Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Σκύρος! Μόλις την επισκεφτείς θα την λατρέψεις.


Οι μέρες κυλάνε αντίστροφα και πλησιάζει η ώρα για να οργανώσεις τις καλοκαιρινές διακοπές. Υπάρχει λοιπόν, ένα νησάκι στο κέντρο του Αιγαίου αλλά και της Ελλάδας, που δεν είναι στα τοπ νησιά για να τα επισκεφτείς, αλλά μόλις το επισκεφτείς θα το λατρέψεις. Η Σκύρος.

Ένα νησί στις Σποράδες με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολλές μοναδικότητες: το μικρό σκυριανό αλογάκι που θα δείτε μόνο εδώ και που μοιάζει σαν να δραπέτευσε από τη ζωφόρο του Παρθενώνα! Τα σκυριανά σκαλιστά έπιπλα και κεραμικά. Οι άφθονοι φρέσκοι και φθηνοί αστακοί του νησιού που στολίζουν το πιάτο σας. Παραλίες για κάθε γούστο. Και μια Χώρα που βάζει τα καλά της το βράδυ, για να σας διασκεδάσει. Διακοπές σε έναν τόπο με φόντο το Αιγαίο που τα έχει όλα.


Ένα νησί το οποίο δεν έχει γνωρίσει ακόμα έντονο τουρισμό αλλά έχει φανατικούς fans απ’ όλα τα μέρη του πλανήτη. Και εάν κάποιος πάει μια φορά, σίγουρα θα ξαναπάει.
Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τη Σκύρο;

Φτάνοντας στο λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά, θα δεις το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Νικόλαου και στη συνέχεια θα παρατηρήσεις την πλειοψηφία των επιβατών να πηγαίνει προς μια συγκεκριμένη μεριά στο κατάστρωμα. Όχι αυτό δεν συμβαίνει γιατί θέλει να δει το μικρό γραφικό της λιμάνι αλλά επειδή από το μπαράκι που είναι πάνω στα βράχια ακούγεται η μουσική του Ζαρατούστρα. 


Το λιμάνι της Σκύρου, τη Λιναριά

Κόσμος καλωσορίζει το πλοίο και τους επιβάτες του κουνώντας παρεό, πετσέτες ή απλά τα χέρια του για να καλωσορίσει τον κόσμο στο νησί. Αυτό συμβαίνει όλους τους καλοκαιρινούς μήνες από το 1993. Μπορείς να φανταστείς πόσες φορές έχει ακούσει το λιμάνι το κομμάτι του Ζαρατούστρα;; Και το βράδυ καλωσορίζει το πλοίο κρατώντας …sparkles. Επίσης, το λιμάνι της Σκύρου είναι το μόνο ελληνικό λιμάνι με γαλάζια σημαία οπότε μπορείς να κάνεις άφοβα και τη βουτιά σου.
Η χώρα
Η χώρα της Σκύρου βρίσκεται πάνω σ ένα βουνό και σε καλεί να χαθείς στα καλντερίμια της. Όμορφα και παραδοσιακά και μη θυμίζοντας άλλο νησί σε μαγεύει και σε συνεπαίρνει η μυρωδιά του γιασεμιού που σε ακολουθεί σε κάθε σοκάκι.

Χώρα

Θα σου αρέσει να χαθείς στα λιθόστρωτα σοκάκια της. Τα σπίτια είναι ολόλευκα, ορθογώνια, το ένα δίπλα στο άλλο και αξίζεις να μπεις μέσα καθώς είναι σαν μικρά μουσεία με την ιδιαίτερη διακόσμηση τους.Κρυφοκοίταξε μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα: σαλόνια στολισμένα με τα περίφημα σκυριανά σκαλιστά έπιπλα, μπαούλα, μπακίρια και κεραμικά, που όμοιά τους μπορείς να αγοράσεις ή να θαυμάσεις στα λαογραφικά μουσεία.

Θα πάρεις τον κεντρικό δρόμο, το δρόμο της αγοράς, θα χαζέψεις στα μαγαζάκια και θα ανηφορίσεις προς το κάστρο. Θα περάσεις μέσα από τα σοκάκια, θα βρεθείς στο μοναστήρι του Αγ Γεωργίου,Πολιούχου της Σκύρου.Θα σταματήσεις να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες για το ινσταγκραμ και μετά θα πας στο κάστρο. Εκεί όπου ο βασιλιάς Λυκομήδης σκότωσε τον Θησέα και που σύμφωνα μ' έναν μετά - Ομηρικό μύθο, ο Αχιλλέας μεγάλωσε εκεί.


 Το μοναστήρι του Αγ Γεωργίου

Κατεβαίνοντας, από το κάστρο κάνε και μια στάση στην πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, να δεις το άγαλμα του Βρετανού φιλέλληνα και ρομαντικού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ,που ήταν γνωστός για τα ρομαντικά του σονέτα, τα οποία έγραψε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μνημείο Μπρούκ

Καθώς απεβίωσε στο νησί, υπάρχουν τρία μνημεία αφιερωμένα σε εκείνον: ο τάφος του στις Τρεις Μπούκες, η ομώνυμη Πλατεία στη Χώρα, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, και το άγαλμά του, που φιλοτεχνήθηκε από τον Μιχαήλ Τόμπρο, αλλά και να θαυμάσεις την απίστευτη θεά που σου προσφέρουν οι παραλίες Μαγαζιά - Μώλος - Πουριά. 

Διασκέδαση στη Χώρα της Σκύρου
Το βράδυ όλη η Σκύρος περνάει από τη Μεγάλη Στράτα, το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία και καταλήγει στο ύψος του μνημείου Μπρουκ. Διακοπές στα καφενεδάκια με έντεχνη μουσική, cocktail bars, εστιατόρια και μαγαζάκια με σουβενίρ, αλλά και περίτεχνα σκυριανά κεραμικά, υφαντά και σκαλιστά έπιπλα... Όταν κλείσουν, το κέφι στη Χώρα ανάβει.

Τις παραλίες
Ποικιλία στις παράλιες, πεντακάθαρες με σμαραγδένια νερά. Θέλεις παραλίες με μαργαριταρένια βότσαλα; με άμμο; με χρυσή άμμο; μεγάλες, οργανωμένες, με beach bar και ξαπλώστρες ή απόμερες και γυμνιστών; Η μήπως θέλεις παραλίες καταπράσινες ή κυκλαδίτικου στιλ; Απ΄ όλα έχει το νησί.
Αξίζουν βουτιές στα Μαγαζιά, στην Καλαμίτσα, στις Αχερούνες, στην Καρεφλού, στην Αγαλίπα (θα πας μέσα από μονοπάτι στο δάσος), Μαρκέσι, Κυρα-Παναγία, Πεύκος και στον Άγιο Πέτρο (παραλία γυμνιστών).

Αγαλίπα

Ακόμα, μπορείς να κάνεις και τον γύρω του νησιού με καΐκι Θα δεις θαλάσσιες σπηλιές και θα κολυμπήσεις στα τυρκουάζ νερά του Σαρακινικου.
Επιπλέον, πέρα από θαλάσσια σπορ και καταδύσεις, μπορείς να κάνεις πεζοπορία, ορειβασία αλλά και ποδηλατοδρομία, αφού το 2015, οργανώθηκε στη Σκύρο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ερασιτεχνικής Ποδηλασίας.

Ο γύρος του νησιού σε 80 λεπτά
Αν βάλεις στοίχημα, θα κερδίσεις. Μπορείς να κάνεις τον γύρο της Σκύρου σε λιγότερο από μιάμιση ώρα! Οδήγησε από το λιμάνι προς τα Μαγαζιά, τη μεγάλη και πολύ δημοφιλή αμμώδη παραλία της Σκύρου, και ύστερα προς την ενδοχώρα και το πευκόφυτο τμήμα του νησιού. Με παρακάμψεις θα ανακαλύψεις γραφικές παραλίες για μπάνιο, όπως την Κυρά Παναγιά, τον Άγιο Φωκά, την Ατσίτσα, τον Άγιο Πέτρο, την Αγαλίπα. 

Άγιος Πέτρος

Από τη θέση Μάρμαρο, με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, θα θαυμάσεις «αεροπλανική» θέα στον όρμο του Πεύκου και θα βγάλεις φωτογραφίες.Από εκεί  θα επιστρέψεις στην αφετηρία σου. Κέρδισες το στοίχημα και χίλιες δυο όμορφες εικόνες.

Μουσεία
ο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα τηςΣκύρου, βρίσκεται στη Χώρα της Σκύρου, στη σκιά του Βενετσιάνικου κάστρου. Φιλοξενεί ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους -πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο στο Παλαμάρι- αλλά και τοπικές παραδοσιακές στολές, κεντήματα και κεραμικά. Επίσης, στεγάζει μια αυθεντική αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού, με όλα του τα δωμάτια, τη διακόσμηση και τα έπιπλα.

Αρχαιολογικό Μουσείο


Μουσείο Μάνος Φαλτάιτς

Την ίδια στιγμή, το Μουσείο Μάνος Φαλτάιτς, που ιδρύθηκε το 1964, είναι ένα από τα παλαιότερα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία στην Ελλάδα. Στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας των Φαλταγήδων και φιλοξενεί πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Σκυριανών από περασμένους αιώνες, περίτεχνα κεντήματα, κεραμικά, παλιά χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις, έργα τέχνης και πίνακες.

Τα πανηγύρια
Στη Σκύρο, οργανώνονται πολλά πανηγύρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στα οποία προσφέρετε στους επισκέπτες άφθονο κρασί, φαγητό και σκυριανό τραγούδι. Αν είσαι τυχερή μπορεί και να πετύχεις παραδοσιακό σκυριανό γάμο.

Τα σκυριανά αλογάκια,τα δικά μας πόνι
Στη Σκύρο θα συναντήσεις και τα περίφημα σκυριανά αλογάκια,θα τα δείς να τρέχουν ελεύθερα στο οροπέδιο Άρι, να βόσκουν ήρεμα μέσα σε αγροκτήματα. 

Σκυριανό αλογάκι

Το ύψος τους ξεκινάει από τα 95 εκατοστά και φτάνει μέχρι τα 115, προστατευμένο είδος καθώς ανήκουν σε μια από τις αρχαιότερες και σπανιότερες φυλές αλόγου στον κόσμο που ήταν γνωστή στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. και απεικονίζονται στην μετόπη του Παρθενώνα.
Με λίγη τύχη τα παιδιά σας θα γίνουν οι περήφανοι ιππείς τους.

Φαγητό
Και αν ανήκεις στη κατηγορία αυτών που όταν πάνε διακοπές θέλουν και καλό φαγητό τότε είσαι στο κατάλληλο νησί.
Η κουζίνα του νησιού είναι πλούσια σε θαλασσινά αλλά και ντόπια κρέατα και τυροκομικά. Η σκυριανή τυρόπιτα και τα «τεροπτάρια» με τραχανά και ρύζι, η «μαρμαρίτα» (με κολοκύθα και μυζήθρα, ψημένη σε κεραμική πλάκα), τα «γιαπράκια» (σκυριανά ντολμαδάκια), η λαδόπιτα με ξινοτύρι, οι αγαλιποκεφτέδες, τα σκυριανά σουτζουκάκια και το ντόπιο κατσικάκι λεμονάτο, οι τηγανίτες με μέλι, τα αμυγδαλωτά και τα γλυκά κουταλιού, είναι μερικές από τις γεύσεις που αξίζει να δοκιμάσεις.

Αχινομακαρονάδα

Χρόνια ολόκληρα η Σκύρος φημίζεται για τους φρέσκους και φθηνούς αστακούς της. Διάλεξε αυτόν που θέλεις και απόλαυσε τον σε μια αστακομακαρονάδα, θα τρελαθείς! Εναλλακτικά δοκίμασε και μια αχινομακαρονάδα!

Πως θα πας
Η Σκύρος, έχει δική της ναυτική εταιρία (SKYROS SHIPPING CO), από το λιμάνι της Κύμης με τιμή μικρού αυτοκινήτου μόνο 29e και επιβάτη 12e, αλλά και αεροδρόμιο με πτήσεις της SKY EXPRESS και AEGEAN (30 λεπτών) από την Αθήνα και (40 λεπτών) από την Θεσσαλονίκη.

Η Σκύρος έχει απ΄όλα.Είναι μαγευτική γιατί είναι παραδοσιακή με πλούσια λαογραφία που αφορά ξυλόγλυπτα, κεντήματα, κεραμικά, φορεσιές καθώς επίσης τοπική γαστρονομία και ιδιαίτερα σκυριανά τραγούδια. Στο δρόμο σου σίγουρα θα συναντήσεις ντόπιους με παραδοσιακές φορεσιές να περπατούν φορώντας τροχάδια.

Είναι low budget και καθόλου τουριστική. Ιδιαίτερη, παραδοσιακή και αληθινή η Σκύρος σίγουρα θα σε μαγέψει.

Τι λες αξίζει να επισκεφτείς αυτόν τον μικρό παράδεισο;

πηγη:womantoc.gr/Ελένη Μπαλωτή/discovergreece.com/skyrosammoshotel.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου