Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Tσουχτή:Η μανιάτικη μακαρονάδα

  No comments    
categories: 

Η Μάνη, με την τσουχτή, φέρνει στην ελληνική κουζίνα,μια εξελιγμένη γευστικά χρήση των διαθέσιμων υλικών.

Η τσουχτή είναι μια μακαρονάδα με μυζήθρα ξερή, καβουρντισμένη σε βούτυρο και ένα αυγό τηγανητό πάνω της. Φτωχό φαγητό σε υλικά, πολύ δυναμωτικό γιατί τ
ο τηγανητό αυγό, λόγω, ελλείψει του κρέατος πρόσθετε πρωτεΐνη στο φαγητό και χορταστικό.

Σε μια αυθεντική τσουχτή πρέπει....
-Το μακαρόνι να είναι τρυφερό. Ιδανικά να είναι ξερό σπιτικό ζυμαρικό, που είναι πιο απαλό όταν βράζει. Υπάρχουν πολλές μικρές βιοτεχνίες ζυμαρικών που παράγουν σπιτικά ζυμαρικά κατάλληλα γι’αυτό το πιάτο. 

Αν βάλουμε έτοιμα μακαρόνια της πρέσας, να διαλέξουμε οπωσδήποτε μακαρόνια με τρύπα Νο 2,3 ή 5, γιατί είναι πιο μαλακά από τα συμπαγή σπαγγέτι τα οποία δεν είναι κατάλληλα γι’ αυτό το πιάτο.

-Το τυρί είναι απαραίτητα μυζήθρα. Γιατί η μυζήθρα είναι στεγνή και άπαχη, γι’αυτό χρυσίζει στο βούτυρο και δεν λυώνει. 
Βάλτε βούτυρο γάλακτος για να χρυσίσετε την μυζήθρα και νωπό βούτυρο για να τηγανίσετε το αυγό. Χρησιμοποιούμε βούτυρο και όχι λάδι, γιατί το βούτυρο έχει άρωμα και γλύκα και καθώς καβουρντίζει τη μυζήθρα αναδύονται τα αρώματα του βουτύρου και της μυζήθρας.

-Το μαύρο πιπέρι είναι βασικό συστατικό του πιάτου. Φρεσκοτριμμένο οπωσδήποτε.Προσθέσετε στο τέλος του καβουρντίσματος του τυριού, να ζεσταθεί και να μυρωδίσει κι αυτό.

Υλικά 
(για 4 άτομα)

1 πακέτο μακαρόνια Νο 5
300 γρ. μυζήθρα ξερή, ψιλοτριμμένη 
λίγη ακόμη για το σερβίρισμα
4 κ.σ.βούτυρο γάλακτος
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι


Για τα αυγά
1 κουταλιά σούπας βούτυρο νωπό
4 αυγά


Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. 

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο γάλακτος να ζεσταθεί και προσθέτουμε την τριμμένη μυζήθρα. Ανακατεύουμε απαλά και τακτικά,με μια ξύλινη σπάτουλα ώστε να ροδοψηθεί η μυζήθρα. Μην την αφήσετε να καεί γιατί θα πικρίζει. Προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια, και τα αφήνουμε στην κατσαρόλα,μόλις το μείγμα του τυριού είναι έτοιμο,το αδειάζουμε πάνω από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να μοιραστεί ομοιόμορφα.

Σε ένα τηγάν
ι βάζουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τα αυγά μάτια (κατά προτίμηση μελάτα).

Σερβίρουμε στο πιάτο τα μακαρόνια και από πάνω προσθέτουμε το τηγανιτό αυγό. Τρίβουμε πιπέρι και επιπλέον μυζήθρα και σπάμε τον κρόκο για να «τρέξει» μέσα στα μακαρόνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν θέλετε μπορείτε να καβουρντίσετε τη μυζήθρα  με 100 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας βούτυρο.Και να τηγανίσετε τα αυγά μάτια σε λίγο ελαιόλαδο.

πηγη:tastefull.gr/kathimerini.gr















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου