ρόκα ή μαρουλόφυλλα χοντροκομμένα 
10-12 ελιές Καλαμών 
μπόλικος ψιλοκομμένος μαϊντανός 
ελαιόλαδο όσο θέλετε 
2-3 κουταλιές ξίδι
Εκτέλεση 
Βρέχετε ελαφρά τα παξιμάδια και τα κομματιάζετε. Τα ρίχνετε σε μπολ. Κόβετε τη ρόκα ή το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια (αφού τα πλύνετε και τα στραγγίσετε) και τα σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. 
Λιώνετε σε γουδί τη σκελίδα του σκόρδου μαζί με λίγο αλάτι και την προσθέτετε κι αυτή στο μπολ. 
Κατόπιν τοποθετείτε σε φέτες τις ντομάτες, σε ροδέλες το αγγούρι, την πιπεριά και τα κρεμμύδια και από πάνω σκορπίζετε τη φέτα. Χτυπάτε σε σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι το λάδι, το ξίδι, λίγο αλάτι και το μαϊντανό μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα. Σκορπίζετε τις ελιές, ανακατεύετε και σερβίρετε.

πηγη:icookgreek.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου