Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Αμερικάνικο cheesecake


Το τσιζκέικ (στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού) είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις, από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αυγών και ζάχαρης. 
Το κατώτερο στρώμα ή βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη ή σπογγώδες κέικ. Στο τελικό στρώμα το γλυκό διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα. 
Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών, πχ. ψημένο ή ψυγείου, με αυγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα (οπότε και λέγεται μυζηθρόπιτα) αντί για τυρί κρέμα.

Αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από τη Αρχαία Ελλάδα, όταν ήταν δημοφιλές φαγητό και στα σχετικά συγγράματα που διασωζόνται αναφέρεται ως πλακούντας.


Η μοντέρνα έκδοση του τσίζκέικ, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, στη προσπάθειά του να παράγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ, και αποτελεί το κύριο συστατικό των τσίζκεϊκ ανά την υφήλιο.

Στην αυθεντική αμερικάνικη συνταγή cheesecake η κύρια διαφορά από τα τσιζκέικ που φτιάχνουμε συνήθως, είναι ότι η βάση και η γέμιση ψήνονται. Το γλυκό έχει εξαιρετική γεύση και μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και σκέτο. Συνοδεύεται πολύ ωραία με φρέσκα φρούτα, δεμένη κομπόστα ή μαρμελάδα.

Υλικά για τη βάση

 (Μερίδες 10-12)


250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο λιωμένο


Υλικά για την κρέμα

1200 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
6 αυγά και 2 κρόκους
λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας

Εκτέλεση για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο στην κουζινομηχανή με τα μαχαίρια.
Με λίγο λιωμένο βούτυρο περνάμε τα πλάγια της ταρτιέρας για να ξεφορμάρεται εύκολα το τσιζκέικ μας.

Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της ταρτιέρας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση και ψήνουμε στον φούρνο για 13 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Εκτέλεση για την κρέμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα.
Είναι βασικό το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 

Βάζουμε το τυρί κρέμα στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει και να σπάσουν τυχόν σβόλοι που έχει.
Προσθέτουμε ζάχαρη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει τυρί που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. 
Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην ταρτιέρα μας. 
Με μία σπάτουλα απλώνουμε το μείγμα μας.

Βάζουμε στον φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε τον φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100ο C και ψήνουμε για 1,5 ώρα.


Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα που το είχαμε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, που το βάζουμε άκρη άκρη στο ταψάκι και γύρω γύρω με πολύ προσοχή ξεκολλάμε το κέικ.
Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάζουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά (2 ώρες).
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.Σερβίρουμε με το γλυκό βύσσινο.

Tip
Είναι απαραίτητο να ξεκολλήσουμε το τσιζκέικ από τα τοιχώματα του σκεύους μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο γιατί αλλιώς θα σπάσει η επιφάνεια του και δεν θα είναι τόσο εμφανίσιμο.

πηγη:akispetretzikis.com/wikipedia.gr/demideli.com

1 σχόλιο:

  1. Έτσι ακριβώς το φτιάχνω. Στο ψήσιμο προς το τέλος η κρέμα μου σπάει. Γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή