Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Στόλεν (Stollen)



Πρωταγωνιστής των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Γερμανία είναι το κέικ χριστόλεν ή στόλεν (christollen/Stollen) που σερβίρεται παντού και θεωρείται η λιχουδιά όλης της χώρα με ιδιαίτερη προέλευση τη Δρέσδη. 
Είναι ένα γλύκισμα με φρούτα,ξηρούς καρπούς και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη το οποίο μπορεί να σερβιριστεί σαν επιδόρπιο αλλά και μαζί με τον απογευματινό καφέ.
Υλικά

400 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις 
1 φακελάκι (8 γρ.) Μαγιά Στιγμής 
170 ml φρέσκο γάλα ζεστό (περίπου 40° C)
2 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
50 ml μπράντι
100 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. σταφίδες ξανθές
200 γρ. λευκά αμύγδαλα, χονδροσπασμένα
100 γρ. πορτοκάλι γλασέ, σε μικρά κυβάκια
100 γρ. κερασάκια γλασέ, σε μικρά κυβάκια
70 γρ. ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το ζεστό γάλα και τη μαγιά στιγμής,  ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρώς.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψει το μείγμα. 
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τη μισή ποσότητα από το αλεύρι,την κανέλα και το μπράντι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αναμειχθούν. 

Προσθέτουμε τις σταφίδες (μαύρες και ξανθές), τα αμύγδαλα, τα φρούτα γλασέ και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη. 
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, αδειάζουμε τη ζύμη, τη ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και πλάθουμε σε μια μακρόστενη φρατζόλα. Βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε με βούτυρο το στόλεν πριν το πασπαλίσετε με την άχνη.

πηγη:gastronomos.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου