Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Σάμαλι νηστίσιμο



Το Σάμαλι, όπως και ο Μπαμπάς (Şambaba) είναι γλυκά της Συρίας.

Η Δαμασκός (Şam) ήταν γνωστή για τα αρωματικά τριαντάφυλλα, τα ρόδα της Δαμασκού, που έδιναν το φημισμένο ροδόνερο. Το σάμαλι μοσχοβολούσε ροδόνερο στη Συρία και δεν λεγόταν σάμαλι εκεί.
Οι ταξιδευτές μετέφεραν το γλυκό στη Σμύρνη και την Πόλη, όπου πήρε το όνομα για να δηλωθεί η προέλευσή του και αρωματίστηκε με το προνομιούχο μυρωδικό του παλατιού, τη μαστίχα.
Αυτά συνέβησαν τα χρόνια που η οθωμανική αυτοκρατορία, για 400 χρόνια, είχε ενώσει πλήθος κρατών. 
Οι γεύσεις των λαών μεταφερόντουσαν από κράτος σε κράτος με τους ταξιδευτές και προσαρμοζόντουσαν στα διαθέσιμα υλικά και τον τρόπο μεταφοράς της συνταγής.

Στην Ελλάδα, το πολίτικο σάμαλι, πωλείτο από πλανόδιους σαμαλιτζήδες, όπως ήταν και οι χαλβατζήδες ή οι σαλεπιτζήδες. Υπήρξε πάντα αγαπημένο γλυκό των παιδιών που χόρταινε και έδινε χαρά.

Μπορούσε να γίνει μόνο με σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη για να είναι φθηνό, αν και η συνταγή του ζητά γιαούρτι νερουλό, σιμιγδάλι και ζάχαρη.

Υλικά
400γρ σιμιγδάλι χονδρό 
250γρ σιμιγδάλι ψιλό 
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 ½ κουτουταλιά γλυκού μαστίχα τριμμένη
5 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
½ φλιτζάνι κονιάκ
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το χονδρό σιμιγδάλι με το ψιλό σε ένα μεγάλο μπολ. 
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. 
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού και το νερό και αφήνουμε 15 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι. 
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι που το έχουμε βράσει για 10 λεπτά. Σερβίρουμε όταν απορροφήσει το σιρόπι με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.

πηγη:gastronomos.gr/tastefull.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου