Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Τούρτα σοκολάτα με μασκαρπόνε


Το μασκαρπόνε προέρχεται από την περιοχή ανάμεσα στο Λόντι και στο Αμπιατεγκράσο στην Ιταλία νοτιοδυτικά του Μιλάνου, πιθανώς από τα τέλη του 16ου ή αρχές του 17ου αιώνα.
Έχει το άσπρο χρώμα του γάλακτος και είναι εύκολο στο άλειμμα. Χρησιμοποιείται σε διάφορα πάτα της Λομβαρδίας και θεωρείται σπεσιαλιτέ στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά στο μοντέρνο ιταλικό επιδόρπιο γνωστό ως τιραμισού και ορισμένες φορές χρησιμοποιείται αντί του βουτύρου ή της παρμεζάνας για την πύκνωση και τον εμπλουτισμό του ριζότο (risotto στα ιταλικά)

Δοκιμάστε την Τούρτα σοκολάτα με μασκαρπόνε είναι κάτι ανάμεσα σε τούρτα και τσίζκεϊκ, καθώς αντί για παντεσπάνι έχει τριμμένο μπισκότο.
Υλικά
Βάση
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
120 γρ. μπισκότα digestive

Κρέμα
150 γρ. κουβερτούρα περίπου 70% κακάο
30 γρ. βούτυρο αγελάδας
20 γρ. κακάο
30 γρ. κονιάκ
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
2 τεμ. αυγά
50 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάση
Αλέθουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα σε σκόνη. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το τριμμένο μπισκότο. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. σε μια πιατέλα και στρώνουμε στο εσωτερικό του το μείγμα των μπισκότων, πιέζοντας με την παλάμη μας να γίνει μια συμπαγής βάση. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Κρέμα
Λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε. Μαλακώνουμε ελαφρώς το μασκαρπόνε ανακατεύοντάς το μέσα σε ένα μπολ και το προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας.

Σε μπεν μαρί χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη με τον αυγοδάρτη έως ότου ασπρίσουν και φουσκώσουν. Τα ανακατεύουμε με το μείγμα της σοκολάτας και αδειάζουμε πάνω από τη βάση του μπισκότου. 
Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για 4 ώρες. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κακάο.

πηγη:steliosparliaros.gr/el.wikipedia.org








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου