Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Βαρένικα:Τα ποντιακά ραβιόλια

  No comments    
categories: 

Η Ποντιακή κουζίνα με τα πλούσια και γευστικά εδέσματα βασίζεται περισσότερο στα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το τυρί και τα ζυμαρικά και λιγότερο στο κρέας. 
Η κουζίνα του Πόντου περιλαμβάνει πολλές πίτες και γλυκά
Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα όπως την Τραπεζούντα, Σαμψούντα και την Κερασούντα η κουζίνα  έφερε έντονες Ρωσικές επιρροές. Τα πιροσκία (πιτάκια από πατάτα και κιμά) τα πλινία  η σούπα μπορτς και τα βαρένικα είναι μερικές από τις ρώσικες συνταγές που καθιερώθηκαν στην ποντιακή κουζίνα.

Τα βαρένικα τα έφεραν στην Ελλάδα οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23.
Υπέροχα παραδοσιακά ποντιακά ζυμαρικά γεμιστά με απαλό ανθότυρο και φέτα.
Υλικά 
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
2 πρέζες αλάτι 
200γρ.φέτα 
200γρ.ανθότυρο 
125 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο 
1 κουτ. σουπ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μία σφιχτή ζύμη.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου και έπειτα, ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
Κόβετε από το φύλλο τετραγωνάκια ή στρόγγυλα με ένα ποτήρι. Γεμίζουμε το κάθε ένα με λίγο τυρί και κατόπιν κλείνουμε καλά πατώντας με τα δάχτυλά μας τις άκρες.

Αφού τα φτιάξετε όλα, βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τα ρίχνετε μέσα ένα ένα σιγά σιγά προσέχοντας να μην ανοίξουν.

Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά το πολύ!
Τα βγάζετε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά. Τα τοποθετείτε σε μια βαθιά πιατέλα και τα διατηρείτε ζεστά. Συνεχίζουμε μέχρι να βράσουν όλα τα βαρένικα.

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε καλά το αγελαδινό βούτυρο μαζί με την πάπρικα και περιχύνομε τα βαρένικα. Τρώγονται μόνο ζεστά.


πηγη:sintagesgiagias.gr/athensmagazine.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου