Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ποντιακή τυρόπιτα περέκ στο τηγάνι

  No comments    
categories: 



Περέκ ή φυλλωτά, αυτά τα παραδοσιακά, ποντιακά, υπέροχα, αχνόλευκα, αποξηραμένα φύλλα με τις γνωστές φουσκάλες στην επιφάνειά τους που κάνουν μια νοστιμότατη πίτα σε χρόνο ρεκόρ!!!
Τα φύλλα αυτά είναι η λύση των Ποντίων γυναικών για να κάνουν πίτα, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Συνήθιζαν να τα ετοιμάζουν κάθε Σεπτέμβρη και να τα φυλάνε στο σπίτι τους για ένα ολόκληρο χρόνο. 
Η ζύμη έχει μόνο αλεύρι, νερό και αλάτι και στέγνωνε πολύ καλά με τον μαστορικό τρόπο ψησίματος πάνω στο σάτσι (μεταλλική επιφάνεια στηριγμένη πάνω στην πυροστιά, πάνω από κάρβουνα).
Μπορείτε να τα βρείτε σε  μαγαζιά με εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα. Αν όμως δεν βρείτε περέκ μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με χωριάτικο φύλλο.

Δοκιμάστε μία από τις πιο εύκολες και γρήγορες τυρόπιτες με τραγανό φύλλο και γέμιση με τυρί που λιώνει και ξεμυαλίζει!

Υλικά 
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
500 γραμ. φέτα
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για την τυρόπιτα περέκ στο τηγάνι, ανοίγετε τα χωριάτικα φύλλα και τα κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια στη διάμετρο του τηγανιού. Τα αραδιάζετε σε λαμαρίνες και τα ψήνουμε για 10′ στους 160 βαθμούς C να στεγνώσουν.

Ζεσταίνετε το λάδι στο τηγάνι και ραντίζετε τα ξερά φύλλα με λίγες σταγόνες νερό για να μαλακώσουν και να μην σπάσουν κατά τη διαρκεια που θα φτιάχνετε την τυρόπιτα. Ξεκινάτε και κάνετε στρώσεις στο τηγάνι, φύλλο-φέτα-φύλλο-φέτα-φύλλο. Δηλαδή 3 στρώσεις με φύλλο κι ενδιάμεσα 2 στρώσεις με τρίμματα φέτας.

Ροδίζετε την πίτα για λίγα λεπτά από την μια πλευρά και αναποδογυρίζετε από την άλλη να ροδίσει και η άλλη πλευρά.

Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε την πίτα ζεστή.

Εναλλακτικά, αν έχετε γκάζι ή ανοιχτή φωτιά, ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά ένα ταψί και ακουμπάτε τα μαλακά χωριάτικα φύλλα για λίγα λεπτά να στεγνώσουν. Αναποδογυρίζετε να στεγνώσουν κι από την άλλη πλευρά.

Tip:
-Η πίτα μπορεί να γίνει και ατομική με ένα φύλλο αντί να χρησιμοποιήσετε τρία.
Ψεκάζετε το φύλλο με νερό και από τις δύο πλευρές για να να μαλακώσει.
Προσθέτετε στη μισή επιφάνεια του λίγη φέτα σε τρίμμα
Λαδώνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ελαφρά σε μέτρια φωτιά στην αρχή και μετά σε χαμηλή, για 20-30λεπτά, φροντίζοντας να το γυρίσετε μερικές φορές.
Το αφήνουμε λίγο να ψηθεί και το διπλώνουμε σαν «μαντηλάκι».

-Μαζί με τη φέτα μπορούμε να βάλουμε και άλλα τριμμένα τυριά και να αρωματίσουμε με φρέσκο ή ξερό δυόσμο.

-Μπορείτε να την φτιάξετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας, ό,τι κατεβάσει η φαντασία σας και ό,τι έχει το ψυγείο σας. Γίνεται γλυκιά ή αλμυρή, κυριολεκτικά, με ό,τι τρώγεται.

πηγη:argiro.gr /tastefull.gr/pirouni.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου