Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Εμβόλιο της γρίπης:Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

  No comments    
categories: 





Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη. Ενδείκνυται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού και είναι προτιμότερο να γίνεται τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο πριν ξεκινήσει το κύμα γρίπης.


Ακόμη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εμβολίου είναι η ίδια με αυτή της προηγούμενης περιόδου, ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο γιατί η ανοσία που αφήνει το εμβόλιο εξασθενεί μετά από 6 μήνες περίπου . Προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη αναπτύσσονται 2 περίπου εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
Παρόλο που ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα.

Οι ενήλικες χρειάζονται μία μόνο δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου γρίπης δεν προσφέρει στην βελτίωση της ανοσίας. Μόνο σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 8 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά κατά της γρίπης πρέπει να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα η μία από την άλλη.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β.
Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ σοβαρά, αλλά οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι τη ξεπερνούν χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκές.
Αντίθετα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και στο θάνατο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

-Ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

-Παιδιά και ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ή νευρομυϊκά νοσήματα.

-Όσοι φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

-Οι έγκυες και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών.

-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια.

-Προσωπικό και εσωτερικοί μαθητές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.

-Όσοι μένουν μαζί ή φροντίζουν μωρό ηλικίας &lt; 6 μηνών


Πώς λειτουργεί το αντιγριπικό εμβόλιο?

Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Αυτά τα αντισώματα παρέχουν προστασία έναντι των ιών που είναι στο εμβόλιο. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει από τους ιούς γρίπης που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο έτος με βάση τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από τους πάσχοντες

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της γρίπης?

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου (δηλαδή η ικανότητά του να αποτρέψει την ασθένεια της γρίπης) ποικίλει από χρονιά σε χρονιά. Όταν οι ιοί της γρίπης που περιλαμβάνει το εμβόλιο είναι παρόμοιοι με τους ιούς που κυκλοφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι πολύ αποτελεσματικό. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το70%-90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Αλλά και όσα άτομα αρρωστήσουν τελικά παρόλο που έχουν εμβολιαστεί , θα έχουν ηπιότερη νόσο από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και λιγότερες επιπλοκές .


Αντενδείξεις - Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται :

1. όσοι έχουν παρουσιάσει σοβαρή αλλεργία στο αυγό (τα στελέχη του εμβολίου καλλιεργούνται σε αυγά ).

2. άτομα με ιστορικό συνδρόμου Guillain-Barré (μια σοβαρή παραλυτική ασθένεια )

Επίσης ο εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται κατά τη διάρκεια οξέων εμπύρετων νοσημάτων.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες και υποχωρούν σύντομα :

* Ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού.

* Χαμηλός πυρετός , πονοκέφαλος, μυαλγίες και αρθραλγίες και διαρκούν συνήθως 1- 2 ημέρες .

πηγη:iatropedia.gr/Χριστίνα Ι. ΜπουντούρηΓενικός – Οικογενειακός Ιατρός/iatrica.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου