Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Οδοντοστοιχία:Οι κακές συνήθειες και τα χειρότερα τρόφιμα που χαλάνε τα δόντια


Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για το χαμόγελό μας! Καθημερινό σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος και τακτικές προληπτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο είναι το μυστικό για ένα στόμα απαλλαγμένο από τον πόνο.
Μεγάλοι παράγοντες που επιδρούν ιδιαίτερα αρνητικά στην υγεία των δοντιών μας είναι η διατροφή και οι κακές συνήθειες.
Δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια.Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα ή σπανιότερα, το 5% δεν τα βουρτσίζουν ποτέ και μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 35% τα βουρτσίζουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, όπως είναι το συνιστώμενο. 


Επιπρόσθετα, πολλοί τα βουρτσίζουν πολύ δυνατά, χρησιμοποιώντας σκληρή οδοντόβουρτσα και διαβρωτική οδοντόπαστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οδοντική αποτριβή, που χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της γραμμής των ούλων στα σημεία του υπερβολικού τριψίματος και τη δημιουργία σφηνοειδών εγκοπών στην επιφάνεια του δοντιού κοντά στην γραμμή των ούλων. 
Οι εγκοπές μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο και ευαισθησία και μερικές φορές χρειάζονται αποκατάσταση με ειδικά υλικά, όπως οι σύνθετες ρητίνες.

Τρίζουμε τα δόντια μας.
Ο τριγμός των δοντιών (επιστημονικά λέγεται βρουξισμός) είναι πιο συχνός σε περιόδους στρες και άγχους. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνισή του είναι η γενετική προδιάθεση, οι αλλαγές στην κροταφογναθική άρθρωση, ανατομικά και μυϊκά προβλήματα, τραυματισμοί κ.λπ. Οι πάσχοντες από τριγμό κάνουν μια ακούσια και μη ελεγχόμενη κίνηση που έχει σαν συνέπεια να «τρίβονται» οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου μεταξύ τους. 


Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν το αντιλαμβάνονται, διότι κατά κανόνα το κάνουν υποσυνείδητα ή στη διάρκεια του ύπνου, και το μαθαίνουν μόνο όταν ο ειδικός οδοντίατρος ή ορθοδοντικός εντοπίσει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα δόντια τους. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, όπως λέπτυνση και φθορά των δοντιών, πόνο στη γνάθο και τους μυς, κεφαλαλγίες, δυσκολίες στη μάσηση, σπασμένα δόντια κ.ά.

Μασάμε παγάκια.
Ειδικά το καλοκαίρι είναι μια πολύ δροσιστική συνήθεια που θεωρείται αθώα, αφού τα παγάκια δεν έχουν θερμίδες ή ζάχαρη. Ωστόσο, μπορεί να ραγίσουν ή να σπάσουν τα δόντια, να προκαλέσουν βλάβη στην αδαμαντίνη, να δημιουργήσουν πρόβλημα στα σφραγίσματα και στις προσθετικές εργασίες και να προκαλέσουν πόνο στους μυς της γνάθου. 


Αν η συνήθεια αυτή είναι χρόνια, μπορεί επίσης να ανακαλύψετε κάποια στιγμή ότι τα δόντια σας έχουν γίνει εξαιρετικά ευαίσθητα στα ψυχρά και στα θερμά ροφήματα και τρόφιμα, καθώς και ότι είναι ευάλωτα στην ανάπτυξη τερηδόνας. Ανάλογοι κίνδυνοι υπάρχουν και για όσους μασάνε άλλα αντικείμενα, όπως το στυλό τους, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τα δόντια σαν... ανοιχτήρια!

Χρησιμοποιούμε οδοντόπαστα χωρίς φθόριο.
Είναι αποδεδειγμένο ότι το φθόριο έχει καθοριστική σημασία για τη μείωση της τερηδόνας και των άλλων φθορών που προκαλούν τα τρόφιμα στα δόντια, καθώς και για την αποκατάσταση (επανασβεστίωση) των οδοντικών βλαβών κατά τα αρχικά στάδιά τους. 


Δυστυχώς πολλοί φοβούνται τις επιδράσεις του φθορίου στο σώμα και προτιμούν να προμηθεύονται οδοντόπαστες χωρίς φθόριο. Αν και είναι αλήθεια ότι το φθόριο σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικό, στις οδοντόπαστες υπάρχει σε ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες ούτε κατά διάνοια αγγίζουν τα τοξικά επίπεδα.

Καταναλώνουμε πολλή «κρυφή» ζάχαρη. 
Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να προστατεύουν τα δόντια τους από τη ζάχαρη που προστίθεται π.χ. στον καφέ ή που υπάρχει στα γλυκά. Ωστόσο, πιο επικίνδυνη είναι η «κρυφή» ζάχαρη που υπάρχει στα πιο απίθανα είδη, ακόμα και σε ορισμένα φάρμακα, δημητριακά πρωινού, ισοτονικά ροφήματα, φρουτοποτά κ.λπ., ενώ η χειρότερη όλων είναι αυτή που υπάρχει σε μπισκότα, καραμέλες, γλειφιτζούρια, ζελεδάκια και γενικά σε προϊόντα που κολλάνε στα δόντια ή παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Η ζάχαρη αντιδρά με την κολλώδη «πλάκα» που δημιουργείται από υπολείμματα τροφών και βακτήρια, και μετατρέπεται σε οξύ που διαβρώνει την αδαμαντίνη, ευνοώντας έτσι την εμφάνιση τερηδόνας.

Για να προστατευθείτε, να καταναλώνετε προϊόντα με ζάχαρη μαζί με το φαγητό, για να απομακρύνονται πιο γρήγορα από τα δόντια σας. Ειδάλλως θα πρέπει αμέσως μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλύνετε με άφθονο νερό το στόμα σας ή καλύτερα ακόμα να βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Καταναλώνουμε τρόφιμα που βλάπτουν τα δόντια όπως:
-Χυμό λεμονιού,γκρέιπφρουτ ή χυμό πορτοκαλιού που λόγο της οξύτητας τους μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών.

- Καραμέλες. Είτε σκληρές,είτε μαλακές,είτε με όξινη γεύση διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη ουσία και προκαλούν τερηδόνα.

-Πίκλες. Συχνά παράγονται σε όξινο μέσο (συνήθως ξύδι) που τους προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή και αλμυρή γεύση τους. Ταυτοχρόνως όμως τις μετατρέπουν σε πιθανή απειλή για την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών.Η λύση είναι επομένως να τις τρώτε πιο σπάνια και με το φαγητό.


-Αναψυκτικά,Αθλητικά ποτά,ανθρακούχα νερά,σόδες αλλά και οι λάιτ εκδοχές τους. Περιέχουν οξέα (ανθρακικό) και ζάχαρη που μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη ουσία αν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις. Αν δεν μπορείτε χωρίς αυτά, φροντίστε τουλάχιστον να τα καταναλώνετε μόνο μαζί με κύρια γεύματα της ημέρας, γιατί το φαγητό συμβάλλει στην εξουδετέρωση των οξέων.

-Κρασί.Το κόκκινο κρασί που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, όπως λέγονται, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια.Τις κηλίδες επιδεινώνουν οι τανίνες του κόκκινου κρασιού, οι οποίες έχουν την τάση να ξεραίνουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη.Επίσης τα διαβρωτικά οξέα των λευκών και των κόκκινων κρασιών επιτρέπουν στις χρωστικές άλλων τροφίμων να εισδύσουν πιο βαθιά στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας έτσι εντονότερες κηλίδες. Κατά συνέπεια, να πίνετε κρασί μόνο μαζί με φαγητό.

-Καφές και τσάι. Αποχρωματίζουν τα δόντια και δημιουργούν κηλίδες.Επίσης τα δόντια με έντονες κηλίδες από καφέ είναι κολλώδη και έτσι «προσελκύουν» τα υπολείμματα των τροφίμων και τα βακτήρια.α είδη του τσαγιού με μικρή περιεκτικότητα σε τανίνες (όπως το πράσινο, το λευκό και τα αφεψήματα βοτάνων) δύσκολα θα αποχρωματίσουν τα δόντια. Εννοείται πως με την προσθήκη ζάχαρης ή καραμέλας στον καφέ ή στο τσάι σας αυξάνεται και ο κίνδυνος τερηδόνας.

- Κράκερς, τσιπς κ.λπ. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου που συχνά μασουλάμε μέσα στην ημέρα, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια. Αντί λοιπόν να τα σιγομασουλάτε με τις ώρες, να τα τρώτε «μια κι έξω» και μετά να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας.

πηγη:onmed.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου