Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κοτόπουλο

  No comments    
categories: 

Ψύξη και κατάψυξη

Τα ψώνια σας στο σουπερμάρκετ, στο πρατήριο κρεάτων ή στον κρεοπώλη της γειτονιάς καλό θα ήταν να είναι η τελευταία σας στάση προτού πάτε σπίτι.

Κατά την επιστροφή σας στο σπίτι, τοποθετήστε αμέσως το κοτόπουλο στο ψυγείο στους 4,8 βαθμούς Κελσίου αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε τις επόμενες μια-δυο ημέρες, διαφορετικά φυλάξτε το στην κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Το κοτόπουλο μπορεί να τοποθετηθεί στον καταψύκτη μέσα στο πακέτο που το αγοράσατε ή στην πλαστική μεμβράνη, εφόσον καταψύχεται για έναν-δύο μήνες. Για μεγαλύτερο διάστημα συστήνεται η φύλαξή του σε πλαστικά αεροστεγή δοχεία, τυλίγοντάς τα σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετώντας τα σε ειδικό σακουλάκι για την κατάψυξη.

Αν δεν θα χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο, τεμαχίστε το από την αρχή και φυλάξτε τις ποσότητες που θέλετε με τους πιο πάνω τρόπους. Το κατάλληλο τύλιγμα αποτρέπει το «έγκαυμα ψυκτήρων» που εμφανίζεται ως γκριζο-καφετί βούλα στο κοτόπουλο, λόγω του αέρα που εισχωρεί στην επιφάνειά του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αφαιρείτε το κατεστραμμένο κομμάτι προτού ή αφού μαγειρέψετε το φαγητό. Τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί μεγάλα «εγκαύματα» θα πρέπει να πετάγονται επειδή πιθανότατα το κρέας να έχει ξεραθεί πολύ ή έχασε τη γεύση του.

Απόψυξη

Τρεις τρόποι είναι οι ενδεδειγμένοι για να αποψύξετε τα κοτόπουλο: 1. στο ψυγείο, 2. σε λεκάνη με κρύο νερό και 3. στον φούρνο μικροκυμάτων. Ποτέ μην το αποψύχετε στον πάγκο της κουζίνας ή οπουδήποτε αλλού. Το ιδανικό είναι να προγραμματιστείτε την αργή απόψυξή του στο ψυγείο.

Για το χωρίς κόκαλα κοτόπουλο (φιλέτο) συνήθως η απόψυξη γίνεται μέσα σε ένα βράδυ, ενώ για ολόκληρο κοτόπουλο ή για κομμάτια με κόκαλο μπορεί να πάρει ένα-δυο 24ωρα. Όταν το κοτόπουλο αποψυχθεί μπορεί να φυλαχτεί στο ψυγείο μία ή δύο ημέρες ακόμη, προτού μαγειρευτεί. Το κοτόπουλο μπορεί να αποψύχεται μέσα σε κρύο νερό, όπως είναι με τη συσκευασία του ή σε αδιάβροχη σακούλα. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 30 λεπτά για να μένει παγωμένο.

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο βάρους 1,36-1,82 κιλού ή μια συσκευασία με τεμαχισμένο κοτόπουλο θα ξεπαγώσει μέσα σε δυο-τρεις ώρες. Συσκευασμένο φιλέτο κοτόπουλο βάρους 0,450 γραμμαρίων θα ξεπαγώσει σε μία ώρα ή λιγότερο, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Αν το κοτόπουλο αποψυχθεί στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να μαγειρευτεί αμέσως, αφού κάποια σημεία από το κοτόπουλο παραβράζουν, σε σημείο που αρχίζουν να ψήνονται. Δεν συστήνεται η φύλαξη μισοψημένου φαγητού, λόγω της δημιουργίας βακτηρίων που δεν μπορούν μετά να καταπολεμηθούν.

Τέλος, ποτέ μη μαγειρεύετε το κοτόπουλο παγωμένο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε φουρνάκι. Μπορείτε, όμως, να το ψήσετε απευθείας στον φούρνο ή στην εστία, αλλά θα απαιτηθεί 50% περισσότερος χρόνος.
πηγη:kotopoulaanezas.gr


Κοτόπουλο:Χειριστείτε το σωστά 


Μαρινάρισμα κοτόπουλου 

Τεχνικές κοπής ψημένου κοτόπουλου 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου