Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Θηλώματα:Τι θα πρέπει να γνωρίζετε

  No comments    
categories: 

Τα θηλώματα (skin tags) εμφανίζονται το ίδιο συχνά και στα δυο φύλλα. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα αναπτύξουν ένα θήλωμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτιμάται, ότι 60% των ανθρώπων μετά την ηλικία των 25-30 εμφανίζει θηλώματα μέχρι και την ηλικία των 70 ετών.


Tα θηλώματα δεν είναι σπίλοι (ελιές)

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος και δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους σπίλους (ελιές). Ουσιαστικά πρόκειται για μαλακές βλάβες, με λεία επιφάνεια προεξοχής που έχουν συνήθως μίσχο, με διάμετρο 1-3 χιλιοστά και ύψος περίπου 5 εκατοστά.

Συνήθως έχουν το χρώμα του δέρματος, ενώ αρκετές φορές είναι ροδαλά και σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται στις αποχρώσεις του καφέ.

Τι πρέπει να προσέξετε αν εμφανίζετε θηλώματα

-Να αποφεύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο
-Να μην φοράτε αλυσίδες ή κολιέ στο λαιμό
-Να αποφεύγετε το ξύρισμα στις περιοχές πχ μασχάλες, γεννητικά όργανα – σε περιοχές που υπάρχουν θηλώματα
-Να χρησιμοποιείτε ξυραφάκια και νυχοκόπτες μια χρήσης
-Να μην αγγίζετε και να μην πειράζετε τα θηλώματα
-Να φροντίζετε επιμελώς την υγιεινή και καθαριότητα των χεριών σας
-Να αποφεύγετε το τρίψιμο με δάχτυλα ή νύχια στα σημεία που προκαλείται κνησμός (φαγούρα)
-Άμεση καταστροφή και αφαίρεση θηλωμάτων με laser μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.
-Ο εμβολιασμός κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, καθώς προστατεύει από τους HPV 6,11,16,18.

Οι περιοχές όπου εμφανίζονται συνήθως τα θηλώματα είναι:

-το πρόσωπο, κυρίως τα βλέφαρα
-ο λαιμός
-οι μασχάλες
-το στήθος
-κάτω από τους μαστούς
-στον κορμό
-στην πλάτη, στη γραμμή του στηθόδεσμού
-στη μηροβουβωνικές περιοχές

Επιπλέον συνθήκες που πιθανόν να προδιαθέτουν την εμφάνιση των θηλωμάτων είναι η εγκυμοσύνη και το αυξημένο σωματικό βάρος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εμφάνιση των θηλωμάτων ενδέχεται να σχετίζεται και με την οικογενειακή προδιάθεση καθώς αρκετές φορές έχει παρατηρηθεί ότι αν ένα άτομο στην οικογένεια πάσχει από θηλώματα πιθανώς να τα εμφανίσουν και κάποια μέλη της.

Τα θηλώματα, αν και ασυμπτωματικά, είναι ενοχλητικά

Τα θηλώματα είναι ασυμπτωματικά, δηλαδή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο είναι αρκετά ενοχλητικά καθώς παρουσιάζουν αίσθημα κνησμού και καύσου, κυρίως το καλοκαίρι και πιθανόν να οδηγήσουν σε μικροτραυματισμούς ή σε δημιουργία φλεγμονής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση στραγγαλισμού του μίσχου τους καθώς είναι μια συνθήκη που μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσα κατάσταση και πόνο.

Η αφαίρεση των θηλωμάτων είναι επιβεβλημένη, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για αισθητικούς.

Αφαίρεση θηλωμάτων με laser CO2

Η αφαίρεση θηλωμάτων με laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία θηλωμάτων που οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών, χωρίς να δημιουργεί σημάδια και ουλές στο δέρμα. Η χρήση του CO2 laser είναι ανώδυνη, αναίμακτη και αμέσως μετά την αφαίρεση θηλωμάτων με laser επιστρέφει κανείς αμέσως στις δραστηριότητές του.

Η δέσμη του laser κατευθύνεται με ακρίβεια χιλιοστού στο σημείο που θέλουμε χωρίς να επηρεάζεται καθόλου ο γύρω υγιής ιστός. Η αφαίρεση θηλωμάτων με laser διενεργείται αποκλειστικά από ιατρό δερματολόγο. Με τη laser αφαίρεση θηλωμάτων μπορούμε να επέμβουμε και σε ευμεγέθη θηλώματα όπως η τέρμινθος


Αφαίρεση θηλωμάτων με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)

Αφαίρεση θηλωμάτων μπορεί να γίνει και με την μέθοδο της κρυοχειρουργικής. Το υγρό άζωτο, είτε με απευθείας ψεκασμό, είτε με τη χρήση μεταλλικού κρυοδίου ψύχει το θήλωμα, με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνώνεται και να αποπίπτει. 

Η αφαίρεση θηλωμάτων με τον τρόπο αυτό είναι από τις παλαιότερες και γνωστότερες μεθόδους αφαίρεσης θηλωμάτων. Έχει όμως ένα μειονέκτημα: τα θηλώματα δεν εξαφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται λίγες ημέρες για να εξαλειφθούν και κάποια από αυτά θα χρειαστούν πάνω από μία συνεδρία. 
Το θήλωμα ψύχεται στους -196ο C, με αποτέλεσμα να σταματά η αγγείωση και η αιμάτωσή του και να νεκρώνεται. Η αφαίρεση θηλωμάτων όμως με τη μέθοδο της ψύξης οδηγεί σε μεγάλη βλάβη των γύρω ιστών και κατά συνέπεια σε ουλές και σημάδια.


Αφαίρεση θηλωμάτων με διαθερμοπηξία

Με την μέθοδο αυτή, η αφαίρεση θηλωμάτων λαμβάνει χώρα με εφαρμογή ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας (ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων).
Είναι μία αρκετά επώδυνη μέθοδος που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητικές ουλές και δεν συνιστάται σήμερα.

Αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά

Η χειρουργική αφαίρεση θηλωμάτων μπορεί να λάβει χώρα σε πολύ μεγάλα θηλώματα και κρεμάμενη τέρμινθο. 



πηγη:tzermias.gr/ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ DR. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΤΖΕΡΜΙΑΣ/cosmeticdermamedicine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου