Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Κέικ με βουτυρόκρεμα και μπισκότα Oreo





Τα μπισκότα Oreo είναι τα αγαπημένα μικρών και μεγάλων και αγαπήθηκαν από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους στις 6 Μαρτίου 1912 σε ένα μικρό αρτοποιείο με την επωνυμία «Ναμπίσκο» στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. 
Και τότε η μορφή τους ήταν σχεδόν ίδια με τη σημερινή, μόνο που το ανάγλυφο επάνω στα μπισκότα ήταν ένα στεφάνι μέσα στο οποίο ήταν χαραγμένο το όνομα Oreo.  
Η σοκολατένια τους γεύση με την πλούσια κρέμα στη μέση, είναι ο απόλυτος συνδυασμός που δεν μπορεί να του αντισταθεί κανείς! Άρα αν τα χρησιμοποιήσεις μέσα σε ένα γλυκό, θα ΄το κάνουν σίγουρα πιο νόστιμο και λαχταριστό.

Ένα κέικ γεμιστό με μπισκότα που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.




Υλικά

Για τη ζύμη
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 αυγά μεγάλα, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
120 γρ. ζάχαρη άχνη
120 γρ. μπισκότα Oreo, θρυμματισμένα και μερικά ολόκληρα, για το γαρνίρισμα

Για την κρέμα
250 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia)
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη

Διαδικασία

Ζύμη: Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνουμε τα ασπράδια και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και έπειτα τη ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε λίγο ακόμη σε μέτρια ταχύτητα, έως ότου ενσωματωθεί η ζάχαρη άχνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ). Κάνουμε το ίδιο με τα θρυμματισμένα μπισκότα.

Ντύνουμε με λαδόκολλα μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Προσοχή, δεν πρέπει να αλείψουμε με βούτυρο το ταψί γι’ αυτού του είδους τη ζύμη, γιατί δεν θα φουσκώσει σωστά.

Εναλλακτικά, αντί για τη φόρμα με σούστα, μπορούμε να ψήσουμε το κέικ σε ένα τετράγωνο, παραλληλόγραμο (όπως στη φωτογραφία) ή στρογγυλό τσέρκι που τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά. Το αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει για περίπου 1 ώρα.

Κρέμα: Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Ξεφορμάρουμε το κέικ, στρώνουμε από πάνω την κρέμα και γαρνίρουμε με τα ολόκληρα μπισκότα που έχουμε κρατήσει, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια.

πηγη:gastronomos.gr/ediva.gr/el.wikipedia.org


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου