Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Χταπόδι στιφάδο


Ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη μαγειρική, το χταπόδι στιφάδο, αν και φαίνεται δύσκολο δεν είναι. Αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Tο φαγητό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φώσφορο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, κάλιο και μαγνήσιο. Πρόκειται για ένα ελαφρύ στιφάδο με λίγα λιπαρά.Tο φαγητό προτείνουμε να το συνοδεύσετε με μια σαλάτα με κολοκυθάκια βραστά.Εναλλακτικά σερβίρετε με ρύζι ή ζυμαρικά.



Υλικά

1,5 κιλό χταπόδι 
(πλυμένο καλά και κομμένο σε μικρότερα κομμάτια)
1,5 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου, καθαρισμένα

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ. ντοματάκι κονσέρβας
1-2 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσαμικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

3-4 κόκκοι μπαχάρι

αλάτι,πιπέρι

Εκτέλεση 
Σε κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρετε, ανακατεύοντας, και μόλις μαραθούν, ρίχνετε και το χταπόδι. 
Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρει και το χταπόδι χρώμα κοκκινωπό και να έχουν σχεδόν απορροφηθεί τα υγρά του.
Στη συνέχεια προσθέτετε το ξίδι, το ντοματάκι, τη δάφνη, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι και τ΄αφήνετε να σιγοβράζουν, σκεπασμένα, μέχρι που το χταπόδι να μείνει με τη σάλτσα του και να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. 
Θα πάρει σχεδόν 1 ώρα το βράσιμο. 

Tips


Συμβουλές και οδηγίες για την απόλυτη επιτυχία

Για το χταπόδι
-Ο ήπιος βρασμός, επιβάλλεται για να μαλακώσει σωστά το φρέσκο χταπόδι.
-Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο χταπόδι θέλει λιγότερη ώρα βρασμού. Οπότε την αραιή σάλτσα, θα την πυκνώσετε με λίγα λεπτά δυνατό βρασμό.
-Το φρέσκο χταπόδι, είναι αρκετά αλμυρό, οπότε δεν αλατίζουμε ποτέ πριν τέλος του μαγειρέματος.
-Αν όμως χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο, θα χρειαστεί αλάτι. Και καλύτερα να το βάλετε προς το τέλος του βρασμού. Γιατί όσο δένει και κοχλάζει μια σάλτσα τόσο εξατμίζονται υγρά και στο τέλος βγαίνει η σάλτσα αλμυρή.
-Να θυμάστε, ότι το χταπόδι αποτελείται από 30% νερό, οπότε όταν μαγειρεύεται χάνει τον όγκο του. Γι’ αυτό υπολογίστε ότι τα κομμάτια που θα κόψετε θα μικρύνουν στο μαγείρεμα.
-Ένα χταπόδι ολόφρεσκο, το ξεχωρίζουμε πρώτα από όλα από το άρωμα του. Μοσχοβολάει θάλασσα .Το χρώμα του φρέσκου χταποδιού είναι ελαφρά γκρίζο-ασημένιο. Όσο πιο ροζ-κόκκινο είναι ένα χταπόδι, τόσο λιγότερο φρέσκο είναι.
-Ένα φρέσκο χταπόδι πρέπει να είναι καλά χτυπημένο. Αλλιώς θα είναι σκληρό, όση ώρα κι αν το βράζετε και μετά θα γίνει σαν λάστιχο.


Για τα κρεμμυδάκια του στιφάδου
Για να ξεφλουδίσουμε τα μικροσκοπικά κρεμμύδια για στιφάδο εύκολα και... λιγότερο δακρύβρεχτα κάνουμε το εξής: κόβουμε λίγο τις άκρες τους (αυτή με τα μουστάκια και την άλλη από την αντίθετη μεριά), όχι όμως πολύ βαθιά για να μη διαλυθούν μετά στο μαγείρεμα. 


Στη συνέχεια, τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τα πιέζουμε ένα-ένα με τα δάχτυλα. 
Τα εξωτερικά φλούδια, που έχουν χαλαρώσει από το ζεμάτισμα, γλιστράνε με μεγάλη ευκολία και το κρεμμυδάκι είναι έτοιμο για χρήση.


πηγη:icookgreek.com/argiro.gr/.vita.gr/gastronomos.gr,Άγγελος Ρέντουλας









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου