Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Φθινοπωρινές εκδρομές


Αν ένα φθινοπωρινό πρωινό ξυπνήσετε με ταξιδιάρικες διαθέσεις και η βάση σας είναι η Αθήνα, ιδού τρεις low budget μονοήμερες μόνο 2,5 ώρες από την πόρτα σας!

Βυτίνα,για ρομαντικούς περιπάτους

Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι στους πρόποδες του Μαινάλου,χτισμένη στα 1033 μέτρα υψόμετρο,38 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης.


Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο (πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους), και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά).
Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες.


Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό για όσους αγαπούν το σκι όταν έχει χιονίσει.
Επίσης είναι μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια.

Αράχωβα,για ένα κοσμοπολίτικο weekend

Αμφιθεατρικά απλωμένη στις νότιες απολήξεις του Παρνασσού, η Αράχοβα αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των χειμερινών θέρετρων στην Ελλάδα, προσφέροντας ένα σίγουρο weekend ορεινού κοσμοπολιτισμού μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα. 


Η κωμόπολη της Βοιωτίας, άλλωστε, χτισμένη στα 1.000 μ., πέρα από την πετρόχτιστη εσάνς γραφικότητας που διαθέτει, έχει αποκτήσει μια αξιοζήλευτη υποδομή υπηρεσιών για τον επισκέπτη (πολυτελή resorts και καλαίσθητοι ξενώνες, μοδάτα cafes, προσεγμένα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα). 

Ο στενός κεντρικός δρόμος (με τα ακόμα στενότερα πεζοδρόμια) αλλά και οι πλατείες γεμίζουν με εκδρομείς που αράζουν στα cafes και κάνουν προμήθειες (ντόπιο τυρί φορμαέλα, γλυκό καρυδάτο κ.ά.) στα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. 


Οι «πρωτάρηδες» με περιηγητική διάθεση θα ξεστρατίσουν στα σοκάκια με προορισμό το βράχο της Ώρας με το ρολόι (το πρώτο τοπόσημο της πόλης, που κλέβει το βλέμμα σου καθώς η Αράχοβα σου αποκαλύπτεται μετά την τελευταία στροφή του δρόμου) κι όσοι αντέχουν τον ανήφορο θα πάρουν τα 264 πέτρινα σκαλιά για την εκκλησία του Αϊ-Γιώργη. 


Όταν τα χιόνια σκεπάζουν τις πλαγιές του Παρνασσού, σκιέρ και μη παίρνουν την άγουσα για τα τρία χιονοδρομικά κέντρα και φυσικά για το Λιβάδι, τον οικισμό-δορυφόρο της Αράχοβας, που έχει αναπτυχθεί ραγδαία και άναρχα, φιλοξενώντας από ταβέρνες μέχρι πολυτελή εξοχικά.


Καλάβρυτα,το γραφικό καμάρι της Αχαΐας

Το μεγάλο φαβορί του χειμώνα στο Νομό Αχαΐας, κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των φυσιολατρών και των ski fans.
Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γραφικά από άποψη αρχιτεκτονικής (καταστράφηκαν άλλωστε σχεδόν ολοσχερώς από τους Γερμανούς), τα Καλάβρυτα περιτριγυρίζονται από ωραία φύση και σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία όπως το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. 


Τα Καλάβρυτα έχουν ζωντάνια και παλμό όλο το χρόνο, με αρκετές ταβέρνες, ξενοδοχεία και ξενώνες και αρκετά έντονη νυχτερινή ζωή.
μια και η νύχτα στα Καλάβρυτα έχει πολλές επιλογές


Θα τιμήσετε την περαντζάδα στον κεντρικό πεζόδρομο, θα περάσετε από το γραφικό σταθμό του οδοντωτού σιδηρόδρομου στην είσοδο του χωριού για λουκουμάδες και καφέ στο παλιό καφενεδάκι. 


Από εδώ ξεκινά τη διαδρομή του ο οδοντωτός για μια εξόρμηση στο φαράγγι του Βουραϊκού.Η βόλτα στο φαράγγι αναδίδει πάντα μια γοητευτική εσάνς από τα παλιά αφού είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία.


Αν όμως έχετε έρθει με διάθεση για πλήρες τουρ τότε μπορείτε να επισκεφθείτε το Μέγα Σπήλαιο, τη μονή Αγίας Λαύρας,το σπήλαιο των Λιμνών, το πλατανόδασος στο Πλανητέρο και το μνημείο εκτελεσθέντων.

Βέβαια το χιονοδρομικό κέντρο προσελκύει τους πάντες στις πίστες του,όταν το χιόνι ντύνει με άσπρη φορεσιά το ελατόδασος του Χελμού και φτάνει μέχρι τις στέγες των καλαβρυτινών σπιτιών.

πηγη:athinorama.gr
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου