Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Άγιος Βαλεντίνος:Ολόκληρο το μενού για μια ξεχωριστή μέρα

  No comments    
categories: 

Το βράδυ της ημέρας των ερωτευμένων κάποιοι επιλέγουν να το περάσουν 
παρέα με κεράκια, μουσική και πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.
Το να προετοιμάσεις ένα δείπνο για το άλλο σου μισό στο σπίτι, δεν απαιτεί πτυχίο στη μαγειρική, ούτε στη διακόσμηση και ούτε πολλά λεφτά.
Η πρόταση για το δείπνο του Αγίου Βαλεντίνου (αλλά και όποιας άλλης μέρας) είναι ένα ολόκληρο μενού για να δώσετε πραγματικά ένα ιδιαίτερο (και νόστιμο) τόνο στην ξεχωριστή αυτή μέρα.
Μην ξεχάσετε να διακοσμήσετε τον χώρο σας αναλόγως και να συνδυάσετε το φαγητό σας πάντα με την σωστή επιλογή κρασιού.





Ερωτικό μαρτίνι αλά γαλλικά
Ένα κλασικό κοκτέιλ , είναι ότι πρέπει για να ανάψουν τα αίματα το πιο ερωτικό βράδυ του χρόνου!

Υλικά
1 ½ σφηνάκι βότκα (κατά προτίμηση Stolichnaya)
1 ½ σφηνάκι λικέρ
2 σφηνάκια χυμό ανανά
Εκτέλεση
Για να φτιάξεις με τα χεράκια σου το πιο ερωτικό κοκτέιλ, δεν έχεις παρά να προσθέσεις όλα τα συστατικά σε ένα σέικερ, μαζί με θρυμματισμένο πάγο και να ανακινήσεις καλά ο μείγμα για δέκα περίπου δευτερόλεπτα και να βάλεις το μίγμα σε ένα ποτήρι για μαρτίνι!




                       Κανταΐφι σουφλέ με τυριά, ζαμπόν και πιπεριές Φλωρίνης 
Μια συνταγή του ονείρου για να προθερμάνετε γευστικά τον αγαπημένο σας!
Υλικά 
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
6 αβγά
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 πρέζες μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για τη γέμιση τυριών
300 γραμ. φέτα τριμμένη
300 γραμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
300 γραμ. κασέρι τριμμένο
300 γραμ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 αβγά
1/4 φλ. ελαιόλαδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για το σουφλέ τυριών, πρώτα βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές για 4′-5′ ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Τρίβουμε όλα τα τυριά σε χοντρό τρίφτη μέσα σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αβγά χτυπημένα, το ελαιόλαδο, το πιπέρι και τις χλιαρές πλέον πιπεριές. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά.

Χωρίζουμε το φύλλο κανταΐφι σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε και αφρατεύουμε το κανταΐφι με τα δάχτυλα. Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο πυράντοχο σκεύος και αδειάζουμε τη γέμιση. Από πάνω σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, αφού το ανοίξουμε με τα δάχτυλα, ώστε να αφρατέψει. Κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια.

Χτυπάμε σε μπολ τα 6 αβγά με το γάλα, την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε το κανταΐφι. Αφήνουμε να σταθεί για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να ρουφήξει τα υγρά και να φουσκώσει το κανταΐφι. Περιχύνουμε έπειτα με το λιωμένο βούτυρο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC και ψήνουμε για 50′ περίπου, ώσπου να ροδίσει καλά και να φουσκώσει.


Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ρόδι 
Μια συνταγή απλή και πολύ εύκολη για μια πράσινη σαλάτα από σπανάκι που την αποθεώνουν
το κρεμώδες αβοκάντο και το ζουμερό ρόδι περιχυμένη με ένα νοστιμότατο ντρέσινγκ!


Υλικά
½ κιλό σπανάκι (μόνο τα φύλλα) 
1 μαρούλι 
2 ματσάκια ρόκα 
2 αβοκάντο ώριμα, σε κομμάτια,
περασμένα με χυμό λεμονιού 
4 κρεμμύδια φρέσκα 
½ ρόδι καθαρισμένο 
Για το ντρέσινγκ
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
1/4 φλιτζανιού ξίδι 
½ κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon 
1 κουτ. σούπας χυμό ροδιού 
1 σκελίδα σκόρδο 
½ κουτ. γλυκού μέλι 
αλάτι, πιπέρι 
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε κομμένα σε μια σαλατιέρα. Aνακατεύουμε τα υλικά του dressing και αφού τα αφήσουμε για 30 λεπτά περίπου να ενωθούν οι γεύσεις τους, αφαιρούμε το σκόρδο και περιχύνουμε τις πρασινάδες της σαλάτας.



Παπαρδέλες με κοτόπουλο αλά κρεμ
Μια φανταστική συνταγή που σίγουρα θα ξετρελάνει με την υπέροχη γεύση της το άλλο σας μισό!

Υλικά
400 γρ. φρέσκα μανιτάρια 
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο χωρίς κόκαλο και δέρμα 
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
αλάτι 
πιπέρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι 
1 κόκκινη πιπεριά 
1 κίτρινη πιπεριά 
3 σκ. σκόρδο 
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι 
2 κ.σ. βούτυρο 
50 γρ. κονιάκ 
150 γρ. νερό 
150 γρ. κρέμα γάλακτος 
200 γρ. τυρί κρέμα 
1 κύβο κότας 
500 γρ. παπαρδέλες 
βρασμένες για 2 λεπτά λιγότερο 
από της οδηγίες της συσκευασίας 
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 


Για το σερβίρισμα 
1 κ.σ. θυμάρι 
πιπέρι 
flakes παρμεζάνας 


Εκτελεση
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε 4 κομμάτια.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος τους και να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.


Βάζουμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ. και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε ξανά το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ. και τα ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο και σβήνουμε με το κονιάκ. Ρίχνουμε το νερό, τα μανιτάρια, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το τυρί και να ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
Προσθέτουμε τον κύβο και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις παπαρδέλες στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τη σάλτσα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι, πιπέρι και flakes παρμεζάνας.


Ο γλυκός επίλογος

Τιραμισού 
Η ονομασία τιραμισού, είναι σύνθετη λέξη (tirare mi su) και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά" ή "ανέβασέ με". Αυτή η ονομασία επιλέχθηκε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του γλυκού αυτού σε καφεΐνη (espresso), η οποία σε συνδυασμό με τη σοκολάτα δίνει ενέργεια σε όποιον το τρώει!!! 

Υλικά 
375 γρ. μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου 
6 κ.σ. ζάχαρη άχνη (100 γρ.) 
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
110 γρ. μαρσάλα ή μαυροδάφνη(ή κονιακ) 
75 ml καφές εσπρέσο δυνατός 
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη 
225 ml καφές εσπρέσο δυνατός για να βουτήξουμε τα μπισκότα 
50 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια 
36 σαβαγιάρ 
λίγο κακάο τριμμένο για πασπάλισμα 
λίγο ξύσμα σοκολάτας κουβερτούρας 
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαυροδάφνη, τον καφέ και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με μία μαρίζ παίρνουμε ότι έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου μας και χτυπάμε ξανά μέχρι να σφίξει το μείγμα.

Με το που σφίξει το τυρί μας, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πάρει τη μορφή γιαουρτιού.
Μόλις είναι έτοιμη αφαιρούμε από τον κάδο και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τον καυτό καφέ, προσθέτουμε τα κομμάτια κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Παίρνουμε ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 20x30 εκ.
Επαναλαμβάνουμε και για τα υπόλοιπα μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια της βάσης. (18 σαβαγιάρ)

Από πάνω στρώνουμε τη μισή κρέμα.
Παίρνουμε πάλι ένα σαβαγιάρ, από τη μεριά της ζάχαρης, το βουτάμε στιγμιαία στον καφέ και στρώνουμε από πάνω κάθετα στα προηγούμενα.
Επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα 18 σαβαγιάρ και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες να δέσει το γλυκό μας.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και με ένα πιρούνι δίνουμε σχήμα στο γλυκό μας.
Πασπαλίζουμε με κακάο, ξύσμα μαύρης σοκολάτας κουβερτούρα και κόβουμε σε κομμάτια.



Μπισκότα red velvet
Το κόκκινο είναι το χρώμα του έρωτα! Τον γιορτάζουμε με αφράτα μπισκοτάκια red velvet με απαλή κρέμα που θα τα λατρέψετε όπως τον αγαπημένο σας!
Για τα μπισκότα 
70 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου 
100 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου 
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό 
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα 
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
250 γρ. αλέυρι γ.ο.χ. 
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
1 κ.σ. κακάο 
100 γρ. λευκή κουβερτούρα 
1 πρέζα αλάτι 
100 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα 
Για τη γέμιση 
140 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου 
40 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
70 γρ. ζάχαρη άχνη 
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 
Εκτέλεση
Για τα μπισκότα 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, το αυγό, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει και ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν, το κακάο, τη λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε το μείγμα με τα στερεά στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να ξεκουραστεί η ζύμη.
Αφαιρούμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 20 μπαλάκια 30 γρ. το καθένα.

Τα περνάμε από τη ζάχαρη άχνη και τα μεταφέρουμε σε 2 ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν τα πιέζουμε με τα χέρια μας, θα ανοίξουν μόνα τους την ώρα που θα ψήνονται.
Ψήνουμε για 12 λεπτά και στη συνέχεια, αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσουν.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, το βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε μέχρι να σπάσει το βούτυρο και ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσει και σφίξει η κρέμα.

Για τη σύνθεση
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα κορνέ και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση στα μισά μπισκότα.
Καλύπτουμε από πάνω με τα άλλα μισά μπισκότα και σερβίρουμε.

πηγη:akispetretzikis.com/womenonly.gr/argiro.gr








































































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου